Etappe 17: Saint-Gervais Mont-Blanc - Courchevel

Datum: 19 juli 2023
Startplaats:
Saint
Finishplaats:
Courchevel
Afstand: 166 kilometer
Starttijd: 12:20
Finishtijd (verwacht): 17:03

De Mont Blanc brengt de zondvloed

Zorg ervoor dat je agenda op woensdag 19 juli helemaal leeg is. Dan staat namelijk de koninginnenrit van de Tour de France 2023 op de kalender. De start is in Saint-Servais-les-Bains, een dorp in de gelijknamige gemeente. Ondanks dat Frankrijk verspreid over het hele land liefst negentien gemeenten kent met Saint-Gervais in de naam, start deze etappe wel degelijk in dezelfde gemeente als waar de etappe van zondag eindigde. Toen lag de finish in het iets hoger gelegen Le Bettex, met de auto is dat tien minuutjes rijden naar de start van deze etappe.

In het routeboek is de start aangewezen als Saint-Gervais Mont Blanc. Die plek was drie keer eerder aankomstplaats in de Tour de France. In 2016 was de laatste keer, toen bezegelde Romain Bardet er met een ritzege zijn tweede plaats in het eindklassement achter Chris Froome. In 1992 was het vroege vluchter Rolf Järmann (later nog tweevoudig winnaar van de Amstel Gold Race) die het net haalde voor Pedro Delgado en weer twee jaar eerder zegevierde Thierry Claveylorat. Aan hem kleeft echter een triest verhaal, al was l’Aigle de Vizille aanvankelijk een fortuinlijk man.

Hij verzamelde legio ritzeges in het Critérium du Dauphiné, won in 1990 de bolletjestrui in de Tour en ook eendagsklassiekers als de GP de la Marseillaise en de GP Plouay (nu de Bretagne Classic) staan op naam van Claveylorat. Na zijn carrière vergaarde de Fransman roem in het populaire tv-programma Le Millionnaire. De ex-renner mocht aan het geluksrad draaien en won en passant een miljoen Franse franc, omgerekend zo’n 150.000 euro. Het leven lachte hem toe, tot hij onder invloed van alcohol door roekeloos rijgedrag op 13 augustus 1999 een auto-ongeluk veroorzaakte. Hij botste op een tegenligger, waarbij de twee inzittenden (een vader en een zoon) om het leven kwamen. Drie en een halve week later pleegde Claveylorat zelfmoord in zijn garage.

Terug naar Saint-Servais-les-Bains, dat ligt aan de voet van de hoogste bergtop van de Alpen: de Mont Blanc (4808 meter boven zeeniveau). In het centrum van de startplaats vertrekt ook de Tramway du Mont Blanc, een tram die via een tandradbaan naar Nid d’Aigle (2372 meter boven zeeniveau) rijdt. Dat is het hoogste treinstation van Frankrijk. 

Finishplaats Courchevel kennen we vooral van de Olympische Winterspelen in 1992 te Albertville. Courchevel huisvestte toen het skispringen en op dezelfde locatie vond daar in februari van dit jaar het WK skiën plaats. In de Tour was het drie keer eerder de finish: in 1997 versloeg Richard Virenque geletruidrager Jan Ullrich (die toen samen op acht ritten, zeven keer streden voor dagwinst), wijlen Marco Pantani boekte er zijn laatste zege in zijn roemruchte carrière (2000), terwijl Alejandro Valverde zich in 2005 opwierp als nieuwe kroonprins van het wielrennen door geletruidrager Lance Armstrong het nakijken te geven.

 

Route

Deze etappe kent dus de nodige historie, ondanks dat beide plekken in totaal ‘slechts’ zes keer onderdeel waren van de Tour. Op deze woensdag zal er iemand opnieuw geschiedenis schrijven, want deze zeventiende etappe is de koninginnenrit van de Tour 2023. Vanuit de start in Saint-Gervais-les-Bains wacht al na vijftien kilometer de voet van een bekende Tour-col: de Col des Saisies (13,5km aan 5,2%). Deze klim van tweede categorie is niet bijzonder lastig en lijkt ideaal voor vroege vluchters om ervandoor te gaan. Daarna volgt een lange en soms steile afdaling.

Vervolgens doemt na 46,5 kilometer de tweede bekende klim op, dit keer van eerste categorie: de tweetrapsraket Col de Meraillet, die overgaat in de Cormet de Roselend (20,3 kilometer aan 6,1%). Die klim dankt zijn naam aan de vele bloeiende rododendrons aan het begin van de zomer, die de groene vlakte - zeer populair onder wandelaars - op de top roze doet kleuren. De klim staat bekend om haar schoonheid. Maar de afdaling is misschien wel in dezelfde mate berucht, vanwege het aartsgevaarlijke karakter. Onder meer Johan Bruyneel, David Arroyo en Mathias Frank vielen hier in verschillende edities in het ravijn door de onoverzichtelijke haarspeldbochten.

Na de listige afdaling zetten de renners koers naar een vrij onbekende col. Een snelle zoektocht op internet leert je dat de Côte de Longefoy (6,7km aan 7,5%) debuteert in de Tour de France. Dat had overigens in 2019 al moeten gebeuren, in de voorlaatste etappe. Door hevige (hagel)buien werd de Roselend dat jaar onbegaanbaar vanwege modderstromen, waar ook de Longefoy werd geschrapt en de renners alleen de beklimming van Val Thorens betwistten. Na de Longefoy dalen de renners nu af naar Moûtiers en zetten ze koers naar Brides-les-Bains. Daar ligt de voet van de slotklim. Eentje van de buitencategorie: de Col de la Loze (28,6 km aan 6%). Hier smijten de favorieten met minuten.

De top van de Col de la Loze ligt op 2300 meter boven zeeniveau en is daarmee de hoogste bergtop in deze Tour de France. De renner die als eerste de top rondt, krijgt de Souvenir Henri Desgrange overhandigd. Deze prijs is vernoemd naar de grondlegger van de Tour de France. Omdat de La Loze pas in 2019 een geasfalteerde weg naar boven kreeg, werd hij pas twee keer in koers opgenomen. In 2019 won de Australische ex-prof Alexander Evans er een klimtijdrit in de Ronde van de Toekomst, een jaar later zegevierde eveneens ex-prof Miguel Ángel López er in de Tour. We zagen daar een zeldzame achterop geraakte Tadej Pogačar, die er vijftien tellen verloor op geletruidrager Primož Roglič.

Na de top van de Col de la Loze volgt een korte afdaling van vijf en een halve kilometer, alvorens de renners nog één kilometer aan 7,7% moeten klimmen naar de finish in Courchevel. Grote kans dat het klassement in deze koninginnenrit volledig over de kop gaat. Spektakel is gegarandeerd!



Tour de France

Etappe 17: Saint-Gervais Mont-Blanc - Courchevel (166km)

1
Vlag https://www.wielerflits.be/wp-content/plugins/cyclingflash-db-2023/lib/../img/flags/AT.png
Felix GALL 4:49:08"
2
Vlag https://www.wielerflits.be/wp-content/plugins/cyclingflash-db-2023/lib/../img/flags/GB.png
Simon YATES 34"
3
Vlag https://www.wielerflits.be/wp-content/plugins/cyclingflash-db-2023/lib/../img/flags/ES.png
Pello BILBAO 1:38"
4
Vlag https://www.wielerflits.be/wp-content/plugins/cyclingflash-db-2023/lib/../img/flags/DK.png
Jonas VINGEGAARD 1:52"
5
Vlag https://www.wielerflits.be/wp-content/plugins/cyclingflash-db-2023/lib/../img/flags/FR.png
David GAUDU 2:09"
6
Vlag https://www.wielerflits.be/wp-content/plugins/cyclingflash-db-2023/lib/../img/flags/NO.png
Tobias Halland JOHANNESSEN 2:39"
7
Vlag https://www.wielerflits.be/wp-content/plugins/cyclingflash-db-2023/lib/../img/flags/AU.png
Chris HARPER 2:50"
8
Vlag https://www.wielerflits.be/wp-content/plugins/cyclingflash-db-2023/lib/../img/flags/PL.png
Rafał MAJKA 3:43"
9
Vlag https://www.wielerflits.be/wp-content/plugins/cyclingflash-db-2023/lib/../img/flags/GB.png
Adam YATES 3:43"
10
Vlag https://www.wielerflits.be/wp-content/plugins/cyclingflash-db-2023/lib/../img/flags/NL.png
Wilco KELDERMAN 3:49"
Toon meerToon minder

Bekijk overzicht van Tour de France