Vos klopt Alvarado in X2O Trofee Kortrijk en boekt eerste seizoenzege
foto: Cor Vos (archief)
zaterdag 26 november 2022 om 14:34

Vos klopt Alvarado in X2O Trofee Kortrijk en boekt eerste seizoenzege

Marianne Vos heeft de X2O Trofee Kortrijk op haar naam geschreven en zo haar eerste zege van het veldritseizoen geboekt. De Nederlandse versloeg in de Urban Cross haar landgenotes Ceylin del Carmen Alvarado en Denise Betsema. Laatstgenoemde is de nieuwe leidster in regelmatigheidsklassement van de X2O Trofee.

Puck Pieterse, Fem van Empel en Shirin van Anrooij stonden zaterdag niet aan de start van de X2O Trofee Kortrijk. Het drietal schatte de belangen van de Wereldbeker Hulst een dag later toch wat hoger in. Wel aanwezig: Ceylin del Carmen Alvarado, Denise Betsema en Lucinda Brand, de winnares van de eerste drie edities van de Urban Cross.

De kopstart in Kortrijk was voor Zoe Bäckstedt, die als eerste het veld indook met Marianne Vos in haar sport. Alvarado, die bij de allereerste post van fiets wisselde, en Betsema hadden een mindere start, waardoor ze na één ronde in het tweede groepje zaten. Dit plukje rensters had een kleine achterstand op de twee koploopsters: Brand en Vos. In de tweede ronde kon Betsema de aansluiting maken.

Drie rensters voorop
De Texelse voerde vervolgens al vlug de forcing. Brand kwam na een fietswissel even op een gaatje te zitten en kreeg het gezelschap van Alvarado. Bij aanvang van de derde van vijf rondes volgden zij op vijf tellen van het duo voorop. Niet veel later kwam Brand ongelukkig ten val toen ze na een passage over een brug op haar fiets wilde springen, waardoor Alvarado in haar eentje in de achtervolging moest. Halverwege de wedstrijd sloot ze aan.

Het beeld bleef daarop lang hetzelfde. Betsema reed hard op kop, Vos zat strak in het wiel en ook Alvarado volgde. In de slotronde nam Alvarado over van de renster van Pauwels Sauzen-Bingoal, die door de versnelling een gaatje moest laten. Vos kon wel volgen. Het zou tussen deze twee rensters gaan en in de sprint bleek de wereldkampioene de snelste.

X2O Trofee Kortrijk
Uitslag vrouwen

1. flag-nl Marianne Vos (Jumbo-Visma) in 47m03s
2. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado (Alpecin-Deceuninck) op 1s
3. flag-nl Denise Betsema (Pauwels Sauzen-Bingoal) op 10s
4. flag-nl Lucinda Brand (Baloise Trek Lions) op 54s
5. flag-be Sanne Cant (Crelan-Fristads) op 1m07s
6. flag-nl Yara Kastelijn (Crelan-Fristads) op 1m16s
7. flag-be Anna Kay (777) op 1m22s
8. flag-be Marion Norbert-Riberolle (Crelan-Fristads) op 1m37s
9. flag-nl Aniek van Alphen (777) op 1m39s
10. flag-gb Zoe Bäckstedt (EF Education-TIBCO-SVB) op 2m26s

RIDE Magazine
1 Reacties
Sorteer op:
26 november 2022 20:32
Kortrijk zal ons nog lang doen denken aan Vos en Herijgers !

Nooit eerder heb ik iemand zo maximaal zien profiteren als Marianne Vos in de X20 badkamers trofee Kortrijk van 26-11-2022.

Ietsje meer dan 98,8 % profiteerde ze eerst van goedzakken Brand en Betsema, om dat vervolgens ook nog te doen bij Ceylin del Carmen Alvarado.
Marianne Vos ‘won’ de koers, maar leidt tevens enorm gezichtsverlies: Wat een smakeloze profiteur!

“Wie niet sterk is, moet slim zijn’, zegt ze zelf. Een domme, ondoordachte uitspraak, want slim gedrag is gedrag dat door anderen niet doorzien wordt.
Dit egoïstische profiteergedrag was door iedereen te doorzien, zelfs door een laag geschoolde.

De reactie van Herijgers was min. Michel Wuyts-voormalig uitstekend verslaggever bij Sporza - zou een ruimer licht hebben laten schijnen over voornoemd gedrag. Herijgers geeft zelf daarmee mede aan hoe hij zelf nu écht in elkaar zit. Mogen we zijn opmerking zien als een loepzuivere projectie?

Herijgers kon het wel begrijpen…dat gedrag van Vos. Ze zou conditioneel nog niet zo in orde zijn etc. Als weerwoord voer ik aan dat juist kop over kop gaan en overnemen je conditie juist omhoog stuwt. Bovendien is Lucinda Brand ook nog niet conditioneel in orde en dat geldt ook voor Alva. Ceylin reed overigens een geweldige koers!

Paul Herijgers werd op 30-01-1994 wereldkampioen veldrijden in Koksijde. Er kleeft nog altijd een connotatie aan. Met zijn opmerking over het gedrag van Vos voegt hij daar nog het nodige aan toe!


Kortrijk zal ons nog lang doen denken aan Vos en Herijgers ! Jongens, jongens ..toch.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.