Vegni: “Italiaans zijn is niet meer genoeg”
Foto: Sirotti
woensdag 20 januari 2016 om 15:40

Vegni: “Italiaans zijn is niet meer genoeg”

Mauro Vegni heeft in La Gazzetto dello Sport uitgelegd waarom Androni Giocattoli naast een wildcard voor de komende Giro d’Italia heeft gegrepen. “De Italiaanse ProContinental-teams moeten zichzelf meer ontwikkelen”, aldus de RCS Sport-directeur, de organisator van de Giro.

Italiaans wielrennen in een vicieuze cirkel
Volgens Vegni is het vijf voor twaalf in het land van Vincenzo Nibali, Filippo Pozzato en Diego Ulissi. “Het Italiaanse wielrennen moet opstaan, zowel vanuit het oogpunt van organisatie als dat van de renners”, meent de directeur in de roze sportkrant. “Niemand investeert meer in het Italiaanse wielrennen en de beste renners trekken naar andere teams. De bestuursorganen moeten ook iets doen. We hebben het Italiaanse wielrennen de laatste jaren geholpen en zullen er niet mee stoppen. Maar we willen geen situatie creëren dat alleen het feit dat een team Italiaans is, genoeg is om aan al onze wedstrijden deel te nemen. We willen meer dan dat. We zien graag plannen zien hoe ploegen willen groeien en ontwikkelen, hoe ze het Italiaanse wielrennen in z’n geheel willen helpen.”

Voetbalsstructuur
Als het aan Vegni ligt, gaan de wildcards voor bijvoorbeeld de Giro de komende jaren meer en meer naar buitenlandse ploegen. “De ProContinentale ploegen moeten een opstap zijn voor de wereld van het professionele wielrennen, zodat zij jonge renners helpen ontwikkelen in alles was zij doen en de coureurs deel uit maken van een duidelijk project. Ik ben niet geïnteresseerd in oudere renners, waar ploegen aan refereren als ‘de jongen die een koers jaren geleden won’. Voor mij komen dat soort ploegen in de pikorde onder teams te staan die hun best doen om het Italiaanse wielrennen in de toekomst beter te maken. Ik denk dat wielerploegen een ontwikkelingsstructuur moeten bieden zoals voetbalteams dat doen”, besluit Vegni.

RIDE Magazine
13 Reacties
Sorteer op:
20 januari 2016 15:50
duidelijk verhaal.
20 januari 2016 16:10
Er staan nog wat taalfouten in het artikel.

Eens met de strekking verder.
20 januari 2016 16:21
even tellen ... Gazprom heeft .... wel 0 Italiaanse renners in dienst, logisch om dan voor die ploeg te kiezen ;)
20 januari 2016 16:28
@ rahimns:
Vegni zegt nu juist dat alleen Italiaans niets uit maakt.
20 januari 2016 16:32
Hij blijft maar sneren uitdelen richting Southeast; en terecht. Bardiani en Nippo scoren beter dan Androni als het gaat om talenten, dus dat verklaart waarom Androni is afgevallen.
20 januari 2016 16:33
@rahims
even tellen ... Gaprom heeft ... 13 renners van 23 of jonger, Androni 2.
20 januari 2016 16:43
@Heuvelcolombia ik zeg ook niet dat hij voor Androni had moeten kiezen, die ploeg heeft in mijn ogen zijn kansen al lang verkeken. Maar als dat het criterium was, waarom dan bijvoorbeeld niet kiezen voor Team Roth, heeft 8 italianen in dienst waarvan het overgrote deel onder de 25. Ik geloof niets van zijn verhaal.
20 januari 2016 16:44
Gazprom zorgt ervoor dat het italiaansz wielrennen financieel beter wordt
20 januari 2016 17:32
Jaarlijks worden er van Rusvelo zo'n 3/4 gepakt op doping. Naam veranderen helpt niet.
20 januari 2016 17:39
Dit verklaart toch de keuze voor RusVelo:
1. Ze hebben waarschijnlijk een 5 jaren plan: elk jaar enkele miljoenen geven aan de Italiaanse wielerbond en RCS
2. Het is ook de enige ploeg die met de belofte kwam om 4 dopinggevallen minder te hebben dan vorig jaar. Geen enkele ploeg kan dit overtreffen.

Conclusie: Verdiende wildcard voor hun fantastische toekomstvisie
20 januari 2016 17:55
Laten we niet gek doen: een beetje geld pakken is ook een taak van een koersdirecteur, vandaar wellicht Rusvelo. Als je dat gegeven loskoppelt van zijn uitspraken snijdt het toch best hout?
20 januari 2016 18:29
Gazprom/RusVelo rijdt al jaren mee in het Itiliaanse circuit, en ik vind het moedig van de RCS dat ze Rusvelo/Gazprom een kans geven. Ik laat me graag verrassen hoe ze het volgend jaar doen.
20 januari 2016 22:25
Duidelijk verhaal en (naast het dopingverleden) een logische keuze voor Gazprom/Rusvelo. Als er dan toch een ploeg met veel jonge renners aan de start mag komen, dan is een ploeg met een sterke sponsor een betere optie dan Stölting of Roth, die ook veel jonkies hebben.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.