Vuelta 2015: Voorbeschouwing etappe 2
zaterdag 22 augustus 2015 om 21:30

Vuelta 2015: Voorbeschouwing etappe 2

De organisatie van de Vuelta a España heeft er geen gras over laten groeien. Met de ploegentijdrit uit de weg kan er op de tweede dag van de Spaanse ronde gelijk geklommen worden. Niet in het hooggebergte of zelfs iets daaronder, maar de Alto de la Mesa, de afsluiter van de dag, is een kreng van een pukkel en geschikt voor de specialisten.

Parcours
De eerste etappe in lijn voert van Alhaurín de la Torre naar Caminito del Rey en is niet overdreven lang. 158,7 kilometer is een pittig stukje fietsen, maar een profpeloton ligt er niet direct wakker van. Het parcours is zelden vlak en kent zijn eerste beklimming na 110 kilometer fietsen. De Alto de Ardales bijt het spits af. Een klim van de derde categorie, die voor niet al te veel drama hoeft te zorgen. Dat komt later.

Etappe 2

Na deze klim daalt het peloton een tijdje af, waarna men zich kan voorbereiden op de slotklim. De Alto de la Mesa is een kleine drie kilometer lang en de stijgingspercentages leunen regelmatig ruim over de tien procent. Sterker nog: de twintig procent wordt op twee punten aangetikt, waaronder vlak voor de finish. Een kreng van een pukkel, zoals gezegd.

Alto de la mesa

Favorieten
Een klimmetje van dit kaliber is spek naar de bek van de specialisten en daar zijn er genoeg van in de Ronde van Spanje. De benodigdheden voor een dergelijke finish: explosiviteit, klimkuiten en pure kracht. En er zijn twee Spanjaarden die perfect aan deze voorwaarden voldoen: Joaquim Rodriguez en Alejandro Valverde. Beiden zijn in de regel fenomenaal op korte, steile aankomsten en beide hebben dit in het verleden al ontelbare keren bewezen. En dit is de Vuelta, natuurlijk zullen ze er staan.

Alejandro Valverde - foto: Sirotti

Alejandro Valverde – foto: Sirotti

Met bovengenoemde landgenoten hebben we niet alleen de topfavorieten, maar ook de helden van het lokale publiek. Er zijn echter genoeg mannen die een Spaans feestje kunnen verstoren. Neem Fabio Aru, deel uitmakend van ‘het beste team ooit’ dat Astana naar Spanje heeft gestuurd. Ferme klimmer en geflankeerd door Vincenzo Nibali en Mikel Landa, allebei eveneens in staat om te winnen op de Alto de la Mesa. Als Astana niet op z’n minst een factor is in deze rit, kunnen de heren rekenen op een schrobbering van Vinokourov.

foto: Ilario Biondi/ATCommunication©/2015

foto: Ilario Biondi/ATCommunication©/2015

Het sterrenensemble in de Vuelta bevat ook de namen van Nairo Quintana en Chris Froome. Beiden over het algemeen beter en meer zichtbaar op de lange beklimmingen in het hooggebergte, maar natuurlijk kunnen ze niet ontbreken op een lijst als deze. Quintana heeft met ploegmaat Valverde toch iemand die wat meer gespecialiseerd is, maar als ‘El Imbatido’ toch overwinnelijk blijkt, kan de Colombiaan een leuke back-up zijn. Froome werd in de Tour nog tweede op de Muur van Huy, het absolute voorbeeld onder dit soort aankomsten.

Dan Martin en Dani Moreno mogen ook niet ontbreken. Zij hebben voldoende punch om hier met de beste mannen mee te komen en als zijn timing in orde is, kunnen de Ier en de Spanjaard zeker strijden om de dagzege. Domenico Pozzovivo is er ook weer bij. Zijn afschuwelijke val in de Giro d’Italia is uit het systeem en hij mag dat kleine lijfje weer lekker omhoog laten vallen op de vele beklimmingen die de Vuelta rijk is. Samuel Sanchez is ook bepaald niet kansloos en heeft met Tejay van Garderen iemand in de ploeg die ook zijn weg wel vindt als het bergop gaat. En dan is er ook nog Rafal Majka, de Pool die van de Vuelta een doel op zich heeft gemaakt. Geen onaardige klimmer.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Alejandro Valverde
*** Joaquim Rodriguez, Fabio Aru
** Nairo Quintana, Dan Martin, Chris Froome
* Dani Moreno, Domenico Pozzovivo, Vincenzo Nibali, Samuel Sanchez

RIDE Magazine
41 Reacties
Sorteer op:
23 augustus 2015 04:53
Oeioeioei wat kijk ik uit naar morgen, ik kan er niet van slapen. Deze wegen gefietst afgelopen voorjaar. Erg mooi fietsen hiero, iedereen aan te raden! Leuk slotpukkeltje, maar ben eigenlijk meer nieuwsgierig naar het eerste klimmetje. Dat was een grindweg/weg vol gaten. Hopelijk komt iedereen daar een beetje heelhuids over
23 augustus 2015 08:13
@xistnc, mooi koersinzicht. Ook ik had Vanendert zeker in het rijtje gezet. Was vroeger in de tour in de eerste week op dit soort aankomsten ook altijd goed. Ik denk toch dat hij een kans maakt.
23 augustus 2015 09:31
Hopen op een mooie etappe en fabelachtige eindsprintklim. Gisteren was een aanfluiting.
23 augustus 2015 09:48
Ik ben vooral geinteresseerd in Rojas. Hij ging in de steile stroken in de enecotour lang mee.
23 augustus 2015 09:57
@Roberto1
Waarom zou Barbero dit niet kunnen. In Burgos won hij een soortgelijke etappe van Dani Moreno. Misschien is de klim ietsje zwaarder maar de aankomst is zeker iets voor hem. Het is af te wachten hoe er wordt gereden. Gaat het pas de laatste 1500 meter los, heeft hij zeker kans.
23 augustus 2015 10:08
Dan Martin was al 2de op de mur de Bretagne, samen met de Spanjaarden topfavoriet
23 augustus 2015 10:47
Weet iemand hoelaat vandaag ongeveer de finish wordt verwacht??
23 augustus 2015 10:50
Ben hier afgelopen jaar op vakantie geweest. Fenomenaal landschap, maar ik kan me niet herinneren dat de klim erg steil was eerlijk gezegd. Volgens mij kunnen veel renners dit aan.
23 augustus 2015 11:08
Dit is voor de bewezen Ardennenmannen van het type wacht-wacht-wacht-poef en de daarop volledig afgestelde ploegen die de Ardennen tot steeds saaiere koersen hebben gemaakt. Ik hoop dan ook op dikke herrie vanuit kamp Astana die dit gaapverwekkende 'Muur van Huy'-scenario gaan proberen te verpesten.
23 augustus 2015 11:52
@ Koos
Finish volgens time schedule: 17.28 - 18.00
23 augustus 2015 12:08
Dit is gewoon al een serieuze klim, als ik de beelden zo zie. Bala vs. Purito dus, maar ook Froome, Aru en Moreno maken een kans.

Als ze echt van onder af aan doortrekken, is het waarschijnlijk net te lastig voor Martin. Een beetje zoals La Zubia vorig jaar.
23 augustus 2015 12:12
Sprinters die hier een kans maken? Lees ik dat nou goed bij sommige mensen? (Edit: nee niet echt haha, een enkeling :))
Quote:
The finish line comes at the top of a category 3 climb that is 4.7km long and averages 6.5%. The numbers are deceptive as the start is relatively easy but with 3.5km to go, the gradients reach double-digit number for more than a kilometre, with a maximum of 13%. Then it is nearly flat for another kilometre before the road kicks up with around 7% in the final kilometre. The climb follow a winding road until it gets to two hairpin turns inside the final kilometre, with the final turn leading onto the 200m finishing straight.

Geen sprinter die dit overleefd, of Sagan moet toch in héle goede doen zijn!

****
Valverde
***
Rodriguez - Moreno
**
Martin - Froome - Henao
*
Aru - Vanendert - Chaves - Sagan
23 augustus 2015 13:12
Dan Martin!!!
23 augustus 2015 13:19
Opmerkelijk dat Tejay Van Garderen er helemaal niet bij staat maar toch gewoon lekker 3e in AK van de Tour stond voordat die jongen de Tour uitstapte,
Nou denk toch dat Van Garderen deze Vuelta toch gewoon podium kan rijden, is toch een paar daagjes frisser dan de andere toppers
23 augustus 2015 13:21
Wellicht dat Dombrowski vandaag al wat geks gaat doen.
23 augustus 2015 14:12
Heb over Gerrans getwijfeld in m'n Vuelta-teams, maar uiteindelijk niet gedaan. Benieuwd of ik hiervoor de deksel op m'n neus krijg. Het is Gerrans persoonlijk uiteraard dik gegund. Als iemand uit de lage landen een kans maakt, lijkt het Vanendert wel.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.