Etappe 3: Breda > Breda

Datum: 21 augustus 2022
Startplaats:
Breda
Finishplaats:
Breda
Afstand: 193.2 kilometer
Starttijd: 12:52
Finishtijd (verwacht): 17:16

Daags voor de reis- en rustdag, staat er voor vertrek naar Spanje nog één etappe in Nederlands grondgebied op het programma. Dwars door het hart van hét wielergebied (West-Brabant) in Nederland, trekt de derde rit van en naar Breda. Ook nu lijkt niets een massasprint in de weg te staan. Wie de favorieten zijn en over welk grondgebied we rijden, lees je in deze uitgebreide voorbeschouwing op WielerFlits.

 

Breda geldt als de belangrijkste stad in West-Brabant en was vroeger de hoofdstad van de Baronie van Breda, een historisch rechtsgebied rondom de stad. Het heeft tevens een historische band met het huis Nassau, waardoor sinds 1538 de burgers onderdanen waren van de Prins van Oranje-Nassau. Sterker nog: sinds 1815 is Baron van Breda een van de historische titels die de Koning of Koningen van Nederland draagt. Breda geldt als dé Nassaustad bij uitstek. Willem van Oranje voerde in de zestiende eeuw vanuit Breda ook het begin aan van de Tachtigjarige Oorlog, met als resultaat dat Breda in die tijd over en weer geconfisqueerd werd door de Koning van Spanje en de Oranjes.

 

Het strijdvaardige karakter is nog altijd terug te zien in Breda. Zo is de Koninklijke Militaire Academie in de stad gevestigd, alsmede het hoofdkwartier van de Koninklijke Luchtmacht. Net als de connectie met Spanje, heeft de stad dat ook met wielrennen. Tot acht jaar geleden vormde de Rabo Baronie Breda Classic de afsluiter van het Nederlandse wegseizoen. De laatste twee edities van die nationale klassieker werden gewonnen door Mike Teunissen. Daarnaast was Breda in 1966 ook het vertrekpunt voor de allereerste Amstel Gold Race, die dat jaar gewonnen werd door Jean Stablinski. Omdat de afstand tussen Breda en de Limburgse heuvels te groot was, bleef het bij de allereerste keer. Enfin, genoeg over de historie. Nu is het aan de heren coureurs om in en rondom Breda oorlog te maken. 

 

Parcours

De officiële start van de derde rit vindt plaats op de Fatimastraat ten zuiden van Breda. Vervolgens gaat het via Ulvenhout en Chaam (bekend van de Acht van Chaam) verder naar het zuiden. Na 22 kilometer komen de renners vervolgens aan in Baarle, dat bestaat uit een Nederlandse gemeente (Baarle-Nassau) en een aantal Belgische enclaves (Baarle-Hertog). Daardoor steekt het peloton in slechts een paar minuten tijd liefst acht keer de Belgisch-Nederlandse grens over. Daarna volgen passages door onder meer Alphen, Dongen (geboorteplaats Arthur van Dongen) en Oosterhout. Die plaats huisvest misschien wel de beste wielervereniging van Nederland: De Jonge Renner.

 

Daar begon ook Jeroen Blijlevens uit het naburige Rijen – dat ook op de route ligt – zijn carrière. Jerommekewon in zijn loopbaan onder meer vijf Vuelta-ritten. Naast de sprinter, zetten ook (ex-)renners als Stef Clement, Timo Roosen en David Dekker hun eerste stapjes binnen het wielrennen bij deze vereniging. Zij organiseren ook nationale klassiekers als de Omloop van de Houtse Linies en de Midden-Brabant Poort Omloop (UCI 1.2). Ten noorden van Breda trekken de renners vervolgens door Made, geboortegrond van oud-renners Piet de Jongh en wijlen Cees Joosen en Leo van Dongen. Via Zevenbergen, Fijnaart en Dinteloord, gaat het vanuit die laatste plaats voor het eerst zuidwaarts.

 

Het Vuelta-peloton komt vervolgens door Steenbergen, waar Koos Moerenhout zeker zal postvatten. De bondscoach van de Nederlandse mannen is daar woonachtig. Kort na die passage rijden de renners door Oude Molen en Halsteren, om vervolgens dwars door Bergen op Zoom te rijden. Uit deze plaats komt de vorige Nederlandse bondscoach, Johan Lammerts. Ook Thalita de Jong en wijlen wielerradiocommentator Jacques Chapel komen uit Bergen op Zoom. Eenmaal uit de stad komt het peloton ten zuiden op de route van het NK-parcours uit 2018. Eenmaal aangekomen in Woensdrecht, wacht daar de enige klim van de dag: de bekende, met klikkers bezaaide Rijzendeweg (400m, 3,6%)

 

Daarna draaien ze rechtsaf richting Hoogerheide. Uit dat dorp komt de wielerfamilie Van der Poel, waar de broers Adrie en Jacques werden grootgebracht. Jaarlijks vindt er nog de GP Adrie van der Poel plaats, een Wereldbeker-manche in het veldrijden. Het peloton rijdt langs de weide waar deze wedstrijd plaatsvindt en komt over de Scheldeweg waar de finish ligt. Daar lag ook de streep van het NK 2018, waar Mathieu van der Poel de gedroomde winnaar werd. Kort na Hoogerheide passeert het pak Huijbergen, waar Jan Maas senior al jaar en dag een internationale veldrit over de Nootjesberg en Tiestenduin organiseert. Jan Maas junior is sinds dit jaar WorldTour-prof bij BikeExchange-Jayco.

 

Nadat ook de Wouwse Plantage gepasseerd is, rijdt het peloton aan de zuidkant Roosendaal binnen. Hier komt onder andere ex-prof Moreno Hofland vandaan. Daar overleed in 2003 ook Nederlands eerste geletruidrager ooit, Wim van Est. Hij was tevens de eerste Nederlandse winnaar van een rit in de Giro d’Italia. Na Roosendaal vervolgt de route zich via bekende wielerplaatsen als Rucphen, Sprundel (woonplaats oud-Tourritwinnaar Frits Pirard) en Sint Willebrord (van de gelijknamige vereniging Willebrord Wil Vooruit). Daar ligt ook de tussensprint van de dag. Het is dan nog zo’n 22,5 kilometer naar de finish in Breda. Na een niet al te technische finale, ligt de streep bij het gemeentehuis. Alleen op zo'n 800 meter voor de streep ligt nog een haakse bocht naar rechts.

 

Officieuze start: 12.25 uur

Officiële start: 12.52 uur

Finish: tussen 17.04 en 17.28 uur

Afstand: 193,2 kilometer

 

Tijdschema belangrijke passages:

Passage Rijzendeweg: tussen 15.56 en 16.03 uur

Tussensprint Sint Willebrord: tussen 16.34 en 16.55 uurBekijk overzicht van Vuelta a España - 2022