UCI-baas Lappartient fel tegen prijzengeld voor olympische kampioenen
foto: Cor Vos
woensdag 17 april 2024 om 19:43

UCI-baas Lappartient fel tegen prijzengeld voor olympische kampioenen

UCI-president David Lappartient heeft zich gemengd in een discussie over prijzengeld voor winnaars van enkele olympische medailles. Volgens de wielerbaas gaat die nieuwigheid, die door de wereldatletiekbond wordt ingevoerd tijdens de Olympische Spelen 2024 van Parijs, in tegen de olympische gedachte.

Aanleiding van de discussie is de keuze van World Athletics, de internationale atletiekunie, om prijzengeld uit te delen aan de winnaars van gouden medailles. Dat gaat om 46 duizend euro per gouden plak en in totaal om 2,2 miljoen euro. Dat is een beloning naast de mogelijke beloning vanuit een nationaal olympisch comité.

Maar vanuit het IOC (Internationaal Olympisch Comité) is er geen prijzengeld. De olympische gedachte ‘Meedoen is belangrijker dan winnen’ geldt daar nog altijd. Wel zorgt het IOC voor een afdracht en financiële bijdrage aan internationale sportbonden en olympische comités.

‘Dit is niet de olympische gedachte’
Vanuit de UCI zal voorlopig geen prijzengeld komen voor winnaars van wieleronderdelen in Parijs, mag opgemaakt worden uit de felle reactie van Lappartient. “De olympische gedachte is om opbrengsten te delen, om te zorgen dat wereldwijd steeds meer atleten kunnen sporten. Dus niet om al het geld aan de toppers te geven, maar om het te verdelen. Als we ons met geld alleen focussen op de toppers, verdwijnen veel kansen voor andere atleten”, zei hij op een persmoment bij het ontsteken van de olympische vlam in Griekenland.

World Athletics-baas Sebastien Coe denkt er anders over. “We moeten ergens beginnen om een deel van de omzet die door onze atleten wordt gegenereerd op de Spelen, direct te laten terugvloeien naar de degenen die de Spelen tot een wereldwijd spektakel maken”, stelde hij in een verklaring. “En we kunnen het atleten op deze manier makkelijker maken, waardoor ze misschien langer in de sport blijven en ze financiële hulp krijgen om te kunnen trainen op een geavanceerde manier.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.