Voorbeschouwing: Exact Cross Kruibeke 2022
© Cor Vos
Nico Dick
zondag 18 september 2022 om 13:45

Voorbeschouwing: Exact Cross Kruibeke 2022

Zondag wordt het Belgische veldritseizoen afgetrapt met de Exact Cross in Kruibeke. Exact Cross is een serie wedstrijden met een overkoepelende naamsponsor, maar waar geen klassement aan verbonden is. WielerFlits blikt vooruit op deze allereerste tv-cross van het seizoen.

Historie

Het was begin 2013 toen in Kruibeke op een gemeentelijke nieuwjaarsreceptie tussen pot en pint het idee ontstond om een veldrit te organiseren. De drijvende krachten erachter waren een aantal bedrijfsleiders die het lokale overstromingsgebied op een positieve manier in de kijker wilden zetten. Kasteel Wissekerke in deelgemeente Bazel bleek een ideale locatie, vriend aan huis José De Cauwer de perfecte adviseur.

De organisatoren, onder leiding van Kurt Vernimmen, toonden zich meteen ambitieus. De B-cross die in januari 2014 plaatsvond, was slechts een – voor de Belgische Wielerbond noodzakelijke – generale repetitie voor de organisatie van een eerste A-veldrit in oktober van datzelfde jaar. Leuk detail: de overwinning in die eerste A-cross ging naar ene Wout van Aert, een week voor hij met winst in de Koppenbergcross definitief doorbrak op het allerhoogste niveau.

Belgisch kampioenschap
Twee jaar later trad de Polderscross toe tot de Brico Cross, later omgevormd tot Ethias Cross en vanaf dit jaar dus Exact Cross. Maar de ambities van de organisatoren reikten nog hoger. Vernimmen en co engageerden zich om een Wereldbeker naar Duitsland (Zeven) te halen, zetten in het Nederlandse Hulst de Vestingcross op de kaart en breidden later hun actiegebied ook uit naar Lokeren met de Rapencross. Kruibeke zelf was begin 2019 het decor van de Belgische kampioenschappen. Sanne Cant pakte er haar 10de titel, terwijl Toon Aerts verrassend topfavoriet Van Aert verschalkte in de modder.

Sanne Cant behaalde in Kruibeke haar 10de Belgische titel – foto: Cor Vos © 2019

Intussen zijn zowel de Rapencross, de Vestingcross als de Polderscross vaste waarden op de veldritkalender. Hulst schoof door naar de Wereldbeker, terwijl Lokeren en Kruibeke deel blijven uitmaken van de Exact Cross. Covid-19 zorgt wel voor een oponthoud. In 2020 werd in Kruibeke uitgeweken naar de kleigroeve, vorig jaar werd zelfs helemaal niet georganiseerd.

Dit jaar neemt het zijn plekje in de Exact Cross opnieuw in en zorgen de organisatoren zelfs voor een stunt: niemand hoeft inkom te betalen. “Uniek in ons land”, zegt De Brauwer. “Maar we hebben het publiek twee jaar moeten missen. We willen iedereen opnieuw massaal laten genieten van de cross. Hopelijk zorgt deze stunt voor extra veel belangstelling.”

Laatste winnaars in Kruibeke:
Mannen
2021: afgelast door corona
2020: flag-be Toon Aerts
2019: flag-be Eli Iserbyt
2019: flag-be Toon Aerts (januari, BK)
2017: flag-nl Mathieu van der Poel
2016: flag-be Michael Vanthourenhout
2015: flag-be Wout van Aert
2014: flag-be Wout van Aert

Vrouwen
2021: afgelast door corona
2020: flag-nl Lucinda Brand
2019: flag-nl Annemarie Worst
2019: flag-be Sanne Cant (januari, BK)
2017: flag-us Katherine Compton
2016: flag-be Jolien Verschueren
2015: flag-be Jolien Verschueren
2014: flag-be Sanne Cant


Vorige editie

Vorig jaar werd de Polderscross geannuleerd door corona. De laatste editie dateert dus van 2020, op het parcours aan de Argus kleigroeve.

Uitslag mannen:
1. flag-be Toon Aerts (Telenet-Baloise)
2. flag-be Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal)
3. flag-be Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal)
4. flag-nl Lars van der Haar (Telenet-Baloise)
5. flag-be Thibau Nys (Telenet-Baloise)

Vrouwen

Uitslag vrouwen:
1. flag-nl Annemarie Worst (Team 777)
2. flag-nl Yara Kastelijn (Team 777)
3. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado (Corendon-Circus)
4. flag-gb Anna Kay (Experza)
5. flag-it Alice Maria Arzuffi (Team 777)


Parcours

Voor het eerst sinds 2019 kan het oorspronkelijke parcours aan sporthal de Dulpop opnieuw dienst doen als omloop van de Polderscross. In 2020 werd eenmalig verhuisd naar de Argex-kleigroeven. Vorig jaar werd de veldrit in Kruibeke afgelast door corona.

De Polderscross is vooral een weidecross, waarbij de ondergrond best weersgevoelig is. Herinner u het BK, waarbij het parcours door de hevige regenval herschapen werd in een ware modderbrij. Ook de voorbije week is er best wat water uit de lucht gevallen, waardoor het er zondagnamiddag wellicht wat glibberig zal bij liggen.

“Maar een heruitgave van dat BK wordt het uiteraard niet”, aldus Bram De Brauwer van het lokale organisatiecomité. Daarvoor is het de voorbije maanden te lang droog gebleven. Maar bij het op- en afrijden van de dijk (rechts op de afbeelding) kan het wel wat schuiven. Goed voor het spektakel.”


Programma

Programma:
zondag 18 september 2022
09u00: jeugdinitiatie
10u00: lokale bevolkingscross
12u30: Nieuwelingen eerstejaars
13u30: Nieuwelingen tweedejaars
14u45: Junioren
16u15: Elite en U23 Vrouwen (Rectavit Ladies Cross)
17u30: Elite en U23 Mannen (Exact Cross)

Locatie & inkom:
Sporhal De Dulpop, Beekdam, Kruibeke

Inkom: Gratis!

Website Exact Cross
Website Polderscross
Voorlopige deelnemerslijst


Favorieten

Mannen
Het deelnemersveld van deze seizoensopener is nog verre van compleet. Uiteraard missen we de eerstvolgend acht tot tien weken sowieso nog de absolute toppers als Wout van Aert, Mathieu van der Poel en Tom Pidcock. Ook de andere ‘wegrenners’ zoals Tim Merlier, Quinten Hermans en Gianni Vermeersch duiken pas veel later het veld in. Maar daarnaast missen we ook nog een aantal vaste veldritwaarden, zoals Toon Aerts (nog steeds wachten op een signaal vanuit de UCI na zijn positieve plas), Thibau Nys en Corné van Kessel.

Wel van de partij, en meteen ook het blok om zondag naar uit te kijken: Eli Iserbyt, Michael Vanthourenhout en Ryan Kamp, het trio van Pauwels Sauzen-Bingoal. Iserbyt is de ontegensprekelijke kopman binnen de ploeg van Jurgen Mettepenningen, maar Iserbyt vertelde ons deze week al dat de niet-klassementscrossen misschien wel ideale wedstrijden zijn om de ploegmaats wat meer vrijheid te gunnen.

Pauwels Sauzen-Bingoal start zondag met een sterk trio, waaronder Eli Iserbyt en Ryan Kamp – Foto: Cor Vos © 2020

Tegenstand moet volgens ons vooral komen van een aantal individuen. Van Iserbyts ex-ploegmaat Laurens Sweeck bijvoorbeeld, die sinds deze maand de kleuren van Crelan-Fristads vertegenwoordigt. Sweeck zal maar al te graag willen bewijzen dat hij de juiste keuze heeft gemaakt door andere oorden op te zoeken.

Lars van der Haar had tot eind vorig seizoen Toon Aerts als ploegmaat bij Baloise-Trek, maar heeft in Kruibeke alleen Aerts broer Thijs in steun. Pas volgende week in Beringen krijgt hij het gezelschap van Thibau Nys en Pim Ronhaar. Nys blijft nog een weekendje uit competitie, Ronhaar rijdt zaterdag de Kleebergcross. Maar kersverse papa Van der Haar is sowieso een tegenstander om rekening mee te houden.

De laatste sterren delen we uit aan Niels Vandeputte en Jens Adams. Vandeputte is zondag de kopman van Alpecin-Fenix en won vorig weekend al een – weliswaar minder sterk bezette – cross in Duitsland. In Kruibeke kan hij uitvissen of hij ook echt de aansluiting met de top heeft gemaakt. Vanuit de entourage van Jens Adams kregen we signalen dat ook hij goed op dreef was de voorbije weken en maanden.

Haalden net onze sterren niet: Toon Vandebosch, Anton Ferdinande en Tom Meeusen.

Favorieten volgens WielerFlits
***  Eli Iserbyt
** Laurens Sweeck, Lars van der Haar
Michael Vanthourenhout, Niels Vandeputte, Jens Adams


Vrouwen
Niet alleen bij de mannen is het nog even wachten op een aantal toppers. Ook het deelnemersveld bij de vrouwen is nog verre van compleet. Wereldkampioene Marianne Vos is aan de slag in Australië, waar ze hoopt op een extra wereldtitel. Ook Shirin van Anrooij rijdt het WK en duikt pas later het veld in. Lucinda Brand was de laatste winnares in Kruibeke, maar de Rotterdamse begint pas volgende week in Beringen aan haar crossseizoen. Ook op Puck Pieterse en Ceylin del Carmen, het duo van Alpecin-Deceuninck, is het nog heel even wachten. Inge van der Heijden is er zaterdag wel bij in de Kleebergcross, maar niet in Kruibeke.

Vier absolute toppers zijn wel van de partij. En dan hebben we het in eerste instantie over Fem van Empel en Denise Betsema. Net als bij de mannen is het ook bij de vrouwen Pauwels Sauzen-Bingoal dat in deze voorbeschouwing met de meeste sterren gaat lopen. Van Empel, die op 1 januari naar Jumbo-Visma verhuist, is intussen een jaartje ouder en sterker geworden en is voor ons dé topfavoriete.

Van Empel, hier in Flamanville in duel met Puck Pieterse, is intussen een vaste waarde aan de top – foto: Cor Vos © 2022

Belgisch kampioene Sanne Cant zetten we op gelijke hoogte van Betsema. De drievoudige wereldkampioene heeft er een meer dan verdienstelijk seizoen op de weg opzitten en dat geeft haar de nodige motivatie om die vorm ook door te trekken in het veld. Al blijft ze realistisch. “Ik voel me goed, hoop dat ook te laten zien, maar dat biedt geen garanties”, vertelde ze daarover in een interview met WielerFlits.

Annemarie Worst (Team 777) zagen we de voorbij zomer weinig aan het werk, maar eind juni won ze plots wel een etappe in de Lotto Belgium Tour. Voor de Exact Cross in Beringen van volgend weekend mag ze misschien wel hopen op winst. Voor Kruibeke zou een podiumplaats al mooi zijn. Onze laatste sterren gaan naar Aniek van Alphen en Marie Schreiber. De nummers één en twee in de twee Duitse crossen (Lützelbach en Bensheim) die vorig weekend werden afgewerkt.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Fem van Empel
** Denise Betsema, Sanne Cant
Annemarie Worst, Aniek van Alphen, Marie Schreiber


Weer en TV

Zowel de vrouwen- als de mannencross in Kruibeke wordt in België gecoverd door VTM. In Nederland kan je terecht bij Eurosport. Telkens vanaf de klok van 15u.

Het weer rommelt verder zoals al de hele week. Volgens Meteovista.be wordt het zondag crossen tussen de buien door. Gelukkig zijn ook nog een aantal zon-uren voorzien.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.