Voorbeschouwing: Ronde van Catalonië 2013
maandag 18 maart 2013 om 09:18

Voorbeschouwing: Ronde van Catalonië 2013

catalunya

foto: Sirotti

Maandag zal, één dag na Milaan – San Remo, de Volta Ciclista Catalunya van start gaan. Waar een dag eerder de snelle mannen vooraan worden verwacht, zijn het vooral de kopmannen voor de heuvelklassiekers en de Giro d’Italia die in deze Catalaanse ronde de benen zullen testen. WielerFlits blikt vooruit op het parcours en de kanshebbers.

Historie
Hoewel de Ronde van Catalonië niet de meest bekende ronde van de WorldTour is, heeft de wedstrijd wel een rijke historie. De koers bestaat namelijk al meer dan een eeuw en is daarmee na de Tour de France en de Giro d’Italia de oudste rittenkoers ter wereld. De eerste editie in 1911 was een prooi de Spanjaard Sébastien Masdeu. Een andere Spanjaard, Mariano Cañardo, wist in de jaren 20 en 30 de koers maar liefst zeven keer te winnen en is daarmee overduidelijk koploper overwinningen van de ronde. Andere grote namen die in Catalonië zegevierden zijn Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Felice Gimondi, Luis Ocaña, Freddy Maertens, Francesco Moser, Sean Kelly, Miguel Indurain en Laurent Jalabert. De enige Nederlandse winnaar was Arie den Hartog in 1966.

Sinds de invoering van de ProTour in 2005 maakt de Ronde van Catalonië deel uit van de hoogste divisie van het wielrennen. In de eerste jaren werd deze wedstrijd in mei tegelijk met de Giro d’Italia verreden. Sinds 2010 is dit verplaatst naar maart, in dat jaar won Joaquim Rodriguez. Een jaar later was het Alberto Contador die in zijn eigen land op het hoogste schavot stond. Vorig jaar was het de verrassende Michael Albasini die won. In de eerste etappe kon hij door middel van een ontsnapping genoeg tijd pakken om eindwinst mee naar huis te nemen.

albasini

foto: Sirotti

Parcours
Etappe 1: Calella – Calella (159.3 km)
De openingsetappe van de Ronde van Catalonië is een heuvelachtige. Op vijf toppen kunnen punten voor de bergtrui worden gehaald. Het zwaartepunt ligt in het begin van de rit met de Alt del Montseny. De laatste heuvel ligt op 18 kilometer van de finish, maar deze moet voor veel sprinters toch te overleven zijn. Waarschijnlijk zal tussen de sprinters de dagwinnaar gezocht moeten worden.

Etappe 2: Girona – Banyonles (160.7 km)
De tweede etappe is niet een al te lastige. Zowel qua lengte als hoogtemeters valt het mee. Vandaag zal de finish meerdere keren gepasseerd worden, aangezien er vier keer een lokaal parcours moet worden afgelegd. De laatste meters zijn oplopend, waardoor de sterkere sprinters vooraan verwacht mogen worden.

Etappe 3: Vidreres – Vallter 2000/Setcases (180.1 km)
Vandaag is de eerste etappe waarin de kopmannen zullen gaan strijden voor de dagoverwinning en het klassement. Na 60 kilometer wordt de Alt de Sant Hilari al beklommen, maar het zal pas losbarsten op de slotklim naar een hoogte van maarliefst 2200 meter. Eerst klimmen de renners al naar de Tunel Collabos, waarna de 20 kilometer lange slotklim volgt met een gemiddeld stijgingspercentage van 6%.

Etappe 4: Vall de Camprodon – Port Ainé (217.7 km)
Echt tijd om uit te rusten krijgt het peloton niet, want vandaag moet er weer stevig geklommen worden over vijf cols. Het venijn zit hem in de staart van de etappe waar er eerst over de Porte del Canto (19,3 km aan 5,4%) moet worden geklommen. Direct na de afdaling volgt de slotklim Port-Ainé. De renners hebben dan al bijna 200 kilometer in de benen, maar moeten dan nog 19 kilometer klimmen aan 6,3%.

Etappe 5: Rialp – Lleida (156.5 km)
Vandaag weer een rit voor de sprinters. In het midden van de etappe zit de enige col van de dag, maar die is niet zwaar genoeg om het peloton uit elkaar te laten spatten. De laatste kilometers gaan zelfs bergaf waardoor er met volle vaart op de streep in Lleida afgereden zal worden.

Etappe 6: Almacelles – Valls (178.7 km)
De zesde etappe is er één die veel kanten op kan gaan. De Alt de Prades ligt te ver van de finish om echt het verschil te maken en het is maar de vraag of Alt de Lilla zwaar genoeg is om alle sprinters te laten lossen. Verder zullen de aanvallers vandaag ook hun kansen proberen te grijpen, waardoor een open strijd voor de dagoverwinning verwacht mag worden.

Etappe 7: El Vendrell – Barcelona (122.2 km)
De laatste etappe zal de renners naar Barcelona voeren, waar er acht maal een lokale ronde zal moeten worden gereden. In deze ronde moeten de coureurs steeds de Alto de Montjuic beklimmen. Deze klim is slechts twee kilometer lang, maar 500 meter daarvan hebben een gemiddeld percentage van 13,6 %. Een rustige laatste dag voor de klassementsmannen zal het dus niet gaan worden. De renners rijden wel in dalende lijn naar de finish toe, waardoor een klimmer met goede sprintersbenen zijn slag zal proberen te slaan.

Favorieten
Er staan veel renners aan de start die tot de favorieten kunnen worden gerekend. Het sterkste blok is waarschijnlijk van Katusha. Zij komen met de man die vorig jaar de WorldTour ranglijst aanvoerde: Joaquin Rodriguez. De Spanjaard kwam al sterk voor de dag in Oman en de Tirreno. Hij zal steun krijgen van de schaduwkopmannen Denis Menchov en Daniel Moreno. De Rus liet zich al in één bergetappe zien in Parijs-Nice, Moreno heeft zich wat meer in de schaduw voorbereid maar werd toch 15e in de Tirreno.

Joaquin Rodriguez

foto: Sirotti

Daarnaast staat Tourwinnaar Bradley Wiggins aan de start. De Brit heeft dit jaar de Giro als hoofddoel en zal daarom al in goede vorm naar Catalonië afreizen. Hij wordt bijgestaan door zijn luitenant Rigoberto Uran die zelf de zware klimmen ook goed moet kunnen verteren. De Sky-kopman koos voor een voorbereiding op Tenerife in plaats van Parijs-Nice of de Tirreno, het moet nu uitwijzen wat dat heeft opgeleverd.

Bradley Wiggins

foto: Sirotti

Veel andere teams komen met duo’s die tot de kanshebbers mogen worden gerekend. Euskaltel staat aan de start met Igor Anton en Mikel Nieve. Astana zal de strijd aangaan met Janez Brajkovic en Jakob Fuglsang. Garmin-Sharp is aanwezig met de Giro-winnaar van 2012 Ryder Hesjedal die Daniel Martin als meesterknecht meekrijgt. Movistar neemt oud-winnaar van de ronde Alejandro Valverde mee als kopman die zal worden bijgestaan door pocketklimmer Nairo Quintana. Het laatste duo is van Blanco Pro Cycling Team. Robert Gesink en Steven Kruijswijk kenden niet al te beste laatste weken, maar zullen zich (mits herstel) in Catalonië proberen te revancheren.

Hesjedal Scarponi

foto: Sirotti

Een interessant trio om naar uit te kijken is van FDJ, die de jongelingen Kenny Elissonde, Arnold Jeannesson en Thibaut Pinot meenemen. Verder moet er worden gelet op de pure kopmannen van een aantal ploegen. De Italiaanse pocketklimmer Domenico Pozzovivo, de nummer drie van vorig jaar Jurgen van den Broeck, de oude maar nog niet versleten Amerikaan Christopher Horner en de kopman van Lampre-Merida Michele Scarponi. Het grote vraagteken is José Rujano die zijn eerste kilometers zal gaan maken voor Vacansoleil-DCM.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Joaquin Rodriguez
*** Bradley Wiggins, Alejandro Valverde
** Ryder Hesjedal, Christopher Horner, Jurgen Van den Broeck
* Robert Gesink, Domenico Pozzovivo, Michele Scarponi, Nairo Quintana

Deelnemerslijst Ronde van Catalonië 2013

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.