Etappe 16: Sanlucar de Barrameda > Tomares

Datum: 06 september 2022
Startplaats:
Sanlucar de Barrameda
Finishplaats:
Tomares
Afstand: 189.4 kilometer
Starttijd: 13:00
Finishtijd (verwacht): 17:30

Nadat de zware eerste week opgevolgd werd door een nog zwaardere tweede week, beginnen de renners met een vrijwel vlakke etappe aan de slotweek van de Vuelta. De Vuelta-organisatie doet de rappe mannen dus een faveur. Het zal een dag zijn waar de sprinters de hele tweede week naar hebben uitgekeken, waardoor hun ploegen alles op alles zullen zetten om het in een massasprint te laten uitlopen.

 

De etappe start in de kustplaats Sanlúcar de Barrameda en eindigt 191,3 kilometer later in Tomares, het noordelijke deel van Sevilla. Sanlúcar de Barrameda staat bekend om haar paardenraces op het strand die jaarlijks in augustus worden gereden. De stad heeft een maand later de paarden vervangen voor de beste wielrenners ter wereld, al zullen de renners snel weer uit de stad gaan om richting Sevilla te trekken.

 

Al snel wordt er door de geboorteplaats van Juan Pedro López gereden: Lebrija. Eerder dit jaar reed JuanPe tien dagen in de leiderstrui van de Giro d'Italia. Na de Giro werd de Spanjaard dan ook als held onthaald in Lebrija, en 'een bron van trots voor de stad' genoemd door de burgemeester. De renner van Trek-Segafredo doet deze Vuelta mee en zal uitkijken naar deze etappe, net als zijn stadsgenoten.

 

In de zestiende rit wordt na Lebrija verder richting Sevilla gereden, met passages door Les Cabezas de San Juan en Utrera. We bevinden ons nog steeds in de regio Andalusië, het land van sherry en flamenco. Er zal eerst met een boog via het oosten om Sevilla worden gefietst, tot aan Villaverde del Rio. Vanaf daar zullen de renners naar beneden koersen om de westkant van Sevilla te bereiken, met nog steeds

 

Via Alcála en La Algabe komt de renners aan in Tomares, waar de meet zal liggen. Vanaf La Algabe zal het nog slechts zeventien kilometer zijn. Voordat de door de sprinters gehoopte massasprint zal plaatsvinden, resteert er nog een kleine pukkel van anderhalf kilometer aan 6,1% op acht kilometer van de eindbestemming.

 

Na deze korte klim mogen de sprinttreinen zich gereed maken om hun sprinters te lanceren. Matteo Trentin won de aankomst in deze voorstad in de Vuelta van 2017. Met een aantal scherpe bochten in de laatste kilometers is het geen makkelijke aankomst, waardoor de sprinters extra worden uitgedaagd om goed te zitten, mits de vluchters het sprintfeest niet verpesten.Bekijk overzicht van Vuelta a España - 2022