Voorbeschouwing: Volta NXT Classic 2023 – Wie klopt Alpecin-Deceuninck in Limburgse hel?
foto: Cor Vos
donderdag 28 maart 2024 om 19:30

Voorbeschouwing: Volta NXT Classic 2023 – Wie klopt Alpecin-Deceuninck in Limburgse hel?

Eind maart is het traditiegetrouw tijd voor de Volta Lim… de Volta NXT Classic! De semiklassieker in Limburg heeft een nieuwe naam gekregen, maar voor de rest is er weinig veranderd. Dankzij de vele hellingen en het vele draaien en keren, belooft de wedstrijd opnieuw een slijtageslag te worden. Volgt Kaden Groves zichzelf op? Of krijgen we een andere winnaar? WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Laatste winnaars Volta NXT Classic
2023: flag-au Kaden Groves
2022: flag-be Arnaud De Lie
2021: Niet verreden vanwege wateroverlast
2020: Niet verreden vanwege de coronacrisis
2019: flag-ch Patrick Müller
2018: flag-si Jan Tratnik
2017: flag-it Marco Canola
2016: flag-nl Floris Gerts
2015: flag-ch Stefan Küng
2014: flag-nl Moreno Hofland


Laatste editie

Uitslag Volta NXT Classic 2023
1. flag-au Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck)
2. flag-be Maxim Van Gils (Lotto Dstny)
3. flag-nl Pascal Eenkhoorn (Lotto Dstny)
4. flag-be Rune Herregodts (Intermarché-Circus-Wanty)
5. flag-be Milan Menten (Lotto Dstny)


Parcours

Zaterdag 30 maart, Volta NXT Classic: Eijsden – Eijsden (190,8 km)

De Volta NXT Classic wordt verreden over een parcours van 190,8 kilometer door het Zuid-Limburgse heuvelland en de Belgische Voerstreek. In totaal krijgen de coureurs maar liefst 38 beklimmingen voor de kiezen. Geen wonder dat de semiklassieker – zeker bij slecht weer – vaak uitmondt in een slijtageslag.

Het startschot zal klinken op de Diepstraat in Eijsden, waar de renners later op de dag ook zullen finishen. Vervolgens wachten er drie lange, op elkaar aansluitende lussen en een korte lokale ronde in Eijsden.

Lus één en twee
De eerste lus is 62 kilometer lang en begint meteen met de beklimming van de Heiweg (1,6 km aan 3,9%). Even rustig warmdraaien zit er dus niet in voor de renners, die de ene na de andere helling voorgeschoteld zullen krijgen. In dit eerste deel zitten bijvoorbeeld ook nog de Bemelerberg  (900 meter aan 4,9 procent), Loorberg (1,4 km aan 5,4%), Camerig zuid (4,2 km aan 4,4%), Gulperberg oost (600 meter aan 9,7%) en Koning van Spanje (1,4 km aan 4,4%).

De tweede, blauwe lus begint met de Schilberg. Deze lus is eveneens 62 kilometer lang en trekt al snel naar België, waar de Kultjen en de Planck liggen te wachten. Terug in Nederland, komt men via de Kutersteenweg (1,2 km aan 3,3%), het Mheerelindje (500 meter aan 6,5%), de Hoesberg (500 meter aan 5,5%) en de Kalleberg (500 meter aan 5,2%) weer op bekende wegen. We volgen vervolgens opnieuw de eerdere route, wat betekent dat de hele rits beklimmingen vanaf de Bemelerberg tot en met de de Kalleberg nog een keer moeten worden gedaan.

Lus drie 
Ergens halverwege deze reeks hellingen zit de Camerig. Deze klassieker vormt de eerste beklimming van de derde, groene lus. Het zou, op zo’n 65 kilometer van de streep, ook weleens de plaats kunnen zijn waar de finale echt losbarst. En anders is er weer de drietrapsraket Gulperberg, Koning van Spanje en Schilberg. Uiteraard kan het ook gebeuren tijdens de tweede passage door België of ergens in het kwartet Kutersteenweg-Mheerelindje-Hoesberg-Kalleberg. Na de Kalleberg volgt nog één beklimming: de Moerslag (600 m aan 5,3%).

Met 38 hellingen en bijna 185 kilometer in de benen, passeren de renners voor een eerste keer de streep in Eijsden. Er volgt dan nog een lokale ronde van zes kilometer. De finish ligt traditiegetrouw op de lichtjes oplopende, met kasseien bezaaide Diepstraat.

Start: 12.00 uur
Finish: tussen 16.30 en 17.00 uur


Favorieten

De organisatie van de Volta NXT Classic heeft drie WorldTeams gestrikt voor de komende editie: Visma | Lease a Bike, Intermarché-Wanty en Alpecin-Deceuninck. Die laatste ploeg wist de Volta Limburg Classic vorig jaar te winnen met Kaden Groves en de Australiër is er dit jaar opnieuw bij.

Het is nog wel even afwachten hoe het met de vorm van Groves is. De Australiër maakt namelijk zijn rentree, nadat hij Parijs-Nice verliet met kniepijn. Niettemin is hij voor ons de topfavoriet, ook omdat zijn ploeggenoot Axel Laurance van de startlijst is gehaald. De Fransman rijdt zondag de Ronde van Vlaanderen.

Kaden Groves – foto: Cor Vos

Bij Visma | Lease a Bike hebben ze ook een kopman die terugkeert van een blessure. Per Strand Hagenes brak zijn neus bij een val in de E3 Saxo Classic, maar kan acht dagen later alweer koersen. En gezien zijn kwaliteiten is hij in dit veld meteen een van de favorieten. Met Morten Aalling Nørtoft, Tom Schellekens en Colby Simmons staan er ook drie renners uit de opleidingsploeg aan de start. Het zijn niet meteen de meest aansprekende namen, maar Simmons was vorig jaar al wel zeventiende in de (toen nog) Volta Limburg Classic. Misschien kan hij verrassen.

Intermarché-Wanty heeft gevaarlijkere klanten voor de zege in huis. We denken dan vooral aan Huub Artz, Rune Herregodts en Francesco Busatto. De 21-jarige Artz is uitstekend begonnen aan zijn seizoen, Herregodts was vorig jaar al vierde in Eijsden en Busatto won vorig jaar Luik-Bastenaken-Luik voor beloften. Laatstgenoemde eindigde onlangs ook als veertiende in Strade Bianche, wat bewijst dat hij de stap naar de profs goed verteerd heeft. In een koers als deze moet de Italiaan mee kunnen strijden voor de zege.

We hebben de WorldTeams gehad, maar daarmee nog lang niet alle favorieten. Zo zit ook bij de vijf aanwezige ProTeams (Lotto Dstny, Bingoal WB, Q36.5, Flanders-Baloise en Tour de Tietema-Unibet) de nodige kwaliteit. Neem Tour de Tietema-Unibet, dat meerdere kanshebbers in de gelederen heeft. Vooral van Adam Ťoupalík mag wat verwacht worden. De 27-jarige Tsjech reeg de voorbije jaren de zeges en ereplaatsen aaneen, maar kreeg pas dit seizoen een kans als prof. In de Settimana Internazionale Coppi e Bartali bewees hij meteen zijn waarde, met drie top-tienklasseringen in de daguitslagen en een zevende plek in het eindklassement.

Ook Hartthijs de Vries was goed op dreef in de Italiaanse rittenkoers. Na zijn vijfde plek in de openingsrit bleven de echt korte uitslagen uit, maar de Fries liet zich wel veelvuldig van voren zien. Met het vertrouwen zal het dus wel goed zitten. Ook omdat hij vroeg in het seizoen, in de Tour of Antalya, al wist te winnen. Jelle Johannink wacht nog altijd op zijn eerste profzege, maar als we zien hoe hij rondrijdt in zijn eerste maanden voor Tour de Tietema-Unibet, kan het zomaar eens raak zijn. En waarom niet in de Volta NXT Classic? Hij heeft er de punch voor. Voor Johannink en De Vries zal het bovendien een voordeel zijn dat ze de Zuid-Limburgse wegen op hun duimpje kennen.

Adam Ťoupalík in Coppi e Bartali – foto: Cor Vos

Dat laatste geldt ook zeker voor Pascal Eenkhoorn. De renner van Lotto Dstny woont net over de Belgische grens, in de buurt van Maastricht. Hij werd vorig jaar derde in de Volta NXT Classic en staat nu weer op de startlijst. Al lijkt de Nederlander ook in de selectie van Lotto Dstny te zitten voor de Ronde van Vlaanderen. Gaat hij twee dagen achter elkaar rijden? Nog even afwachten. Wel zeker van deelname: Milan Menten, de nummer vijf van vorig jaar. Hij is niet alleen rap, maar kan ook meer dan behoorlijk bergop. Die kwaliteiten komen goed van pas in de Volta NXT Classic, bewezen Arnaud De Lie en Kaden Groves de voorbije jaren.

Van de resterende ProTeams is het vooral letten op Q36.5. Zij beschikken namelijk over Gianluca Brambilla, die na enkele mindere jaren weer lijkt op te leven. De 37-jarige Italiaan werd dit jaar onder meer al vijfde in de AlUla Tour en zesde in Milaan-Turijn. Ook eindigde hij in vier van de vijf ritten van Coppi e Bartali bij de eerste tien. Maar kan Brambilla ook nog eens winnen? De voormalig etappewinnaar in de Giro d’Italia en Vuelta a España wacht al meer dan drie jaar op een zege.

Brambilla haalt weer een hoog niveau – foto: Cor Vos

Joseph Blackmore zal minder ongeduldig zijn. De 21-jarige Brit van de opleidingsploeg van Israel-Premier Tech reed dit jaar twee rittenkoersen en… won ze allebei. In februari was hij de beste in de Tour du Rwanda (en twee ritten aldaar), in maart schreef hij de Tour de Taiwan op zijn naam. Natuurlijk, het zijn niet de hoogst aangeschreven wedstrijden, maar toch: winnen is winnen. Bovendien toonde Blackmore in beide wedstrijden zijn kwaliteiten als puncheur. Overigens start ook Hugo Hofstetter voor Israel Premier Tech Academy, maar vermoedelijk bevat de koers voor hem net iets teveel klimwerk. Al moeten we de Fransman zeker niet bij voorbaat afschrijven.

Israel Premier Tech Academy is niet de enige opleidingsploeg in de Volta NXT Classic. Zo start ook Development Team dsm-firmenich PostNL. Zij brengen onder meer Vlad Van Mechelen en vooral Frank van den Broek aan het vertrek. Die laatste stapte op de laatste dag van de Ronde van Catalonië wel uit na een valpartij, maar hij kon aanvankelijk wel doorfietsen. Als de schade meevalt en Van den Broek zaterdag over al zijn krachten beschikt, moet de concurrentie hem niet laten rijden. Hij draait zijn hand namelijk niet om voor een lange solo.

Frank van den Broek – foto: Cor Vos

De Volta NXT Classic biedt ook kansen voor (Nederlandse) Continental-renners om zich te meten met het WorldTour-geweld. Vaak is er wel een renner die zich in de top-tien weet te nestelen, zoals Timo de Jong (achtste) vorig jaar. De renner van VolkerWessels zullen we dit jaar opnieuw in de gaten moeten houden, net als zijn ploeggenoot Stijn Daemen, Lars Quaedvlieg (Universe CT), Rick Ottema, Peter Schulting (Diftar CT), Jordan Habets, Tim Marsman, Victor Broex (Metec SOLARWATT p/b Mantel), Meindert Weulink, Nils Sinschek, Mike Schuch (Parkhotel Valkenburg), Jeroen van Krimpen en Jochem Kerckhaert (BEAT Cycling). Voor die laatste ploeg start overigens ook Thijs Zonneveld.

Tot slot, noemen we nog enkele andere outsiders: Madis Mihkels (Intermarché-Wanty), Alec Segaert (Lotto Dstny), Kamiel Bonneu (Flanders-Baloise), Lennert Teugels (Bingoal WB) en Rory Townsend (Q36.5).


Favorieten volgens WielerFlits
**** Kaden Groves
*** Gianluca Brambilla, Joseph Blackmore
** Adam Ťoupalík, Pascal Eenkhoorn, Fransesco Busatto
* Rune Herregodts, Frank van den Broek, Hartthijs de Vries, Huub Artz

Website organisatie
Deelnemerslijst (ProCyclingStats)


Weer en TV

Het weer is weleens slechter geweest tijdens de Volta NXT Classic, als we de huidige verwachtingen mogen geloven. Er kan zaterdagmiddag een buitje vallen, maar de hoeveelheid neerslag valt vermoedelijk mee. Bovendien komt de zon zo af en toe door de bewolking en is het met vijftien graden Celsius niet koud. De wind (3 Beaufort) komt uit het westen.

De mannenwedstrijd van de Volta NXT Classic is zaterdag vanaf 14.00 te zien op L1. Een uur later kun je ook inschakelen op de online kanalen van Eurosport.nl en Discovery+. Je kunt alle uitzendtijden terugvinden in onze tv-gids Wielrennen op TV.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.