Vluchters verrassen peloton in Vredeskoers: zege voor Deens talent van Visma | Lease a Bike Development
Morten Aalling Nørtoft - foto: Cor Vos (archief)
donderdag 30 mei 2024 om 16:07

Vluchters verrassen peloton in Vredeskoers: zege voor Deens talent van Visma | Lease a Bike Development

Morten Aalling Nørtoft heeft de eerste etappe van de Vredeskoers U23 op zijn naam geschreven. De Deen, die normaal uitkomt voor de opleidingsploeg van Visma | Lease a Bike, maar deze week uitkomt voor de Deense selectie, toonde zich sneller dan zijn vijf medevluchters. Zij bleven nipt uit handen van het peloton.

Op het eerste gezicht bood de heuvelachtige openingsrit van de Vredeskoers kansen voor de vluchters, maar de laatste tien kilometer naar finishplaats Opava waren zo goed als vlak. Spek naar de bek van de sprinters dus. Al bevatte de etappe wel 1739 hoogtemeters. Wie van de snelle mannen zou dat overleven?

Zeven koplopers
Er waren veel uitvalspogingen in het openingsuur, maar aanvankelijk wist niemand écht weg te rijden. Pas net na de klim naar Moravic (5,3 km aan 4,2%) was het raak. Rudolf Remkhi (Kazachstan), Morten Nørtoft (Denemarken), Emry Faingezicht (Israël) en Marco Schrettl (Oostenrijk) scheidden zich af en kregen later het gezelschap van Cesare Chesini (Italië), Storm Ingebrigtsen (Noorwegen) en Louis Sutton (Groot-Brittannië). De Nederlander Tom Schellekens werd ook even in de achtervolging gemeld, maar zat uiteindelijk niet mee.

De zeven aanvallers vergaarden een voorsprong van een kleine twee minuten. Geen gigantisch gat, maar in het peloton hadden ze alle moeite van de wereld om er wat van af te knabbelen. Onder meer Duitsland en Frankrijk smeten zich in de achtervolging, maar op drie kilometer van de finish hadden de avonturiers nog altijd twintig seconden. Gingen ze het halen?

Nørtoft pakt de zege
Ja, zo bleek. De vluchters bleven nipt uit handen van de meute en sprintten in Opava om de zege. En het was de Deen Nørtoft – normaal uitkomend voor de opleidingsploeg van Visma | Lease a Bike – die met de ritzege én de eerste leiderstrui ging lopen. Hij vloerde Sutton en Ingebrigtsen. Het peloton kwam zes seconden later over de streep. Noah Hobbs (Groot-Brittannië) won de sprint van het pak. Tibor del Grosso was op plek zestien de eerste Nederlander in de daguitslag.

72