Verwarring alom in Baskenland: Evenepoel rijdt niet meer met verboden ‘helmsok’, Roglic wel
Remco Evenepoel, zonder helmsok, in de tijdrit van de Ronde van het Baskenland - foto: Cor Vos
maandag 1 april 2024 om 18:58

Verwarring alom in Baskenland: Evenepoel rijdt niet meer met verboden ‘helmsok’, Roglic wel

De UCI besloot eerder de zogeheten ‘helmsok’ van Specialized in de ban te doen. Vanaf 2 april is de combinatie van de helm en de sok niet langer meer te zien in het profpeloton. Remco Evenepoel reed vandaag, op 1 april, al zonder sok de openingstijdrit van de Ronde van het Baskenland. Dit in tegenstelling tot de uiteindelijke ritwinnaar Primoz Roglic.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Wat blijkt nu: Evenepoel en zijn ploeggenoten van Soudal Quick-Step hadden van de UCI een mail gekregen dat het verbod op de hoofdsok al op 1 april inging, terwijl op de site van de UCI 2 april staat. “Nee, we mochten niet meer met de sok rijden”, vertelde Evenepoel na de tijdrit aan Het Nieuwsblad. “Die van BORA-hansgrohe (de ploeg van Roglic, red.) hebben er wel mee gereden.”

“Dat op de website van de UCI staat dat het vanaf 2 april verboden is? Wij hebben een mail gekregen met de bevestiging dat het verbod vanaf 1 april inging. Want in Parijs-Nice hadden ze al gezegd dat het toen de laatste keer was dat we er mee mochten rijden. Ze weten het zelf niet, denk ik”, is Evenepoel duidelijk niet blij met de gang van zaken.

Radio mag niet meer op de borst
“Als ze naar ons sturen dat het vanaf 1 april niet meer mag dan denken we dat het vanaf 1 april niet meer mag. En dan zetten ze het anders op de website. Wij willen het risico dan niet nemen. Het is raar, ze doen wat ze willen. Ze beginnen van alles te bedenken. Deze ochtend zijn ze twee uur voor de start komen zeggen dat de radio’s terug op de rug (in plaats van vooraan in de trui, wat een aerodynamisch voordeel zou opleveren, red.) moeten.”

Roglic reed vandaag nog wel met de opvallende helmsok – foto: Cor Vos

De UCI kwam op 5 maart met een statement naar buiten, waarin werd aangegeven dat de ‘helmsok’ van Specialized vanaf april niet meer is toegestaan in wedstrijdverband. De sok wordt door de internationale wielerunie beoordeeld als niet-essentieel en in strijd met artikel 1.3.033 van het UCI-reglement.

Vanaf 2 april is de combinatie van de helm en de sok niet langer meer te zien in het profpeloton. Dit betekent dat Remco Evenepoel en Primoz Roglic in de toekomst niet meer met de zwarte halssok te bewonderen zijn. Evenepoel werd in 2023 nog wereldkampioen tijdrijden met het opvallende ontwerp.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.