Wielernomade Jordi Simón: “We zien wel waar het schip strandt”
foto: Soul Brasil
donderdag 19 oktober 2017 om 09:00

Wielernomade Jordi Simón: “We zien wel waar het schip strandt”

Vier en een half jaar beroepsrenner en vijf verschillende teams. Het kan verkeren, weet Jordi Simón. De 27-jarige Spanjaard is gerust te omschrijven als een wielernomade. Na diverse omzwervingen via kleine ploegen uit niet-traditionele wielerlanden, keert hij komend seizoen bij Burgos-BH terug naar zijn vaderland. Reden genoeg voor WielerFlits om Simón tijdens de Ronde van Turkije op te zoeken.

Ploeg in opspraak
Aan het einde van 2016 tekende de Spanjaard een contract bij Soul Brasil, een Braziliaanse ProContinental-formatie. Hij reed dit seizoen slechts drie koersen, maar wel twee op het WorldTour-niveau. Door diverse dopinggevallen werd zijn team het afgelopen jaar in totaal negentig dagen geschorst. “Het was een vreemd jaar. Logisch ook, met alle problemen van de ploeg. De schorsing vanwege renners die op dopinggebruik werden betrapt deed ons pijn, maar ik ben blij dat we rond die slechte periode toch nog wat wedstrijden hebben kunnen rijden.”

Die koersen bleven beperkt en waren op slecht één hand te tellen. “Ik reed eind maart de Ronde van Catalonië, eind juli de Ronde van Guarulhos in Brazilië (waar Simón de tweede etappe won, red.) en dan de afgelopen week de Ronde van Turkije. Dat ging beter dan verwacht. Na tweeënhalve maand geen koers te hebben gereden, viel het me goed mee. Weet je, het is toch anders dan altijd maar achter de scooter trainen. Een goede afsluiting van dit bewogen jaar.” Simón eindigde als nummer dertien in het eindklassement van de Ronde van Turkije.

Brengt Simón ongeluk?
De Spanjaard stond in 2011 bij de beloften te boek als een talentvolle klimmer. Hij werd dat jaar negende in de Tour de l’Avenir, nog voor mannen als Romain Bardet, Jesper Hansen, Alexey Lutsenko, Tim Wellens, Tom Dumoulin en Nairo Quintana. In 2012 werd de Spanjaard vervolgens prof bij Andalucia-Caja Granada. Die ploeg hield er aan het einde van het seizoen mee op. Vervolgens trok hij naar Ecuador, waar hij voor de opleidingsploeg van Movistar ging rijden. Vorig jaar keerde hij bij Verva ActiveJet terug op profniveau, maar ook die ploeg is na één seizoen uit de profrangen verdwenen.

Het is nu van hetzelfde laken een pak met Soul Brasil. “Laten we hopen dat er een einde aan deze pech komt”, lacht Simón. “We zullen wel zien. Ik maak me er niet druk om, want ik heb al een hele reis om de wereld achter de rug. Voor de wedstrijden zelf, maar ook qua keuzes van ploegen. En alle keuzes heb ik met honderd procent overtuiging gemaakt. Van Ecuador, tot Polen en nu Brazilië. Of ik kwaad ben om de schorsing van de ploeg? Helemaal niet. Ik kon er weinig aan doen. Ik ben alleen maar blij dat ik dit jaar nog mooie wedstrijden heb mogen rijden. Twee WorldTour-koersen waarin ik gewoon mooi mee kon strijden. Dat kan niet iedereen zeggen.”

Overstap naar Burgos-BH
Simón keert deze winter terug naar zijn vaderland. Hij heeft namelijk een contract getekend bij Burgos-BH, een ploeg die druk bezig is om de laatste formaliteiten voor een ProContinental-status in 2018 rond te maken. “Ik wil geen verwachtingen hebben. We gaan gewoon lekker trainen deze winter, mooie wedstrijden rijden volgend jaar. Het is lekker om weer met veel Spanjaarden te koersen, die dezelfde instelling hebben als ik: vol voor de aanval gaan en zien waar het schip strandt. Misschien is dat wel de beste manier om het volgende avontuur te beschrijven: ‘We zien wel waar het schip strandt.’”

Toch lijkt het geen toeval te zijn dat Simón steeds bij dezelfde soort teams rijdt. “Of ik een ideale renner voor dat soort ploegen ben? Geen enkele renner is ideaal, dus ik zeker niet”, lacht de Spanjaard. “Zoals ik al zei: Ik wil aanvallen, ik wil in beeld komen. Dat is belangrijk voor een sponsor en zeker voor Spaanse geldschieters. Het Spaanse wielrennen is de laatste tien jaar geweldig geweest, maar er hielden veel Spaanse ploegen op te bestaan. Burgos-BH en Euskadi-Murias zorgen nu naast Caja Rural-Seguros RGA nog eens twee ploegen voor aanwas van Spaanse renners richting de professionele categorie. Daar kunnen we als Spanjaarden alleen maar blij om zijn. Als ik daar een rol in kan spelen, voel ik me een vereerd mens.”

RIDE Magazine
12 Reacties
Sorteer op:
18 oktober 2017 19:03
Leuk zo'n interview met een wat minder grote buitenlandse naam! Kan alleen maar aanmoedigen dat we dit soort interviews vaker gaan zien op Wielerflits!
18 oktober 2017 19:19
+1
18 oktober 2017 20:27
Volkomen met Tpinotfan eens. Een interview met zo'n renner (of Grosu destijds) vind ik eigenlijk veel leuker dan het zoveelste interview met Gesink, Kruijswijk of Dumoulin.
18 oktober 2017 20:38
Eens! dit soort interviews mogen vaker, zelfs nog wel groter van mij!
18 oktober 2017 20:45
Deze is wel leuk maar die van Grosu was wel een paar stappen beter.
18 oktober 2017 21:00
Grosu is dan ook een enorme baas en dat was ook echt een weekendinterview. Dit is voor een tussendoortje zo op woensdag al een heel tof artikel.

Simón is nou echt zo'n gast die pech heeft in deze tijd een Spaanse wielrenner te zijn. Was er nog een extra Procontiploeg geweest dan had hij daar nu al jaren kunnen zitten, nu is het inderdaad een beetje rondzwerven. Je ziet ook best veel landgenoten eindigen in Japan en uiteraard Portugal, op zich al een goed teken dat hij niet in dat circuit verzeild is geraakt. Al is Funvic niet veel beter.
18 oktober 2017 21:09
Leuk dat er iets over hem staat. Ik vind Simón wel een interessante renner. Beetje een alleskunner die daardoor tekort komt om mee te doen om de prijzen in B-wedstrijden. Echter gaat hij bij C-teams rijden waar hij dan alsnog kopman is met alles risico's vandien.
18 oktober 2017 21:21
Ik heb burgos dit jaar wel meer gezien in uitslagen dan voorgaande jaren. Lijkt me goed teken, zouden ze in de vuelta kunnen? Andalucia had niet veel meer toen ze uitgenodigd werden dacht ii
18 oktober 2017 23:06
Nu nog Pujol (ex Lotto)strikken, die is al jaren in Japan actief en doet het daar lang niet slecht...moet ook een mooi verhaal in zitten...
19 oktober 2017 11:24
Zou volgens mij een goede renner zijn voor Lotto Jumbo.
19 oktober 2017 11:50
Interessant interview
19 oktober 2017 12:04
@skylimit
Kun je uitleggen waarom?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.