Etappe 12: Briançon - Alpe d'Huez

Datum: 14 juli 2022
Startplaats:
Briançon
Finishplaats:
L'Alpe d'Huez
Afstand: 166 kilometer
Starttijd: 13:05
Finishtijd (verwacht): 18:10

Noteer 14 juli 2022 alvast in je agenda. Heb je geen vakantie? Plan dan een vrije dag in. De twaalfde etappe van de Tour de France 2022 is een rit die je niet wilt missen. Op de Franse nationale feestdag is de koninginnenrit over twee Tourcols en met aankomst op Alpe d’Huez.

De rit begint in Briançon, niet ver van waar ze een dag eerder zijn gefinisht (Col du Granon). Het is alweer de 35ste keer dat de Tour een tussenstop maakt in Briançon, dat op 1330 meter boven zeeniveau de hoogstgelegen stad van Europa is. Wielergroten als Gino Bartali, Louison Bobet, Fausto Coppi, Federico Bahamontes en Eddy Merckx hebben bergetappes op hun naam staan die in deze plaats finishen.

De laatste keer dat de Tour op bezoek kwam, was in 2017 toen de achttiende etappe naar de top van Izoard hier van start ging. Warren Barguil bleek die dag over wonderbenen te beschikken en soleerde in de bollentrui naar de ritzege.

Een voordeel voor de renners is dat ze eerste tachtig kilometer van de dag niet uitvoerig hoeven te verkennen. Ze zijn namelijk identiek aan die van een dag eerder. Zij het dat ze vandaag in tegengestelde richting rijden.

Vanuit Briançon is het vals plat in een bijna rechte lijn naar de ‘makkelijke’ zijde van Col du Galibier. We schrijven het tussen aanhalingstekens want met een lengte van 8,6 kilometer (6,8% gemiddeld) en pieken tot 14,7% is dit een niet te onderschatte kuitenbijter. Voorafgaand aan deze Tourcol zit nog de Col du Lautaret, die niet heel lastig is, maar wel ontzettend lang (26 km. aan 3,1% gemiddeld). Vanuit startplaats Briançon is er geen meter vlak tot de top van Galibier.

Na de top volgt de afdaling via skistation Valloire en de Col du Télégraphe naar Saint-Michel-de-Maurienne. Na het passeren van de rivier de Arc, een zijrivier van de veel grotere Isère, gaat het linksaf in de richting van Saint-Jean-de-Maurienne, waar Lars Boom in 2011 de vlakke proloog van het Critérium du Dauphiné won. 

Saint-Jean-de-Maurienne is bij wielrenners vooral bekend als startpunt van de Col de la Croix de Fer. Het is vooral de lengte (28,5 kilometer) en de onregelmatigheid wat de klim zwaar maakt. Het gemiddelde stijgingspercentage komt uit op 5% als gevolg van twee korte afdalingen. De steilste stroken pieken tot bijna 11%. De laatste keer dat deze Tourcol in het parcours zat was in 2018. Toen kwam er met Steven Kruijswijk een Nederlander als eerste over de top.

De klimmer sprong die dag mee met de vroege vlucht om op de Croix de Fer aan een lange solo te beginnen. De finale van die bewuste 19 juli 2018 is nagenoeg identiek aan die van vandaag. Na een lange afdaling langs het Lac du Verney gaat de route verder naar Bourg d’Oisans.

Daarna wachten de fameuze 21 haarspeldbochten richting Alpe d’Huez (13,8 km à 8,1%), waar de Tour voor de 31e keer finisht. De Nederlandse wielerfan bewaart met acht zeges goede herinneringen aan de Alpenreus. Maar voor de laatste overwinning op 

De Nederlandse Berg moeten we terug naar 1989 (Gert-Jan Theunisse). Al kwam Steven Kruijswijk vier jaar geleden aardig dichtbij. Zijn lange solo strandde op drie kilometer van het eind toen hij werd bijgehaald door de groep der favorieten met onder meer Tom Dumoulin. In de sprint om de ritzege werd de Limburger verslagen door Geraint Thomas, die dat jaar de Tour ook zou winnen.Bekijk overzicht van Tour de France - 2022