Wielerploegen 2019: Sport Vlaanderen-Baloise
woensdag 30 januari 2019 om 20:00

Wielerploegen 2019: Sport Vlaanderen-Baloise

Voorafgaand aan het nieuwe seizoen stelt WielerFlits zoals ieder jaar alle achttien WorldTour-teams aan je voor. Nu die geweest zijn, is het de beurt aan de Belgische en Nederlandse ProContinental-teams. Vandaag met Sport Vlaanderen-Baloise, al jarenlang het Vlaamse verlengstuk tussen de beloften en de profs.

SPORT VLAANDEREN-BALOISE 2019
Land: flag-be België
Sponsors: Sport Vlaanderen (sportadministratie Vlaamse overheid) en Baloise (verzekeringsmaatschappij)
Sinds: 1994 (Vlaanderen 2002-Eddy Merckx, Chocolade Jacques-T Interim, Topsport Vlaanderen-Mercator)
UCI-code: TSV
Fietsensponsor: Eddy Merckx
Tenue 2019:

Dit bericht bekijken op Instagram

Sport Vlaanderen-Baloise voor 2019 blijft heel herkenbaar! 🇧🇪 #wielrennen #koers #sportvlaanderen #baloise #fiets #fietsen #vlaanderen

Een bericht gedeeld door Materiaalzone (@materiaalzone) op


Sport Vlaanderen-Baloise in 2018

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: op basis van resultaten kende Sport Vlaanderen-Baloise in 2018 een teleurstellend seizoen. In vergelijking met de laatste tien jaar, boekte de ploeg van Christophe Sercu alleen in 2011 net zo weinig zeges. Toch betekent het niets. Toentertijd stonden namelijk mannen als Sander Armée, Kris Boeckmans, Laurens De Vreese, Pieter Serry en Jelle Wallays onder contract, samen met zes jongens die nu nog in het profpeloton fietsen. Maar dat 2018 een mager seizoen was, is een voldongen feit.

De ploeg begon het wielerjaar op Mallorca, waar neoprof Jordi Warlop de beste man was. Hij behaalde drie top 15-noteringen, met een zevende plek in de Trofeo Palma als uitschieter. In diezelfde periode vierde Preben Van Hecke een succes met winst in het bergklassement van de Ronde van Valencia. Met een negende plek in de Clásica de Almeria (Edward Planckaert) en een vijftiende plaats in het eindklassement van de Vuelta a Andalucia (Thomas Sprengers), was het eerste deel van het voorseizoen niet onaardig.

Edward Planckaert – foto: Cor Vos

Kopman Amaury Capiot begon na lang blessureleed vervolgens vol goede moed aan de voorjaarsklassiekers. Met een vijftiende plek in Omloop Het Nieuwsblad deed hij het naar behoren. Waar zijn elfde plek in Le Samyn vervolgens tegenviel, putte hij veel vertrouwen uit zijn tweede plek in Nokere Koerse. Ondertussen beklom Van Hecke (derde) het podium na de Ronde van Drenthe. Na een zesde plek voor opnieuw Capiot in Driedaagse Brugge-De Panne en een achtste stek voor Jonas Rickaert in de Scheldeprijs, kwam de klad erin.

Half april noteerde de ploeg nog top 10-noteringen in de Brabantse Pijl (negende) en Tro-Bro Léon (achtste), alsmede een twaalfde plek in de Amstel Gold Race. Een maand later pakte Robbe Ghys in de Rás Taliteann de enige zege – UCI 2.2, dus geen profoverwinning – van de ploeg. De baanspecialist werd ook derde in het eindklassement, op slechts twee tellen van eindwinnaar Luuc Bugter. Een dertiende plek in de Tour of Norway (Kevin Deltombe) en een twaalfde plaats in de Baloise Belgium Tour (Sprengers) waren andere hoogtepunten in mei.

Thomas Sprengers – foto: Cor Vos

In juni en juli volgde een heel bataljon top 10-plaatsen in diverse eendagskoersen, maar alleen in Dwars door de Vlaamse Ardennen (UCI 1.2 – derde, Edward Planckaert) en de GP Pino Cerami (UCI 1.1 – derde, Benjamin Declercq) haalde Sport Vlaanderen-Baloise het podium. In augustus kwamen daar de GP Stad Zottegem (UCI 1.1 – tweede, Aimé De Gendt), de Great War Remembrance Race (UCI 1.1 – derde, Van Hecke) en Schaal Sels (UCI 1.1 – derde, Noppe) bij. Daarnaast werd Edward Planckaert vijfde in Veenendaal-Veenendaal.

Het slotakkoord van het seizoen liet ook te wensen over. De Gendt werd vierde in de Primus Classic (1.HC), Rickaert eindigde als vijfde in Gooikse Pijl en zesde in Tour de l’Eurométropole en Milan Menten finishte als vijfde in de Famenne Classic én Parijs-Bourges. Eindconclusie: Nee, het was geen topseizoen voor Sport Vlaanderen-Baloise. Als doorgeefluik van Belgische talenten is dat misschien ook niet het doel an sich, maar het zegt misschien wel iets over de capaciteiten van de renners binnen het team van Sercu.

Aantal overwinningen: 1

Belangrijkste resultaten
flag-ie Rás Taliteann – Winst in etappe 8
flag-nl Amstel Gold Race – 12e
flag-tr Ronde van Turkije – 15e in het eindklassement
flag-be Nokere Koerse – 2e
flag-be Schaal Sels – 3e

Waar won Sport Vlaanderen-Baloise?


Transfers

Na het magere seizoen van Sport Vlaanderen-Baloise, krijgen verreweg de meeste renners een kans om zich nog één keer te bewijzen. Aimé De Gendt mag het na een aantal ereplaatsen een stapje hogerop proberen bij Wanty-Gobert. Ter verduidelijking: die ploeg won afgelopen seizoen de Europe Tour, met bijna het dubbele aantal UCI-punten ten opzichte van Sport Vlaanderen-Baloise (dat als achtste eindigde). Ook Jonas Rickaert vertrok. Hij gaat aan de slag als schaduwkopman van Mathieu van der Poel bij Corendon-Circus.

Met het vertrek van De Gendt en Rickaert, gaan twee van de sterkere coureurs van 2018 weg. Ook Maxime Farazijn – zoon van Peter Farazijn – heeft zijn biezen gepakt. Hij werd drie seizoenen gewogen en uiteindelijk te licht bevonden voor het profniveau. Halverwege het afgelopen seizoen kwam Sasha Weemaes de gelederen al versterken. Het 20-jarige talent heeft een goede tijdrit in de benen en is bovendien katterap aan de meet. Zo werd hij tweede in de ZLM Tour U23 en bij zijn profdebuut vijfde in de GP Jean-Pierre Monseré.

©Photopress.be

Sterkhouder Rickaert is vertrokken – foto: Photopress.be

Afgelopen winter maakten in navolging van Weemaes nog twee beloften de overstap. Aaron Van Poucke komt over van Lotto Soudal U23. De 20-jarige Belg is iemand die tot zijn recht komt in de lastigere eendagskoersen, maar behoudens een derde plek in een zwak bezette Poolse 2.2-koers kan hij nog geen heel deftige resultaten voorleggen. De andere aanwinst is de 22-jarige Thimo Willems (EFC-L&R Vulsteke). Ook hij stond in zijn beloftejaren niet te boek als een groot talent. Hij werd het afgelopen najaar tweede in de GP des Marbriers (1.2).

Sport Vlaanderen-Baloise begint het seizoen met één renner minder dan vorig jaar. Een bewuste keuze. “Voor het geval zich in de loop van het seizoen een belofte in positieve zin laat opmerken”, liet Walter Planckaert in november aan ons weten. “Die zouden we dan eventueel in de zomer nog aan onze kern kunnen toevoegen.” Dat deed de ploeg dus afgelopen seizoen met Weemaes. Belgische beloften waaraan je dan mogelijk moet denken, zijn Jordi Meeus (SEG Racing Academy), Julian Mertens en Laurens Huys (beiden Lotto Soudal U23).

Met Sasha Weemaes haalde Sercu een talentvolle sprinter aan boord – foto: Marcel Koch

Uit
flag-be Aimé De Gendt (Wanty-Gobert)
flag-be Maxime Farazijn (CC Villeneuve Saint-Germain)
flag-be Jonas Rickaert (Corendon-Circus)

In
flag-be Aaron Van Poucke (Lotto Soudal U23)
flag-be Sasha Weemaes (EFC-L&R Vulsteke) – sinds 1 juli 2018
flag-be Thimo Willems (EFC-L&R Vulsteke)


Renners voor 2019

De laatste jaren zet de denivellering van Sport Vlaanderen-Baloise zich in. Kleppers als Victor Campenaerts, Floris De Tier, Eliot Lietaer, Oliver Naesen, Edward Theuns, Bert Van Lerberghe en Jelle Wallays zoals vier jaar geleden, lijkt het team op dit moment niet rijk te zijn. Desondanks moet de huidige selectie in staat zijn om beter te doen dan het voorbije seizoen. Hoog tijd dat de ploeg van manager Sercu en ploegleiders Hans De Clercq en Walter Planckaert daarin slaagt, aangezien ze anders nog meer aanzien verliest bij organisatoren.

Dat alles heeft namelijk te maken met Parijs-Roubaix. Voor het tweede jaar op rij ontving de Belgische formatie geen wildcard voor de Helleklassieker. En dat was een hard gelag. Omdat Corendon-Circus bedankte voor het Franse monument en de wildcard van Veranda’s Willems-Crelan naar fusieploeg Roompot-Charles ging, hadden Sercu en co serieus gehoopt op een uitnodiging. “Wanty-Gobert de Tour de France, wij Parijs-Roubaix, hoopten we. Niet dus. Een mokerslag”, sprak ploegleider De Clercq zich onlangs uit bij WielerFlits.

Blijf Capiot eens bespaard van pech? – foto: © Tim De Waele/Getty Images

Wat dat betreft is het voor de Belgische formatie zaak om resultaten te boeken. Om te winnen. Op papier heeft Sport Vlaanderen-Baloise drie sprinters die in staat moeten zijn om te winnen in de wat kleinere koersen. Christophe Noppe, Edward Planckaert en Sasha Weemaes zijn intrinsiek de snelste mannen. Amaury Capiot kan na een lastige koers ook leunen op snelle benen. Hij gaat opnieuw proberen om een contract bij een grote ploeg af te dwingen, nadat ook 2018 – net als 2017 – door een zware blessure in het water viel.

Naast de 25-jarige Capiot, zijn Thomas Sprengers (28) en Preben Van Hecke (33) de ervaren mannen in de selectie. Zij moeten eveneens voor goede resultaten zorgen. Verder is het voor Dries Van Gestel te hopen dat hij zijn niveau van 2017 kan evenaren. Met Piet Allegaert (24), Benjamin Declercq (24), Robbe Ghys (22) en Milan Menten (22) heeft de ploeg vier jonge talenten voor de (Vlaamse) eendagswedstrijden, die zich verder moeten ontwikkelen en het komende seizoen hun neus aan het venster zullen willen steken.

Robbe Ghys boekte in 2018 de enige overwinning van de ploeg – foto: Cor Vos

Tot slot is het uitkijken naar Emiel Planckaert (22) en Jordi Warlop (22). Eerstgenoemde liet in zijn beloftejaren bij Lotto Soudal zien dat hij in wedstrijden met een heuvelachtige profiel het beste tot zijn recht komt. Voor Warlop – net als Weemaes afkomstig van EFC-Etixx – geldt hetzelfde, al kan hij ook goed mee over kasseien. In 2017 werd hij als belofte derde in Parijs-Roubaix, terwijl hij in de Ronde van Lombardije U23 als vijfde eindigde (vóór mannen als Marc Hirschi en Tadej Pogačar). Dat belooft wat voor Warlop!


Selectie Sport Vlaanderen-Baloise 2019
flag-be Piet Allegaert
flag-be Amaury Capiot
flag-be Kenny De Ketele
flag-be Moreno De Pauw
flag-be Lindsay De Vylder
flag-be Benjamin Declercq
flag-be Kevin Deltombe
flag-be Robbe Ghys
flag-be Milan Menten
flag-be Christophe Noppe
flag-be Emiel Planckaert
flag-be Edward Planckaert
flag-be Thomas Sprengers
flag-be Dries Van Gestel
flag-be Mathias Van Gompel
flag-be Preben Van Hecke
flag-be Aaron Van Poucke
flag-be Kenneth Van Rooy
flag-be Aaron Verwilst
flag-be Jordi Warlop
flag-be Sasha Weemaes
flag-be Thimo Willems
Totaal renners: 22

RIDE Magazine
2 Reacties
Sorteer op:
30 januari 2019 14:47
Ik verwacht toch wel veel van Capiot. Ook Weemaes, Warlop, Menten en Allegaert zouden toch iets moeten kunnen laten zien. Veel slechter dan vorig jaar qua resultaat kan bijna niet.

Misschien wat meer kleinere koersen rijden om zo wat meer overwinningen te halen?
31 januari 2019 09:45
@redactie: misschien een idee voor een artikel/reportage/interview: welke renners zijn effectief doorgebroken dankzij TSV. Naesen en Lampaert komen direct op, verder zou ik toch al even moeten opzoeken.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.