Voorbeschouwing: Ronde van het Baskenland 2014
maandag 7 april 2014 om 07:58

Voorbeschouwing: Ronde van het Baskenland 2014

Ronde van het Baskenland

foto: Sirotti

Maandag 7 april staat de volgende rittenkoers in de World Tour op het programma. In navolging van de Ronde van Catalonië wordt er opnieuw in Spanje gereden, maar ditmaal in de Ronde van het Baskenland. Als tegenhanger van de kasseienklassiekers zullen hier voornamelijk de specialisten voor de heuvelklassiekers aan de start verschijnen. Toch is het Baskenland zelf ook een mooie prijs. Wie volgt Nairo Quintana op? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
De eerste acht edities van de Ronde van het Baskenland werden in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw gereden. De negende editie was echter pas in 1969, met de grote ronderenner Jacques Anquetil als winnaar. Sindsdien werd er elk jaar gereden met heel veel grote renners op het palmares. In 1988 was Erik Breukink de enige Nederlandse winnaar.

2013

Quintana

Vorig jaar begon Orica-GreenEDGE sterk aan de wedstrijd met twee dagzeges voor Simon Gerrans en Daryl Impey. Daarna nam Sergio Henao het roer over en werd het een strijd tussen hem en Nairo Quintana en Richie Porte. Door een ijzersterke slottijdrit won Quintana het algemeen klassement voor Porte en Henao. Er eindigden ook twee Nederlanders in de top tien. Pieter Weening werd zesde en Wout Poels moest tevreden zijn met plek negen.

Parcours
Het parcours van de Ronde van het Baskenland lijkt op maat gemaakt voor renners die zich voorbereiden op de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. De etappes zijn niet te lang en heuvelachtig. Vlakke ritten bestaan er eigenlijk niet in dit autonome gedeelte van Spanje.

Etappe 1, 7 april 2014, Ordizia – Ordizio (153.4 km)

Baskenland

De eerste rit deze week is met 153 kilometer niet erg lang, maar er zijn zes bergen van tweede categorie en twee van derde categorie. Deze zijn verdeeld over heel de rit. De laatste ligt echter vlak voor de meet. De top van de Alto de Gaintza ligt op minder dan zeven kilometer van het einde en is vooral heel steil met een gemiddelde van dertien procent.

Etappe 2, 8 april 2014, Ordizia – Dantxarinea (155.8 km)

Baskenland

De tweede etappe in het Baskenland lijkt iets éénvoudiger, desalniettemin moet er veel geklommen worden. In het begin van de rit zijn er twee bergen van tweede categorie. Halverwege volgt er één van derde categorie, kort daarna gevolgd door de Alto de Lizaieta van eerste categorie, een klim van acht kilometer aan 4,5 procent gemiddeld.

Etappe 3, 9 april 2014, Urdazubi-Urdax – Vitoria-Gasteiz (194.5 km)

Baskenland

Met een kleine 195 kilometer is dit de langste rit van de etappekoers. Het middengedeelte van de rit is grotendeels vlak, maar in het begin zijn twee bergen van tweede categorie en in het slot zijn er twee beklimmingen van derde categorie. De laatste negen kilometer zijn naar beneden, dus voor winst moet je ook een beetje kunnen dalen.

Etappe 4, 10 april 2014, Vitoria-Gasteiz – Arrate (151.0 km)

Baskenland

Opnieuw een korte rit net boven de 150 kilometer. De eerste vijftig kilometer zijn rustig, maar daarna mag het peloton aan de bak. Eerst komen er twee bergen van tweede categorie. In de laatste vijftig kilometer zijn er echter nog drie bergen, één van tweede en twee van eerste categorie. De top van de Alto de Usartza is op twee kilometer van het einde. Deze klim is zes kilometer lang aan gemiddelde van 6,7 procent.

Etappe 5, 11 april 2014, Eibar – Markina-Xemein (160,2 km)

Baskenland

De laatste rit in lijn van deze ronde. En opnieuw ligt het venijn in de staart van de rit. In de laatste 26 kilometer is er eerst de Alto de Izua (eerste categorie, 6,6 procent) en daarna de Alto de Aiastia (tweede categorie, 5,5 procent). De laatste top ligt op minder dan negen kilometer van de streep.

Etappe 6, 12 april 2014, Markina-Xemein – Markina-Xemein (25.9 km – individuele tijdrit)

Baskenland

Op de slotdag wordt de Ronde van het Baskenland net als vorig jaar beslist in een individuele tijdrit. De etappe met start en finish in Markina-Xemein is een kleine 26 kilometer lang en kent twee klimmetjes, naar Gaintzagaigana en naar Santa Eufemia.

Favorieten
Er staan ontzettend veel goede renners aan de start in de ‘Vuelta Ciclista al Pais Vasco’. Het halve peloton is in voorbereiding op de heuvelklassiekers en ziet in deze rittenkoers de ideale voorbereiding. Dus buiten een aantal topfavorieten voor de eindzege zijn er nog veel renners die het stempel ‘outsider’ op zich hebben kleven.

Alberto Contador

Alberto Contador is misschien wel de allergrootste favoriet voor de eindzege. De Spanjaard was al oppermachtig in Tirreno-Adriatico, werd tweede in de Ronde van Catalonië en is al leider in de World Tour. De afsluitende tijdrit op een lastig parcours zal ook zeker in zijn voordeel spreken ten opzichte van sommige andere kanshebbers voor de eindzege. Bovendien heeft hij bij Tinkoff-Saxo Roman Kreuziger in de ploeg.

Alejandro Valverde

Alejandro Valverde is een andere renner die dit jaar al in uitstekende vorm verkeert. De Ruta del Sol, de Ronde van Murcia en Roma Maxima heeft hij al gewonnen. Hij reed ter verandering dit jaar twee Belgische voorjaarsklassiekers met Dwars door Vlaanderen en de E3 Prijs, en dat deed de renner van Movistar zeker niet onverdienstelijk. Zijn oud-ploeggenoot Rui Costa reed al sterk in Parijs-Nice, maar kon nog geen zege pakken. De wereldkampioen zal gemotiveerd zijn om deze ‘vloek’ van zijn regenboogtrui af te halen in het Baskenland.

Tejay van Garderen

BMC Racing staat komende maandag met een erg sterke ploeg aan het vertrek. Zowel Cadel Evans (2e Tour Down Under) als Tejay Van Garderen (2e in Oman en 3e in Catalonië) staan op de deelnemerslijst van de Amerikaanse ploeg. Verder doen ook de nieuw aangetrokken Samuel Sanchez en Peter Velits mee, die hun mannetje kunnen staan in het klassement.

Carlos Betancur was al heel sterk met winst dit jaar in Parijs-Nice, maar is herstellende van een knieblessure en lijkt niet mee te doen voor een topklassering, maar kan in goede doen zeker meedoen voor winst. Michal Kwiatkowski was heel lang de grote man in Tirreno-Adriatico, maar toen Contador aan de boom ging schudden kon hij niet volgen. Met een sterke tijdrit kan de Pool echter veel goedmaken. Thibaut Pinot presteerde in Catalonië naar behoren, maar zal nog wel iets moeten verbeteren om een toppositie te behalen.

Van den Broeck

Jurgen Van den Broeck kon in Catalonië nog geen potten breken, maar is nog terugkomende van een blessure. Simon Spilak verraste vorig jaar met een vierde plek in het eindklassement, misschien kan hij dit herhalen. Garmin-Sharp start met oud Giro-winnaar Ryder Hesjedal en de Colombiaanse klimmer Janier Acevedo.

Bij Team Sky zijn de allergrootste kleppers er niet bij, maar heeft men wel Peter Kennaugh binnen de ploeg, die Internationale Wielerweek won. Trek Factory Racing doet het met de broers Fränk en Andy Schleck. Bij Andy is het altijd de vraag of zijn vorm terugkomt, maar in het Critérium International leken de benen van Fränk goed te zijn. Daar was ook Jean Christophe Peraud in grootste vorm met eindwinst. En wat kan Luis Leon Sanchez nu hij niet meer in een World Tour-ploeg rijdt?

Bauke Mollema

Er zijn ook een aantal Nederlandse lichtpuntjes in te brengen. Voor Giant-Shimano is het echter een Fransman, Warren Barguil, die het zal moeten doen met Tom Dumoulin als knecht. Belkin Pro Cycling Team start met twee outsiders voor winst: Bauke Mollema en Robert Gesink. Pieter Weening werd vorig jaar zesde en mag weer zijn kansen nemen bij Orica-GreenEDGE.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Alberto Contador
*** Alejandro Valverde, Tejay Van Garderen
** Rui Costa, Cadel Evans, Roman Kreuziger
* Jean-Christophe Peraud, Michal Kwiatkowski, Bauke Mollema, Fränk Schleck

Deelnemerslijst

TV
Eurosport zal de Ronde van het Baskenland elke dag uitzenden vanaf 15.30 uur.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.