Tour 2015: Voorbeschouwing etappe 15
zondag 19 juli 2015 om 08:00

Tour 2015: Voorbeschouwing etappe 15

Als de sprinters nog wat willen voordat ze de Alpen in gaan, is de vijftiende etappe een geschikt moment. Zeker, het profiel verraadt de nodige hoogtemeters, maar met zestig vlakke kilometers tot aan de finish moet deze etappe toch wel roodomrand in het routeboek van de spurters staan.

Route
De renners moeten wel eerst even aan de bak. Vanuit Mende gaat het gelijk bergop richting de Côte de Badaroux, een col van de derde categorie, die gemiddeld met 5,1% omhoog gaat. Vervolgens blijft het peloton een tijdlang op een kilometer hoogte rondrijden, waarna er na de Col du Bez en de Col de la Croix een duikvlucht richting zeeniveau gaat plaatsvinden. Na deze duikvlucht volgt eerst een tussensprint en daarna de Col de l’Escrinet.

Etappe 15

En het is deze Col de l’Escrinet die pijn gaat doen. 7,9 kilometer lang, 5,8% gemiddeld omhoog en bestempeld tot een berg van de tweede categorie. Sprinters die hier te diep moeten gaan, kunnen het verder vergeten. Maar een peloton dat nog een Alpenweek te verteren krijgt, zou er wel eens voor kunnen kiezen om hier niet volle bak omhoog te jakkeren. Na de top volgen er nog zestig vlakke kilometers, die uitstekend geschikt zijn om een sprintje op poten te zetten. De laatste kilometers zijn vrijwel vlak.

Favorieten
Mocht het inderdaad uitlopen op een sprint, dan moet André Greipel bovenaan het lijstje staan. Hij heeft al twee sprintzeges te pakken en is in een felle strijd verwikkeld om de groene trui. Hij heeft de vorm, de ploeg en het zelfvertrouwen en is zeker in staat om de hindernissen van vroeger in de koers te overkomen. Een derde ritzege is zeer goed mogelijk als hij gespaard blijft van valpartijen of overige ellende.

Euforie na zijn tweede winst - foto: Sirotti

Greipel heeft het rijk echter bepaald niet alleen. Mark Cavendish liet in 2009 al zien dat hij wel raad weet met de Col de l’Escrinet, door met de voorste groep over de berg te rijden en de etappe te winnen. Nu was de Mark Cavendish van 2009 wat dominanter in de sprints, maar ook anno 2015 kan hij nog altijd flink uithalen. Met een etappezege in de tas vallen meer successen zeker niet uit te sluiten. Op pure snelheid misschien de mindere van Greipel, maar de branie van Cavendish kan hem heel ver brengen.

Het is Mark Cavendish die mag juichen - foto: Sirotti

Bovengenoemde heren hebben de sprintzeges onderling verdeeld en dat zit niet lekker bij Peter Sagan en John Degenkolb. Met name Sagan greep al meermalen net mis in de sprints en kan een goede slag slaan in de strijd om het groen als hij een ritzege kan pakken. Degenkolb zou een zeer moeizame Tour van Giant-Alpecin kunnen opfleuren met een overwinning. De Duitser heeft zeker inhoud genoeg om niet op één van de beklimmingen uit het peloton te wapperen.

Koen de Kort als lead-out van John Degenkolb - foto: Sirotti

Achter de vier hoofdrolspelers in de gemiddelde sprint, zitten nog wel enkele hoopvolle mannen, wiens ritzege als een verrassing zou komen. Alexander Kristoff heeft dit soort varkentjes al menigmaal gewassen, maar komt er deze Tour vooralsnog niet aan te pas, Arnaud Démare heeft een prima sprint in de benen en Sam Bennett zou Bora Argon 18 maar wat graag op de kaart zetten met een uitgenaste sprint. Verdere namen die niet vergeten moeten worden zijn Bryan Coquard, Davide Cimolai en het MTN-Qhubeka-duo Edvald Boasson Hagen en Tyler Farrar. Zij zijn onbevangen en vol vertrouwen na de ritzege van Stephen Cummings.

Favorieten volgens WielerFlits
**** André Greipel
*** Mark Cavendish, Peter Sagan
** John Degenkolb, Alexander Kristoff, Arnaud Démare
* Sam Bennett, Bryan Coquard, Davide Cimolai, Tyler Farrar

RIDE Magazine
78 Reacties
Sorteer op:
19 juli 2015 09:04
Simpel zat lijkt me: Koers > geen sprint, geen koers en gecontroleerd de bergen over > wel een sprint
19 juli 2015 09:39
Van Avermaet...laatste kans
19 juli 2015 09:40
Ik denk Langeveld,of zit hij er niet meer in
19 juli 2015 09:42
Wat mij betreft is het ook een lastig te voorspellen scenario. Als laatste kans voor de sprinters denk ik dat vluchters niet veel ruimte krijgen. Aan de andere kant kunnen vluchters direct de boel zo ontregelen dat er maar moeilijk een georganiseerde jacht op gang kkmt. Als er dan een grotere groep van een man of 10 op kop komt zonder uitgesproken sprinter dan zie ik mogelijkheden voor de vluchters. Toch maar inzetten dan op Sagan voor vandaag.
19 juli 2015 09:43
Ik vermoed dat een vluchtersgroepje zal overleven. Lotto en Etixx zullen niet vol controleren met die klim op 60km van de streep. Tinkoff, Katusha en MTN begonnen de vorige keer ook veel te laat. Dus zie enkel Giant controleren.
19 juli 2015 10:30
In 2009 toen Cavendish won was het de negentiende etappe en haalden 156 renners de finish. Nu is het etappe 15 en doen er nog 172 renners mee.
19 juli 2015 10:35
Lotto S, Etixx en Giant, willen niet meteen hun sprint- en hardrijdteam opbranden voor de laatste klim. Sommigen zeggen dat Giant maar even moet gassen op de klim om Cavendish en Greipel te lossen. Barguil, Geschke en Preidler kunnen inderdaad wat proberen, maar dat gaat ook ten kostte van het sprintteam. Lijkt me uitgesloten dus!
Het zou best kunnen zijn dat 4 a 5 ploegen afspreken een of twee mannen op kop te zetten, zodat de kopgroep niet wegblijft. Zeker als het lukt om ploegen als Katusha (Kristoff) of Lampre (Cimolai) mee te laten werken, wordt het lastig voor de kopgroep in de laatste 60 km. De vraag is: kunnen ze het op een akkoordje gooien?
19 juli 2015 10:42
Tsja het wordt sowieso een sprint en Saxo en Giant beslissen wat voor sprint. Gaan ze proberen Cavendish en Greipel te lossen en daardoor een grote kans krijgen om het onderling uit te vechten of zijn ze te bang om hun eigen ploeg op te roken om dan vervolgens sowieso kansloos te zijn tegen Cavendish en Greipel.
19 juli 2015 10:45
Rond 4 uur wordt regen verwacht in Aubenas (klim 2e cat)
19 juli 2015 10:57
Ik kijk nu al uit naar de overwinning van Pieter morgen, en van Bauke donderdag.
19 juli 2015 11:04
Een echte etappe voor een vroege ontsnapping, de mannen van bijvoorbeeld europacar zullen hier als de kippen bij zijn.
Of ze het halen hangt af van hoe de sprinters in het peloton de bergen over komen.
19 juli 2015 11:16
Ik verwacht weer oorlog in het eerste uur en er zal een grote kopgroep wegrijden. Aangezien de start van de etappe zwaar is verwacht ik dat sagan weer mee probeerd te gaan in de kopgroep om het groen op deze manier zo goed als zeker veilig te stellen , verder zal ettix ook wel een stybar ofzo mee proberen te sturen zodat ze geen achtervolging hoeven op te zetten. greipel klimt het slechts van alle sprinters dus die gaat die klim van 2e categorie niet overleven. Dan heb je alleen nog giant die de boel kan controleren maar ik vraag me af of ze de ploeg nog een keer willen oproken en of ze het uberhaupt kunnen. Nee dit gaat geen massa sprint of een sprint van een uitgedund peloton worden. Winnaar zal in de kopgroep zitten en aangezien sagan daar in zit zeg ik sagan ftw
19 juli 2015 11:23
Zou bennet erbij zitten als het een sprint word waar verwachten jullie hem top 10 of top 15 ???
19 juli 2015 11:24
Verwacht betreffende deze etappe:
1) gezeik over het niet meezitten in de kopgroep van Lotto Jumbo
2) gezeik over het commentaar van Herbert en Maarten
3) nasleepgezeik over het gezeik betreffende de zeik Froome
19 juli 2015 11:25
Tlj moet proberen een Martens of Vanmarcke proberen mee te krijgen. Allebei een leuke sprint in de benen.
19 juli 2015 11:31
@ WCEendt

Ik was helaas bij Rodriguez (denk ik) al af, en nog geen tijd gehad maar bij deze!

Dit wordt een méga snelle rit, want Giant, Tinkoff, en wellicht Orica zullen heel hard door trekken op dit klim. Daarna rijdt Lotto voltallig erachter voor Greipel dus moet het tempo hoog blijven. Om 3 uur zijn ze binnen ;)

****
Degenkolb
***
Sagan - Coquard
**
Matthews - Cimolai - Boasson Hagen (sprint/vlucht) - Trentin (sprint/vlucht)
*
Kwiatkowski (vlucht) - Vanmarcke (vlucht) - Herrada (vlucht) - Van Avermaet (vlucht) - Bakelants (vlucht)
19 juli 2015 12:00
Als Giant hard doortrekt is Sagan de enige die daar profijt van heeft, die man heeft geen trein nodig om te sprinten
19 juli 2015 12:13
Quote:
Hahaha wat is dit met die ster voor Weening? Dan nog eerder, duizend keer eerder, Adam Yates. En Sagan en van Avermaet?! Jongens, te vroeg aan de vrijdagmiddagborrel begonnen?


@LL: Haha... geleerd van je stelligheid gisteren? WF scoorde toch 2 namen van de eerste 16, ondanks dat het heel lastig voorspellen is wie er in zo'n vluchtgroep kan zitten.

Heb je trouwens geen Nederlander op het oog voor de vlucht van de dag. Zou het een stuk leuker maken!
19 juli 2015 12:16
Waar is de tijd gebleven dat er op zondag altijd een epische bergetappe op het menu stond?
19 juli 2015 12:18
@ HF2013

Huh, nee helemaal niet! If anything dan toonde gisteren alleen maar aan hoe kansloos die sterren waren! Ze zaten bij de groep die voor de winst ging en waren alle 2 toch volslagen kansloos??

Wat betreft Nederlanders: Stef Clement ofzo? Kelderman moet zich voor morgen sparen en Kruijswijk het liefste ook, in Gap wint altijd een vlucht :)
19 juli 2015 12:20
Als de vlucht het haalt, wordt het Lars Bak.
19 juli 2015 12:20
Als dit de Giro zou zijn, dan was dit op zeker géén massasprint geworden (zie Sestri Levante dit jaar). Nu zie ik geen ploeg die de boel uit elkaar wil gooien op die klim, of het moet Tinkoff zijn maar die rijden niet voor Sagan en missen al twee renners.
19 juli 2015 12:28
Ik denk wel dat het een sprint gaat worden, maar niet met mannen als Greipel en Cav.. denk dat het tussen Sagan en Degenkolb gaat..
19 juli 2015 12:31
De kaarten lijken inderdaad geschud voor deze etappe. Wel jammer dat we een rit voor sprinters krijgen op deze regenachtige zondag.
19 juli 2015 12:33
Heej, we zijn met zijn allen nog een sprinter vergeten. Ik lees net dat Debusschere contractverlenging krijgt. Die verwacht ik ook nog wel in het eerste pelotonnetje..

Om te reageren moet je ingelogd zijn.