Het verhaal achter de cover: “Deze foto in Strade Bianche is eigenlijk al drie jaar in de maak”
donderdag 4 april 2024 om 13:30

Het verhaal achter de cover: “Deze foto in Strade Bianche is eigenlijk al drie jaar in de maak”

Om jullie als lezers van WielerFlits een blik achter de schermen te bieden bij RIDE Magazine, kruipen de makers van ons wielerblad in de pen om hun bijzonderste verhalen te delen over het maakproces. Hoe is een interview tot stand gekomen? Wat zijn schrijvers en fotografen tegengekomen in het proces? Wat zien jullie als lezers niet, maar wij wel? Dit keer: fotograaf Joris Knapen over de coverfoto van de Voorjaarsgids 2024.


“Er zit altijd een verhaal achter iedere foto. Het lijkt erop alsof de foto een snapshot is, maar in werkelijkheid ben ik een dag van te voren al meer dan twee uur bezig geweest om die locatie te verkennen.”

“Van tevoren ga ik op zoek naar de route, dan print ik die uit, en dan kijk ik wat de interessante plekken zijn. Als ik met de motor of de auto ga, kijk ik waar ik kan komen. Dat pluis ik uit, vanaf plek A kan ik naar plek B, C en D. Vervolgens ga ik op Google Maps kijken of die plekken daadwerkelijk interessant zijn om te fotograferen. Is sector drie van Strade Bianche daadwerkelijk interessant? Als dat zo is, dan heb ik in mijn hoofd aan welke kant van de weg ik wil staan. Via Street View krijg ik daar een idee bij.”

“Een dag van tevoren ga ik dan de route rijden, om te kijken of het haalbaar is qua tijd en afstand. Op alle aangewezen plekken ga ik kijken of ik de juiste keuzes heb gemaakt. Zo ook bij deze coverfoto van Strade Bianche. Op die locatie zelf kwam ik tot de conclusie dat mijn beeld van Street View niet werkte. Ik heb daar twee uur rondgelopen om maar een ander beeld te krijgen. Een ander zicht, zodat je een supermooie foto kan maken. Alles probeer je van tevoren al te plannen. Je hebt eigenlijk de foto al gemaakt in je hoofd, voordat je hem maakt.”

“Maar je weet nooit hoe de wedstrijd gaat verlopen. Je bent afhankelijk van zoveel factoren, maar je probeert wel alle mogelijke stappen al gepland te hebben. Wil je de foto maken vanaf de motor of vanaf de kant van de weg? Als je een koers al jaren volgt, dan ken je die plekjes wel en weet je wat haalbaar is. Strade Bianche deed ik voor het eerst in 2021. Toen was ik ook op deze locatie van dé foto, maar toen was die foto niet naar mijn zin. Die was niet goed. In 2023 ben ik ergens anders gaan staan, dat was ‘m helemaal niet. En dit jaar lukte het wel op die plek, nadat ik hem bij de verkenning gevonden had. Je kan wel zeggen: zo’n foto is al drie jaar in de maak.”

“Ik wil als fotograaf elk jaar andere beelden creëren. Eigenlijk ben ik een componist van de koers, is al eens geschreven. Wielrenners zijn de acteurs in het verhaal, maar ik schrijf het verhaal. Alles wat ik voor deze foto had bedacht, kwam gelukkig uit. Daar ben ik erg blij mee. En ik ben helemaal blij dat de foto nu de cover van RIDE mag zijn!”

Geschreven door: Joris Knapen

Geplaatst als onderdeel van:

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.