Etappe 15: Martos > Sierra Nevada

Datum: 04 september 2022
Startplaats:
Martos
Finishplaats:
Sierra Nevada
Afstand: 149.6 kilometer
Starttijd: 13:21
Finishtijd (verwacht): 17:30

In de etappe richting het Sierra Nevada-gebergte zijn bergen onontkombaar. Het zal dan ook al de zesde aankomst bergop zijn in de nog maar vijftien dagen oude Vuelta-editie. Dit keer zal de streep liggen op de Alto de Sierra Nevada zelf, en dat is de zwaarste doorpas van dit jaar. De top van de berg ligt 160,3 kilometer verder van de startplaats Martos af.

 

Martos bevindt zich nog steeds in de provincie Jáen, waar gister de Sierra de la Pandera is bedwongen. Met het aantal klimmen in de eerste twee weken zullen de sprinters zich dus best wel eens kunnen afvragen of deze Vuelta-deelname nou zo slim was. Gelukkig is er morgen een rustdag, waar het peloton maar al te blij mee zal zijn.

 

De aanloop naar de Sierra Nevada zal rustig zijn, met zeker rond de honderd vlakke kilometers door het warme Spaanse klimaat. Eenmaal aangekomen aan de voet van de eerste klim zijn de doorgangen in de plaatsjes Castillo de Locubin, Alcalá la Real en Pinos Puente verleden tijd. Vanaf Granada zal de eerste doorpas plaatsvinden, op de Alto del Purche.

 

Deze Alto del Purche, ook wel de Monachil genoemd, is een klim van de eerste categorie. Met 9.1 kilometer aan 7,5% is het dan ook een serieuze pas waardoor er voor de slotklim al gaten kunnen vallen. Het venijn zit hem aan de voet van de Purche, die vanaf het zuiden wordt bedwongen. In de eerste vier kilometer gaat het stijgingspercentage dan ook amper onder de 10%. De laatste kilometer loopt met een gemiddelde van 12% op, hoewel het daarvoor iets minder steil is. Met minder dan veertig kilometer te gaan zal de top worden bereikt.

 

De renners mogen zich na de Purche al snel klaar maken voor een van de zwaarste klimmen van de Vuelta. Na een afdaling van rond de tien kilometer staat er nog een kleine heuvel te wachten van 6,1 kilometer tegen een gemiddelde van 5,1%. We bevinden ons nu op zeker 1000 meter boven de zeespiegel. Met nog meer dan 1500 hoogtemeters te gaan zal het begin van de slotklim worden bereikt.

 

De Alto de la Sierra Nevada is de enige klim van buitencategorie in deze Vuelta. Met haar 19,5 kilometer aan een gemiddelde toename van 7,8% is deze categorisering meer dan terecht. De klim is dan ook al meerdere keren opgenomen in het parcours, met als laatste keer in de Vuelta van 2017. Toen werd de strijd om de etappewinst gewonnen door Miguel Angel López, die Ilnur Zakarin en Wilco Kelderman achter zich hield. Het was een van de spraakmakende etappes van de editie, waarin Chris Froome de rode trui won.

 

De klim is met zijn gemiddelde en afstand waarschijnlijk op elke kilometer hels, maar in de eerste vijf kilometer loopt het gemiddeld met 10% op, waardoor er al vroeg favorieten kunnen worden gelost. In het midden van de col zien we veel haarspeldbochten, waar het amper onder de 7% zal komen. Het laatste deel is echter nog lang, want de vijf slotkilometers worden op een recht stuk naar de top gereden. De laatste kilometer is een van de minst zware, maar met zoveel hoogtemeters in de benen zullen de renners daar weinig van merken.Bekijk overzicht van Vuelta a España - 2022