Uno-X stopt met opleidingsploeg, maar zet nu vol in op juniorencategorie
Ter Illustratie - foto: Cor Vos
maandag 15 april 2024 om 19:04

Uno-X stopt met opleidingsploeg, maar zet nu vol in op juniorencategorie

Renners maken op steeds jongere leeftijd de stap naar de profs en dus wordt het voor wielerteams steeds belangrijker om al in een vroeg stadium te scouten. Dat heeft Uno-X Mobility inmiddels ook begrepen. Het trekt na dit seizoen dan ook de stekker uit de opleidingsploeg, om de focus te verleggen op de junioren.

Uno-X levert al jaren een belangrijke bijdrage aan het Noorse en Deense wielrennen”, begint de formatie in een perscommuniqué. “We sponsoren al jaren wedstrijden in Noorwegen. We organiseren ook weekenden waarin de ontwikkeling van jonge renners centraal staat. In de toekomst zal onze focus steeds meer verschuiven naar de profploegen bij de mannen en vrouwen. De ambitie is er om met de mannen- en vrouwenploeg in 2026 op WorldTour-niveau uit te komen.”

En om dit mogelijk te maken, heeft de ploeg behoefte aan nieuwe talentvolle renners uit Noorwegen en Denemarken. Alleen: in de afgelopen jaren kozen grote talenten als Per Strand Hagenes, Jørgen Nordhagen, Johannes Staune-Mittet (Visma | Lease a Bike) en Felix Ørn-Kristoff (Intermarché-Wanty) voor concurrerende teams.

“We hebben dan ook besloten om het ontwikkelingsteam, de beloftentak van Uno-X Mobility, stop te zetten. De trend in het internationale wielrennen van de afgelopen jaren is dat steeds jongere renners uitblinken op het hoogste niveau. Waarbij veel renners door de grote teams direct worden aangetrokken vanuit de junioren. Uno-X wil gelijke tred houden. We gaan dan ook samenwerken met het Noorse NTG en NPV Carl Ras Roskilde uit Denemarken.”

Talentenfabriek
Met name de club uit Roskilde staat bekend als een talentenfabriek, vergelijkbaar met de Amerikaanse formatie Hagens-Berman Jayco van Axel Merckx. Onder meer Mads Pedersen, Mikkel Honoré, Mikkel Bjerg, Mattias Skjelmose, Søren Kragh Andersen, Casper Pedersen en Theodor Storm zijn via deze juniorenclub uitgegroeid tot de renners die ze nu zijn. De Noorse club NTG bracht dan weer de eerder genoemde Jørgen Nordhagen voort.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.