WK 2012: Martin verlengt titel op de tijdrit na secondenspel
woensdag 19 september 2012 om 16:25

WK 2012: Martin verlengt titel op de tijdrit na secondenspel

foto: Sirotti

Tony Martin heeft zijn wereldtitel tijdrijden met een jaar verlengd. De Duitser reed in wisselvallige omstandigheden een uitstekende tijdrit en mag opnieuw een jaar lang het regenboogtricot dragen. Zilver was er voor een sterke Taylor Phinney, die op vijf luttele seconden strandde. Het brons ging naar de verrassende Vasil Kiryienka. Lieuwe Westra stelde zwaar teleur, Wilco Kelderman reed een redelijke tijdrit voor zijn doen.

Om 13.30 vertrok de Ecuadoriaan Segundo Navarrete als eerste voor zijn tijdrit. De eerste renners reden geen noemenswaardige tijden, de Oostenrijker Riccardo Zoidl deed dat wel. Niet veel later was het de Kazach Dmitry Gruzdev die onder zijn tijd dook. En dat bleek bij tussenpunt één een hele scherpe tijd. Er kwamen namelijk nog maar twee renners onder de tijd van de Astana-renner. Taylor Phinney was de eerste en na hem kwamen enkel nog Contador en Martin. De Spanjaard kwam er niet aan, de Duitser ook niet. Al gaf Martin maar vier tellen toe op de Amerikaan.

Naast Gruzdev reed ook Vasil Kiryienka een hele goed tijdrit. De Wit-Rus zat bij elk tussenpunt in de buurt van de Kazach en was aan de finish uiteindelijk sneller. Maar ondertussen leek de strijd om het goud een gevecht te worden tussen de eerder genoemde Phinney en Martin.

Marco Pinotti was de pechvogel van de dag. De Italiaan van BMC viel in een bocht en gaf niet veel later op, met op het eerste gezicht een blessure aan zijn sleutelbeen. Beide Nederlanders waren kort daarna binnen, waar vooral Lieuwe Westra zwaar teleurstelde. Wilco Kelderman was sneller dan de Fries.

Bij het laatste tussenpunt kwam Martin als eerste door, op acht seconden gevolgd door Phinney. De Amerikaan had bij het tweede tussenpunt echter een achterstand van dertien seconden en kwam dus terug op de tijd van de Duitser. De Cauberg moest het verdict brengen. Aan de meet stond de snelste tijd na het overgrote deel van het veld op dat moment nog steeds op naam van Kiryienka. Phinney kwam daar als eerste onder, met maar liefst één minuut en 39 tellen. Op dat moment was het wachten op Tony Martin.

Der Panzerwagen had onderweg al in vroeg stadium Alberto Contador ingehaald, die duidelijk te kort kwam. Bij het in gaan van de laatste kilometer had Martin een voorsprong van een dikke minuut, wat aan de streep genoeg bleek voor de gouden medaille. Daarmee levert Duitsland, net als vorig jaar, zowel bij de heren als bij de vrouwen de wereldkampioen tijdrijden.

foto: Sirotti

WK 2012 Limburg
Tijdrit heren: Heerlen – Valkenburg (45,7km)

1. Tony Martin (Duitsland) in 58m38s
2. Taylor Phinney (Verenigde Staten) op 5s
3. Vasil Kiryienka (Wit-Rusland) op 1m45s
4. Tejay van Garderen (Verenigde Staten) op 1m49s
5. Frederik Kessiakoff (Zweden) op 1m50s
6. Dmitriy Gruzdev (Kazachstan) op 1m56s
7. Jan Barta (Tsjechië) op 2m12s
8. Alex Dowsett (Groot-Brittannië) op 2m26
9. Alberto Contador (Spanje) op 2m30s
10. Adriano Malori (Italië) op 2m41s

25. Wilco Kelderman op 3m39s
38. Lieuwe Westra op 4m19s

Volledige uitslag

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.