Wéér een hattrick voor Lorena Wiebes in RideLondon Classique na imposante sprintzege in slotrit
foto: Cor Vos (archief)
zondag 26 mei 2024 om 18:49

Wéér een hattrick voor Lorena Wiebes in RideLondon Classique na imposante sprintzege in slotrit

Lorena Wiebes is erin geslaagd de kers op de taart te zetten in de laatste etappe van RideLondon Classique door ook de derde etappe te winnen. De Nederlandse was de snelste in de massasprint en heeft zo voor de tweede keer in haar carrière alle etappes van de Britse rittenkoers gewonnen. Deze uitzonderlijke prestatie leverde haar ook de eindwinst op.

“Of ik weer voor drie op een rij ga hier in RideLondon? Een hattrick zou mooi zijn, ja.” Het waren de woorden van Lorena Wiebes na haar zege in de openingsetappe van de RideLondon Classique. De rappe Nederlandse van SD Worx-Protime kon dit vandaag ook realiseren, nadat ze zaterdag ook veruit de snelste was in de tweede rit van de Britse meerdaagse. Wiebes vormde de voorbije dagen met wereldkampioene Lotte Kopecky een onverslaanbare tandem.

De zevende editie van de RideLondon Classique werd vandaag afgesloten met een criterium in het centrum van Londen. De ronde van 11,4 kilometer moest in totaal acht keer worden afgelegd. De finishstreep was getrokken op The Mall, recht voor Buckingham Palace. Daar lag in 2012 ook de finish van de olympische wedstrijden.

Nervositeit
De openingsfase van de laatste rit was er duidelijk eentje van de benen warmdraaien. Vanuit het peloton was er in de eerste ronde weinig animo om op avontuur te gaan. Na een rustig verloop van deze eerste ruime tien kilometer kregen meerdere vrouwen het op de heupen. Vele ploegen wilde een vlucht creëren, maar het peloton zag deze verschillende pogingen stranden. Met nog zes ronden te gaan was alles nog bij elkaar.

De rensters passeerden de nodige bezienswaardigheden in London – foto: Cor Vos

De aanvalspogingen zorgden wel voor de nodige nervositeit in het peloton. Terwijl de plaatjes van de hoogtepunten van Londen voorbij kwamen, werd er door de rensters veel gekeken en vaak overlegd. Ook de tussensprints speelden hierin een rol. Bij de derde passage van de finish was het Letizia Paternoster (Liv AlUla Jayco), die drie bonificatieseconden wist te pakken. Zo steeg zij virtueel naar de tweede plek op 18 seconden van Lorena Wiebes.

Duo in de aanval
In ronde vijf wist Kaja Rysz (Lifeplus Wahoo) in haar eentje een gat te slaan. De Poolse kon niet goed wegkomen, maar kreeg hulp van de Nederlandse Scarlett Souren (VolkerWessels). Het duo wist al snel een kleine minuut te pakken met nog drie ronden te gaan. Al leek er in het peloton weinig haast om de vrouwen terug te pakken.

Sprintploegen controleerden de koers – foto: Cor Vos

Dit veranderde naar mate de tweede tussensprint van de dag naderde. De voorsprong van het duo verdween als sneeuw voor de zon en de toppers van de koers konden andermaal strijden om de bonificatieseconden. Ditmaal was het Ally Wollaston (AG Insurance-Soudal) die won. Paternoster kroop met een tweede plek weer dichterbij Wiebes in het algemeen en puntenklassement.

Koninklijke sprint
Op voorhand stond er op de koninklijke laan voor Buckingham Palace een sprint in de sterren geschreven. De sprintersploegen hielden alles goed bij elkaar en wisten zo hun rappe vrouwen richting de finale te brengen. Er kwamen geen late aanvallen meer. Het was sprinten in London. Daar was het wederom Lorena Wiebes, die de sterkste was in de sprint. Zo wist de Nederlandse ook de derde rit te winnen, waarmee zij ook het eindklassement op haar naam schreef.

Voor Lorena Wiebes is het de tweede keer dat zij álle etappes in de Britse rittenkoers op haar naam schrijft. In totaal is het de derde keer in een etappekoers, aangezien zij ook alle ritten won in de Tour of Chongming Island. Het is een uitzonderlijke prestatie van de Nederlandse. Enkel Marianne Vos (Ladies Tour of Norway) en Demi Vollering (Itzulia Women) wisten dit in de Women’s WorldTour te presteren.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.