Wielertransfers 2016: Landa, Porte, Sky, Juul Jensen, Eiking…
Foto: Sirotti
dinsdag 7 juli 2015 om 14:47

Wielertransfers 2016: Landa, Porte, Sky, Juul Jensen, Eiking…

De Tour de France is inmiddels in al zijn hevigheid losgebarsten en dat betekent ook dat de transfermarkt langzaam weer op gang komt. De geruchtmolen maalt dan ook op volle toeren: welke renners blijven waar ze nu zitten en wie wisselt van ploeg? WielerFlits zet het op een rijtje.

Mikel Landa
Een van de meest gewilde renners op de transfermarkt is Mikel Landa. De revelatie uit de Giro d’Italia – de Spanjaard won twee ritten en werd derde in het eindklassement – kan rekenen op de interesse van Movistar en Sky. Volgens l’Equipe heeft hij al een aanbieding ter waarde van anderhalf miljoen euro op zak van Movistar. Toch lijkt de bestemming van de Bask richting Sky te gaan. Cyclingnews baseert zich op een bron dicht bij de Britse formatie, die zegt dat de handtekening van Landa slechts een formaliteit is. Volgens het medium houdt Sir David Brailsford de prestaties van de Astana-renner al jaren in de gaten.

Richie Porte
Diezelfde Franse krant meldt dat Richie Porte mogelijk aan de slag gaat bij BMC. De Australiër wil graag uit de schaduw stappen van Chris Froome en opteert een leidersrol in de grote rondes bij zijn toekomstige ploeg. Bij BMC zal hij het het kopmanschap moeten delen met Tejay van Garderen. Maar ook Orica-GreenEDGE liet al in een vroeg stadium weten geïnteresseerd te zijn in de 30-jarige Porte, wist The Sydney Morning Herald. Hoewel de Australische ploeg zich in eerste instantie richt op het ontwikkelen Johan Esteban Chaves, Simon en Adam Yates (en vanaf komend seizoen mogelijk ook van talent Robert Power en Jack Haig), heeft het team gesprekken gevoerd met Jurgen Van den Broeck. Dit kan erop duiden dat Orica-GreenEDGE toch op zoek is naar een ervaren ronderenner.

PIC538899123

Richie Porte – Foto: Sirotti

Sky
Sky is achter de schermen druk bezig met het versterken van de selectie. Volgens Cyclingnews is de Britse formatie – naast Landa – bijna rond met nog eens vier renners. Hoewel Michal Kwiatkowski voor de Tour nog aangaf graag bij Etixx-Quick-Step te blijven, stelt de manager van de Pool dat het er steeds meer op lijkt dat de wereldkampioen naar Sky verhuist. Daar komt Kwiatkowski dan Gianni Moscon tegen. Volgens La Gazzetta dello Sport is de beloftenkampioen van Italië tot een verbintenis gekomen met Sky. Moscon was dit jaar ook goed voor plek twee in de U23-versie van de Ronde van Vlaanderen.

Daarnaast is de ploeg van Brailsford ook dichtbij een akkoord met beloften Tao Geoghegan Hart (20) en Alex Peters (21). Beide Britten komen de gelederen waarschijnlijk al per 1 augustus 2015 versterken, als stagiairs. Geoghegan Hart (Axeon Cycling) is een uitstekende klimmer, eindigde in mei van dit jaar als dertiende tussen de profs in de Tour of Californie en werd tijdens de jongste Ronde van de Toekomst tiende. Peters is het eerste eindproduct van SEG Racing. Hij toonde zich in de Franse 2.2-rittenkoersen Tour de Normandie (twee keer tweede en tweede in het eindklassement) en Tour de Bretagne (ritwinst en zevende in het eindklassement). Ook werd hij tweede in de Hel van Voerendaal, die deel uit maakt van de Topcompetitie.

Odd Christian Eiking
Odd Christian Eiking
gaat volgend jaar aan de slag bij FDJ. De 20-jarige Joker-renner heeft een contract getekend voor twee seizoenen bij de Franse WorldTour-formatie, weet het Noorse Sporten. Eiking is een erg getalenteerd ronderenner. Zo werd hij vorig jaar tweede in de loodzware Giro Ciclistico della Valle d’Aosta Mont Blanc. Dit seizoen was hij goed voor winst in het jongerenklassement van de Tour of Norway (2.HC) en werd hij beloftenkampioen van Noorwegen. Een week later deed hij ook bij de profs mee op het nationale kampioenschap en strandde toen op plek twee achter Edvald Boasson Hagen.

Frederik Backaert
Bij Wanty-Groupe Gobert heeft Frederik Backaert bijgetekend, brengt de ploeg op het digitale thuis. De Belg rijdt al sinds vorig seizoen voor de ploeg van Hilaire Van der Schueren. Ook het komende seizoen zal hij in het blauwe tenue te zien zijn. Backaert werd dit seizoen vierde in de Vierdaagse van Duinkerke.

Foto: Sirotti

Chris Juul Jensen – Foto: Sirotti

Christopher Juul Jensen
Het lijkt er op dat Christopher Juul Jensen vertrekt bij Tinkoff-Saxo. Op Twitter laat teambaas Oleg Tinkov weten het vertrek te betreuren. Naar welke ploeg de Deen verkast is nog niet bekend. Juul Jensen is Deens kampioen tijdrijden.

https://twitter.com/olegtinkov/status/614154993634013185

Parkhotel Valkenburg
Parkhotel Valkenburg heeft twee renners toegevoegd aan haar selectie. De Nederlandse continentale ploeg kampt met veel blessures en komt daardoor renners te kort. De groen-gele brigade versterkt zich daarom met de 21-jarige Thijs van Beusischem (ASC Olympia) en de Italiaan Massimo Graziato (ex-Lampre). Van Beusischem kwam in Roemenië al uit voor zijn nieuwe ploeg. Graziato – die in 2013 de Vuelta a España uitreed – wacht nog op zijn debuut.

Stagiaires
Per 1 augustus is er voor wielerploegen ook de mogelijkheid om renners als stagiairs aan te nemen. Vaak gebruiken teams deze mogelijkheid om jonge renners te testen op het hoogste niveau of om de selecties in het drukke najaar te completeren. FDJ gaat op die manier de Fransman Elie Gesbert een kans geven, zo meldt DirectVelo. Diezelfde website meldt dat de Est Martin Laas en Fransman Yoann Verardo als stagiair aan de slag gaan bij Marseille 13-KTM. Thomas Vaubourzeix en Matthieu Jeannès zullen tot het einde van het jaar rijden voor Lupus in de Verenigde Staten, weet Cyclingnews.

RIDE Magazine
10 Reacties
Sorteer op:
7 juli 2015 14:57
Ben benieuwd of Landa de lijn kan doorzetten. Hopelijk wordt het geen Cobo 2 die destijds ook een vorstelijk contract kreeg voorgeschoteld en niks meer presteerde.
7 juli 2015 15:23
Kan iemand mij helpen met de vraag hoe groot/ruim het budget van Lotto-Jumbo is in vergelijking met de overige wielerploegen?
7 juli 2015 15:52
@Rotterdam9
Cannondale Garmin ongeveer 15 miljoen
Sky ongeveer 30 miljoen
LottoNL werd tussen de 8 en 10 gespeculeerd hier op het forum... verwacht dus niet te veel grote transfers volgend jaar.
7 juli 2015 16:08
Men mag toch pas tekenen vanaf 1 augustus? Hoe kan Eiking dan al getekend hebben bij FDJ? Of geldt dat voor beloften niet?
7 juli 2015 16:55
Cannondale, Lampre en Bardiani zijn waarschijnlijk dus te laat voor Moscon, da's toch jammer. Hopen dat ze wel Petilli en Ravasi op gaan pikken.
7 juli 2015 17:51
Bram Welten (winnaar Parijs Roubaix <19 jaar) heeft ook bij een ploeg getekend zei hij vanmiddag op de Radio. Over 2 weken weten we waar.
7 juli 2015 18:41
D Moreno :o

http://www.cyclingnews.com/news/ekimov-rodrguez-stays-moreno-goes/
7 juli 2015 18:57
Bij Sky een grote mond over Astana, maar ondertussen Landa wegkapen.
7 juli 2015 19:21
Het klein-nieuws topic leeggeschraapt :)
8 juli 2015 10:46
Porte zou dus ook in belangstelling staan van OPQS

Om te reageren moet je ingelogd zijn.