Deze renners haalden punten tijdens de Giro en zijn ook tijdens de Tour actief
dinsdag 28 mei 2024 om 17:00

Deze renners haalden punten tijdens de Giro en zijn ook tijdens de Tour actief

De Giro d’Italia is inmiddels achter de rug, dus WielerFlits Ploegleiders kunnen de balans op maken! Welke renners haalden veel punten binnen en welke mannen vielen tegen? Omdat het WielerFlits Ploegleider Tourspel alweer om de hoek staat, vind je in dit overzicht renners die punten scoorden in Italië, maar ook op de voorlopige startlijst voor la Grande Boucle staan. Aan welke renners blijf jij vasthouden?

flag-gb Geraint Thomas (INEOS Grenadiers)
Geraint Thomas staat er om bekend dat hij kan pieken op het juiste moment. En pieken heeft de ervaren klimmer tijdens de Giro d’Italia weer gedaan. Tussen de jongere garde werd de 38-jarige renner van INEOS Grenadiers knap derde in het eindklassement. De plek op het podium in Rome leverde de Welshman maar liefst 291 punten op. Slechts vier renners behaalden de recentste drieweekse ronde meer punten.

Na afloop van zijn twintigste (!) grote ronde gaf de klassementsrenner aan alweer zin te hebben in de Tour. “Ik kijk er eerlijk gezegd naar uit. Ik ga daar de jongens helpen, en proberen voor een rit gaan.” Maar om fit en fris aan de start in Florence te verschijnen (de eerste Tourritten zijn in Italië) moet de voormalig Tourwinnaar eerst afblijven van het bier, iets dat niet altijd even eenvoudig is voor de klimmer. Het is dus nog maar de vraag of Thomas in een andere rol ook garant staat voor veel punten, maar de renner in Britse dienst is zeker het overwegen waard voor je WielerFlits Ploegleider-selectie tijdens La Grande Boucle.

Thomas gaat twee grote rondes rijden dit jaar – foto: Cor Vos

flag-fr Romain Bardet (Team dsm-firmenich PostNL)
Niets is zo veranderlijk als het weer. Althans, het plan van Romain Bardet tijdens de Giro d’Italia was dat wel. Voorafgaand zou de Fransman voor ritten gaan, maar ook het klassement in het achterhoofd houden. Het twijfelachtige plan leverde de 33-jarige klimmer een negende plek in het eindklassement op en resulteerde verder in een tweede plek in etappe tien. Eigenlijk net niets dus.

Toch zullen veel WielerFlits Ploegleiders tevreden zijn geweest met de renner van Team dsm-firmenich PostNL. De drievoudig Touretappewinnaar was namelijk goed voor 136 punten, slechts twaalf renners scoorden meer punten in Italië. En goed nieuws voor de fans van de Fransman in Nederlandse dienst: Bardet staat ook op de voorlopige startlijst van de Tour. Kan hij tijdens zijn ’thuiswedstrijd’ weer punten scoren, en focust hij zich tijdens La Grande Boucle wel op één doel tegelijkertijd?

Bardet op weg naar een tweede plek in de etappe naar Bocca della Selva – foto: Cor Vos

flag-kz Alexey Lutsenko (Astana Qazaqstan)
Zijn Giro duurde slechts acht dagen, maar toch was Alexey Lutsenko goed voor 43 punten in het WielerFlits Ploegleiderspel. Er waren 59 renners die meer punten scoorden dan de Kazachse puncheur, maar voor verreweg de meesten duurde de Italiaanse wedstrijd wel langer dan die van Lutsenko. Een prima score dus voor de renner van Astana Qazaqstan.

De keuze om op het laatste moment de Giro te doen, was om in een matig bezet deelnemersveld veel UCI-punten te rapen. Die hebben de Kazachen hard nodig. Door ziekte viel dat plannetje echter in duigen. Wel staat de inmiddels 31-jarige klimmer op de startlijst voor de Tour de France, waarin hij al twee keer de top-10 haalde. Misschien was zijn vroege opgave tijdens de Giro dus helemaal niet zo slecht voor hem. Al komt ziekte nooit op een gewenst moment voor een wielrenner.

Voor Lutsenko duurde de Giro slechts 8 dagen – foto: Cor Vos

flag-si Jan Tratnik (Visma | Lease a Bike)
Hij finishte in Rome met slechts drie ploegmaten en zag onder anderen zijn sprint- en klassementskopman uitvallen, maar Jan Tratnik bleek taai als altijd. De Sloveen van Visma | Lease a Bike was veelvuldig te zien in de laatste twee weken van de Giro d’Italia. Zijn aanvalslust resulteerde onder meer in een derde plek tijdens de zware etappe naar Bocca della Selva. En dat voor maar twee europunten; de Sloveen was een koopje in het Giro-spel van WielerFlits Ploegleider.

Ploegleiders die voor Tratnik kozen, konden zodoende rekenen op een behoorlijk puntenaantal. Met 73 punten deden ‘slechts’ 39 renners het beter. De 34-jarige hardrijder staat (vanaf deze winter) op de voorlopige startlijst voor La Grande Boucle. Al is het met de vele blessures en ziektes nog maar de vraag of er niet veel geschoven gaat worden in de Tour-selectie van de Yellow B’s. Bovendien heeft Tratnik al behoorlijk wat koersdagen in de benen dit jaar. Mocht hij desondanks toch aan de start in Florence verschijnen, kun je als WielerFlits Ploegleider altijd rekenen op de Sloveen.

Een Sloveens ondersonsje – foto: Cor Vos

flag-er Biniam Girmay (Intermaché-Wanty)
Hij viel tweemaal in slechts een aantal kilometer en besloot hierdoor de Giro d’Italia al op dag vier te verlaten. Toch werden er in de wielerwereld vraagtekens geplaatst bij de opgave van Biniam Girmay. Die vraagtekens bleken (gelukkig) terecht te zijn, want de sprinter uit Eritrea werkte nog voor de finish van de Giro in Rome al vier eendagskoersen af. Zo werd de snelle man in Duitsland tweede achter Casper van Uden tijdens Rund um Köln.

Hoewel de 24-jarige spurter van Intermaché-Wanty slechts drie dagen actief was – en daardoor maar 26 punten opleverde – wist Girmay bij zijn eerste (en laatste) kans op ritsucces direct op het podium te eindigen. Omdat hij alweer snel op zijn koersfiets zat, zal hij niet al te veel last hebben gehad van zijn valpartijen. Grote kans dus dat Girmay goed voorbereid en fit aan de start van de Tour zal verschijnen! Het is te hopen dat de snelle Eritreeër meer geluk kent in Frankrijk, dan zou hij zo maar eens voor veel punten kunnen zorgen.

Het zat Girmay niet mee tijdens de vierde etappe van de Giro – foto: Cor Vos

flag-si Tadej Pogacar (UAE Emirates)
Normaal voert hij de lijst aan, nu sluiten we af met Tadej Pogačar. De Sloveense veelwinnaar wist de Giro op indrukwekkende wijze naar zijn hand te zetten. Zes etappeoverwinningen, het bergklassement en het algemeen klassement winnen met bijna tien minuten voorsprong op de nummer twee, het zijn onwaarschijnlijke statistieken. Nog indrukwekkender zou de dubbel zijn. En laat dat nou precies het doel zijn van de tweevoudig Tourwinnaar. Eén weekje rust, een hoogtestage en dan fris aan de start in ‘zijn’ Italië verschijnen voor het Grand Départ.

En waarom zou Pogacar het niet kunnen? Hij zat immers minuten, of zelfs uren minder op zijn fiets dan zijn collega’s en concurrenten. Eigenlijk oogde hij zo fris in Rome, dat de beelden verward konden worden met plaatjes van drie weken eerder tijdens La Grande Partenza in omgeving Turijn. Zijn indrukwekkende prestaties bezorgden WielerFlits Ploegleiders maar liefst 773 punten, en niets wijst erop dat hij tijdens de Tour van aankomende zomer veel minder punten zal gaan behalen.


Schrijf je nu alvast in voor het managementspel rondom de Tour de France van WielerFlits Ploegleider en maak alvast je subleague aan om het op te nemen tegen je vrienden, familie of collega’s. Wie van jullie is de beste ploegleider?

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.