Veroorzaakte hobbelweg val in het Baskenland? “Als je je stuur niet vasthoudt, kan je de lucht in vliegen”
De koers werd na de val geneutraliseerd - foto: Cor Vos
donderdag 4 april 2024 om 19:17

Veroorzaakte hobbelweg val in het Baskenland? “Als je je stuur niet vasthoudt, kan je de lucht in vliegen”

Quinten Hermans, gisteren nog ritwinnaar, lag donderdag bij de massale valpartij in de Ronde van het Baskenland. De Belg van Alpecin-Deceuninck kwam zelf met de schrik vrij, maar veel andere renners waren zwaargehavend. Hermans wijst op de verantwoordelijkheden van de renners zelf, maar stipt ook aan dat het wegdek hobbels bevatte. Mikel Bizkarra en Pello Bilbao wijzen naar die hobbels als mogelijke oorzaak van de val.

“Ik denk dat de renners het een beetje verkeerd hadden ingeschat, want er lagen veel hobbels in die bocht en ze schrokken daar denk ik van”, aldus Hermans in gesprek met Sporza. “Ze verloren zo hun remmoment en de bocht was misschien wat scherper dan gedacht. Ik denk dat de tweede of derde renner daar al de lijn verloor.”

Hermans wil niet zeggen dat het parcours te gevaarlijk was. “Ik denk niet dat het echt een gevaarlijke bocht was. Ik denk dat we zelf soms te hard de limieten opzoeken.”

Hobbelweg
Toch is Hermans niet de enige die over de hobbels in de weg begint. De Bask Mikel Bizkarra, prof bij Euskaltel-Euskadi, kent het gebied op zijn duimpje en schrijft op sociale media dat de afdaling van de Olaeta (de afdaling waar het mis ging) niet zonder risico’s is.

“Op die weg zitten veel boomwortels onder het asfalt waardoor de weg erg hobbelig is”, aldus de 34-jarige renner, die momenteel niet actief is in de Ronde van het Baskenland. “Op het eerste gezicht zie je ze niet, maar zonder het te beseffen stuiter je rond en als je je stuur niet goed vasthoudt, kan je er ‘gemakkelijk’ de lucht in vliegen.”

Pello Bilbao, die wel meedoet aan de Ronde van het Baskenland, bevestigde dat het wegdek op de bewuste plaats inderdaad hobbels bevatte.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.