Voorbeschouwing: Omloop van het Houtland Lichtervelde 2019
foto: Cor Vos
woensdag 25 september 2019 om 09:30

Voorbeschouwing: Omloop van het Houtland Lichtervelde 2019

De Omloop van het Houtland Lichtervelde is de volgende in het rijtje Belgische najaarswedstrijden, en het lijkt erop dat het er wederom eentje voor de sprinters zal worden. Met Dylan Groenewegen, Cees Bol en Edward Theuns vinden we ook enkele leuke snelle mannen op de deelnemerslijst. Gaan zij het uitvechten voor de overwinning? WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Vlak na het einde van de Tweede Wereldoorlog werd het idee om in en rond Lichtervelde een wielerwedstrijd te organiseren eindelijk concreet. In 1945 kregen we de allereerste editie van de zogenaamde Omloop van het Houtland, vernoemd naar de streek in het oosten van West-Vlaanderen. Voormalig Belgisch kampioen André Maelbrancke uit het naburige Torhout was de eerste winnaar. Echt origineel was de naam ‘Omloop van het Houtland’ niet, aangezien uitgerekend in Torhout al sinds 1932 een wedstrijd onder eenzelfde naam doorging.

Maelbrancke zou later nog twee keer trefzeker zijn in Lichtervelde, wat hem tot op de dag van vandaag het zegerecord oplevert. Hij moet dat intussen wel delen met landgenoten Gilbert Desmet (1957, 1958 en 1965) en Etienne De Wilde (1994, 1998 en 1999).

Marcel Kittel won in 2013 – foto: Cor Vos

In de loop der jaren kwamen er nog meer mooie namen op de erelijst. Zo vinden we de namen van Arthur De Cabooter, Roger De Vlaeminck, Herman Van Springel, Walter Planckaert en Johan Museeuw terug. Voor niet-Belgen bleek het tot en met 2005, toen de wedstrijd deel werd van de UCI Europe Tour, heel moeilijk om in Lichtervelde te juichen. Toch wist Marcel Kittel zich nog wel tweemaal op de erelijst te zetten.

In 2016 vond de koers geen doorgang, omdat door verplaatsing van de Eneco Tour op de kalender (in verband met de Olympische Spelen) er geen ruimte meer was voor de Omloop van het Houtland. Ook een andere toegewezen datum kwam niet uit door lokale jaarmarkt, dus werd een tussenjaar ingelast.

Laatste tien winnaars Omloop van het Houtland
2018: flag-be Jonas Van Genechten
2017: flag-be Tom Devriendt
2016: Geen winnaar
2015: flag-be Jens Debusschere
2014: flag-be Jelle Wallays
2013: flag-de Marcel Kittel
2012: flag-de Marcel Kittel
2011: flag-be Guillaume Van Keirsbulck
2010: flag-nl Stefan van Dijk
2009: flag-au Graeme Brown


Vorig jaar

Door het spel met wind en waaiers lag het peloton vorig jaar al vroeg uit elkaar. Een echte vlucht van de dag kregen we dan ook niet, het was eerder een iets grotere eerste waaier die lange tijd vooruit reed.

Op dertig kilometer van de aankomst reden Tom Devriendt (de winnaar van het jaar voordien), Pieter Vanspeybrouck, Jens Keukeleire, Jonas Rickaert en Tanguy Turgis weg uit die eerste groep. Voor Vanspeybrouck en Keukeleire ging het ook daar niet snel genoeg, waardoor ze zich in de laatste tien kilometer genoodzaakt voelden om er met zijn tweeën vandoor te gaan. Uiteindelijk zou alleen Keukeleire nog heel lang doorzetten, maar op enkele luttele meters van de aankomst was hij er toch weer aan voor de moeite.

foto: Cor Vos

Jonas Van Genechten won uiteindelijk de pelotonsprint, al was een fotofinish nodig om het verschil tussen hem en Jasper De Buyst aan te duiden. De onfortuinlijke Keukeleire strandde nog op een vierde plek, achter nummer drie Timothy Dupont.

Top-5 Omloop van het Houtland 2018
1. flag-be Jonas Van Genechten (Vital Concept)
2. flag-be Jasper De Buyst (Lotto Soudal)
3. flag-be Timothy Dupont (Wanty-Groupe Gobert)
4. flag-be Jens Keukeleire (Lotto Soudal)
5. flag-nl Bram Welten (Fortuneo-Samsic)


Parcours

Het wordt even wennen voor de Lichterveldenaren om de ploegbussen en de renners ’s ochtends niet meer in hun gemeente te zien. De Omloop van het Houtland gaat dit jaar namelijk voor het eerst in de Vlaamse badstad Middelkerke van start. Middelkerke werd ook de afgelopen jaren al aangedaan in de grote West-Vlaamse lus die de organisatie traditioneel in haar omloop opneemt, maar kreeg dus promotie.

Vanuit Middelkerke gaat het richting de naburige badplaats Nieuwpoort, die dankzij een soort lokale ronde maar liefst twee passages krijgt. Na Middelkerke is het de beurt aan onder andere Avekapelle, Veurne, Diksmuide en Keiem om de renners te verwelkomen, om vervolgens in een kaarsrechte lijn vanaf Beerst richting de lokale ronde in Torhout en Lichtervelde te rijden.

Die lokale ronde is 10,2 kilometer lang en bevat eigenlijk nog weinig valstrikken voor de sprinters. Kaarsrechte wegen regeren, en in totaal vinden we amper negen echte bochten. Na negen passages aan de aankomst en in totaal dus 186 kilometer kennen we de winnaar.

Start: 13.00 uur
Finish: 17.03 – 17.26 uur

Parcoursinformatie


Favorieten

Vier, dat is het aantal WorldTour-ploegen dat de organisatie dit jaar wist te overtuigen om naar Lichtervelde af te zakken. De afgelopen jaren waren dat er telkens drie, dus men heeft zeker geen slecht werk geleverd. Het is in die ploegen voornamelijk uitkijken naar de snelle mannen, en die zijn natuurlijk talrijk aanwezig.

Dylan Groenewegen – foto: Cor Vos

Met Dylan Groenewegen staat misschien wel de allersnelste renner van het moment op de deelnemerslijst. Jumbo-Visma heeft ervoor gekozen om haar snelste renner na de Tour voornamelijk in Belgenland in te zetten, maar toch was Groenewegen vooral op Britse bodem succesvol. In de Tour of Britain was de voormalige Nederlandse kampioen maar liefst driemaal aan het feest, waarmee hij zijn goede vormpeil nog eens kracht bijzette. In de Primus Classic en het Kampioenschap van Vlaanderen was het vervolgens net-niet. Kan Groenewegen in deze op papier gemakkelijkere Omloop van het Houtland dan wel eens op het hoogste schavotje komen? Met Danny van Poppel heeft de ploeg bovendien nog een sterk alternatief achter de hand.

Dankzij Cees Bol zal de concurrentie vermoedelijk vooral uit eigen land komen. De sprinter van Team Sunweb heeft dankzij zijn zeges in Noorwegen en Nokere Koerse nu al een meer dan geslaagd eerste profjaar opzitten, en kan nu zonder zorgen leuke uitslagen rijden in het najaar. Eerder deze week opteerde zijn ploeg nog om Bol te laten knechten voor Walscheid in het Kampioenschap van Vlaanderen en de Primus Classic, maar in beide wedstrijden was Bol degene die de lastige finale overleefde en dus voor eigen uitslagen kon gaan. Een topresultaat ontbrak echter. Misschien omdat Bol niet had verwacht om voor eigen kans te gaan? Op deze vlakkere omloop zou Max Walscheid misschien meer kans hebben om te overleven. Benieuwd wat dan de keuzes zijn bij de Sunweb-ploegleiding.

Edward Theuns – foto: Cor Vos

Trek-Segafredo is op dit moment zonder twijfel in de winning mood in dit genre eendagskoersen. Edward Theuns kon na prachtig ploegwerk van Jasper Stuyven juichen in de Primus Classic, terwijl Mads Pedersen en John Degenkolb dan weer een één-tweetje opvoerden in de GP d’Isbergues. In de Omloop van het Houtland lijkt Theuns weer de man op wie de ploeg haar hoop mag koesteren. De Gentenaar is schijnbaar goed uit de Vuelta gekomen, waar hij in de tweede rit in lijn alleen Sam Bennett moest laten voorgaan. En dus pakt Theuns nu maar wat graag alles mee wat er mee te graaien valt. Met Matteo Moschetti heeft hij een snelle én sterke ploegmaat aan zijn zijde.

Niccolò Bonifazio is na zijn ongekend sterk weekend met winst in de Omloop Mandel-Leie-Schelde en de GP Jef Scherens misschien wat uit de aandacht verdwenen, maar de vorm van de sterke Italiaan kan niet weg zijn. De snelle man van Total Direct Energie teert nog steeds op zijn sterke Tourvorm, die hij verzilverde met een derde plaats op de Champs-Elysées. Een andere Italiaan in vorm is Cofidis-stagiair Attilio Viviani. Het zou ons niet verbazen mocht de winnaar van de Schaal Sels momenteel op een wolk leven, want Viviani mocht eerder deze week nog zijn eerste profcontract tekenen bij de Cofidis-ploeg van zijn grote broer. Meer motivatie om te presteren kan een mens amper hebben.

We zouden nog bijna die vierde WorldTour-ploeg aan het vertrek vergeten, en dat is Lotto Soudal. De troepen van John Lelangue beschikken met Tosh Van der Sande over een van de revelaties van de Vuelta. Met zijn twee derde plaatsen kwam hij even veel keer behoorlijk dicht bij een prestigieuze Vuelta-ritzege, maar geluk ontbrak. Eerder dit najaar wist de Wijnegemnaar in de Tour de Wallonie wel al eens de hoofdvogel af te schieten, wat bewijst dat Van der Sande het toch vooral moet hebben van een iets lastiger terrein. Dat vinden we in Lichtervelde niet, maar goede vorm kan veel met een renner doen. En anders zal kersvers prof Gerben Thijssen wel staan springen om Van der Sandes rol over te nemen.

Update 25/9: Tosh van der Sande start niet

Corendon-Circus heeft met Tim Merlier een watervlugge pion aan de start. De Belgische kampioen zou ook in deze koers zomaar aan het langste eind kunnen trekken. Op pure snelheid behoort hij immers tot de allerrapsten. Benieuwd of hij nog een overwinning aan zijn fraaie wegseizoen kan toevoegen.

Wat kan Tim Merlier? – foto: Cor Vos

Verder blijft het voor Timothy Dupont (Wanty-Gobert) wachten op de hoofdvogel die hij zo verdient. Met top 5-plaatsen in zowel de Schaal Sels als de Druivenkoers, Omloop Mandel-Leie-Schelde, GP Jef Scherens, Antwerp Port Epic, Primus Classic en Gooikse Pijl is Dupont de absolute koning van de regelmaat in het najaar. We schatten in dat er maar weinig renners zijn die hem zijn overwinning niet zouden gunnen, maar het geluk zat hem vooralsnog niet mee. In Lichtervelde volgt een nieuwe kans, al zal ook die andere ‘Koning regelmaat’ Amaury Capiot (Sport Vlaanderen-Baloise) het daar niet laten om er een stokje voor te steken.

Timothy Dupont – foto: Cor Vos

Outsiders vinden we in de persoon van Druivenkoers-winnaar Arvid de Kleijn (Metec-TKH), Jérémy Lecroq en Lorrenzo Manzin (Vital Concept-B&B Hotels), de afscheidnemende Kenny Dehaes (Wallonie Bruxelles), Roy Jans (Corendon-Circus), Wouter Wippert (EvoPro Racing), Boy van Poppel (Roompot-Charles), Piotr Havik (BEAT Cycling Club) en Herman Dahl (Joker-Icopal).

Favorieten volgens WielerFlits
**** Dylan Groenewegen
*** Cees Bol, Edward Theuns
** Niccolo Bonifazio, Tim Merlier, Timothy Dupont
* Attilio Viviani, Max Walscheid, Arvid de Kleijn, Amaury Capiot

Website organisatie
Deelnemerslijst


Weer en TV

Het belooft weer een natte editie te worden van de Omloop van het Houtland. Weeronline voorspelt maar liefst 11,8 millimeter neerslag en heel de dag door regenbuien. De windkracht kan maximaal oplopen tot vier Beaufort. De Omloop van het Houtland wordt niet live uitgezonden op televisie.


RIDE Magazine
1 Reacties
Sorteer op:
24 september 2019 21:42
Wel Wouter Wippert als outsider noemen, maar niet Tim Merlier noch als medefavoriet, noch als outsider?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.