Tour de France Femmes in 2025 van acht naar negen etappes: “Een krachtige boodschap”
Demi Vollering won vorig jaar de Tour de France voor vrouwen - foto: Cor Vos
maandag 10 juni 2024 om 15:15

Tour de France Femmes in 2025 van acht naar negen etappes: “Een krachtige boodschap”

De organisatie van de Tour de France Femmes maakte maandag de startlocatie van de editie in 2025 bekend. Het Grand Départ zal plaatsvinden in Vannes in de regio Bretagne. ASO kwam echter nog met een andere, belangrijke mededeling: de Franse rittenkoers wordt volgend jaar uitgebreid van acht naar negen etappes.

“Het is een krachtige boodschap die we uitdragen”, geeft koersdirecteur Marion Rousse aan in gesprek met enkele media. “Het laat zien dat de wedstrijd in hetzelfde tempo groeit als de evolutie van het vrouwenwielrennen, dat het werkt en dat we absoluut op de goede weg zijn.”

Rousse predikt echter wel geduld en dus komt er in 2025 ‘maar’ één etappe bij voor de vrouwen. “We moeten niet sneller gaan dan de evolutie van het vrouwenwielrennen, dat zou onzinnig zijn. We gaan nu al van acht naar negen dagen en dan zien we het over een paar jaar wel.” De Tour de France Femmes wordt daarmee de langste grote ronde op de vrouwenkalender, al bestond de Giro in het verleden al eens uit tien etappes.

Grand Départ
De Tour de France Femmes zal volgend jaar weer in eigen land van start gaan. Het Grand Départ zal plaatsvinden in Vannes, in de regio Bretagne. Het is vier jaar geleden dat de regio voor het laatst een Tourstart organiseerde. Toen was het Brest dat de Tour de France voor de mannen mocht ontvangen voor de start.

De Franse rittenkoers keert in 2025 terug in de regio voor de vrouweneditie na in de afgelopen jaren van start te zijn gegaan in Parijs (2022), Clermont-Ferrand (2023) en dit jaar in Rotterdam (2024). In Bretagne werken de rensters twee volledige etappes af, waarna de derde rit (van de in totaal dus negen etappes) ook nog in de regio start.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.