Etappe 4: Vitoria-Gasteiz > Laguardia

Datum: 23 augustus 2022
Startplaats:
Vitoria-Gasteiz
Finishplaats:
Laguardia
Afstand: 152.5 kilometer
Starttijd: 13:40
Finishtijd (verwacht): 17:31

Na een rust- en reisdag gaat het peloton in de Vuelta a España 2022 verder in het Baskenland, om precies te zijn in Vitoria-Gasteiz. Dat is de hoofdstad van de regio (en tevens startplaats voor de tweede etappe in de Tour de France 2023), waarna het via een heuvelachtige etappe eindigt met een puncheurs-aankomst in Laguardia. WielerFlits blikt vooruit!

 

De renners trappen dus af in de hoofdstad van het Baskenland, dat 229.000 inwoners telt. Enigszins gek, omdat Bilbao als stad groter is en ook bekend staat als het culturele en financiële centrum van de regio. Vitoria is de Spaanse naam voor deze stad, Gasteiz is dan weer gemeengoed in het Baskenland. Sinds 1983 is de gecombineerde naam echter in beide talen officieel. Dat was een eeuw eerder overigens niet zo, want toen heersten de Fransen nog over deze stad. In 1813 versloeg de Britse hertog Wellington op deze plek het Franse leger, waarmee de bezetting van dat land in Spanje ten einde kwam. Het Monumento a la Independencia in het centrum van de stad herinnert dat.

 

Vitoria-Gasteiz geldt in Spanje ook als een stad met een hoge levensstandaard. Het is tevens – weliswaar officieus – de groenste stad van Europa, dat het dankt aan de vele parken, lanen en groene zones. Het is ook een gastvrije stad. Zo kunnen toeristen er gratis een fiets huren. Zij komen bijvoorbeeld voor de Feesten van Vitoria, die jaarlijks plaatsvinden van 4 tot en met 9 augustus. Op de eerste dag verzamelen zo’n 50.000 mensen zich, waarna de festiviteiten om stipt 18.00 uur beginnen nadat er een vuurpijl is afgeschoten, de mythische figuur Celedón is afgedaald op het plein La Virgin Blanca en er daarna een champagnedouche ontstaat. Daarna is er vijf dagen lang feest.

 

De Baskische hoofdstad staat ook veel als geboorteplaats in het paspoort van verschillende bekende namen uit de wielerwereld. Denk aan ex-renners Igor González de Galdeano en Koldo Fernández, maar ook actieve coureurs als Jon Aberasturi (Trek-Segafredo), Victor De la Parte (TotalEnergies), Mikel Landa (Bahrain Victorious) en Oier Lazkano (Movistar). Hoe anders is dat in finishplek Laguardia, dat niet meteen zo’n imposant lijstje kan weerleggen. Deze plek ligt bovenop een heuvel, waar vanuit de oudheid een muur omheen is gebouwd. Daardoor is het dorpje nog altijd maar via vijf poorten toegankelijk en heerst er in het straatbeeld van Laguardia een aloude middeleeuwse sfeer.

 

Het dorpje beschikt ook over historische gronden. In La Hoya zijn de resten van een oude Keltisch nederzetting te zien, die stammen van voor de Romeinse tijd (zo’n 2000 tot 1000 jaar v. Chr.). Toch staat Laguardia bekend om iets heel anders, iets dat fijnproevers wel zullen weten: wijngebied Rioja Alavesa vindt hier haar oorsprong. In Laguardia zijn de inwoners vaak werkzaam in de wijnproductie, maar zijn ze ook opvallend getalenteerd in het maken van muziek. Doedelzak spelen zit namelijk in de genen van vele families en dat heeft zelfs geresulteerd in de Día del Gaitero, een festival waarmee het dorp alle doedelzakspelers uit Laguardia en omgeving eert. Het muziekfestijn vindt plaats in mei.

 

De renners rijden vandaag de dag dus van Vitoria-Gesteiz naar Laguardia, maar in 1967 ging dat in omgekeerde richting. Toen was het een tijdrit over 44 kilometer en stond het in het routeboek als rit 15b. Wijlen Raymond Poulidor won er zijn laatste van vier Vuelta-ritten in zijn carrière.

 

Parcours

De vierde etappe van deze Ronde van Spanje gaat nu via een ommetje van Vitoria-Gasteiz naar Laguardia, over een totale afstand van 152,5 kilometer. Na het vertrek ten noorden van de Baskisch hoofdstad loopt het parcours verder richting het noorden, om vervolgens zuidoost te trekken langs het reservoirUrrunagako urtegia en het Lago de Victoria. Ter hoogte van dat laatste meer zal het peloton ook het stadje Landa passeren; het doet de Bask van Bahrain Victorious ongetwijfeld goed.

 

De route gaat in die fase over doorgaans vlakke wegen, waardoor veel renners in de vlucht van de dag zullen proberen te zitten. Mocht dat nu al niet lukken, dan wacht na zo’n 55 kilometer de voet van de eerste klim van de dag. Dat is de Puerto de Opakua. Deze klim van tweede categorie is 5,1 kilometer lang en kent een gemiddelde stijging van 6,9%. Daarna blijft het op en af gaan als het peloton door het Baskenland meandert. De pure sprinters zullen hier al snel een bus gaan vormen.

 

De tussensprint van de dag is gelegen in Lagrán, op iets minder dan 35 kilometer voor het einde. Daarna volgen twee pukkeltjes, die dienen als voorgerecht voor de laatste klim van de dag: 

de Puerto de Herrera (6.6 km aan 5,5%). Iets langer dan de Opakua, maar wel iets minder steil. Vervolgens wacht een steile en snelle afdaling, voordat het slotklimmetje naar Laguardia aanvangt. Op 500 meter van de streep volgt nog een serieus muurtje, waardoor puncheursin het voordeel zijn.

 

Officieuze start: 13.40 uur

Officiële start: 13.53 uur

Finish: tussen 17.20 en 17.41 uur

Afstand: 152,5 kilometer

 

Tijdschema belangrijke passages:

Passage Puerto de Opakua: tussen 15.17 en 15.25 uur

Tussensprint Lagrán: tussen 16.34 en 16.55 uur

Passage Puerto de Herrera: tussen 17.01 en 17.20 uurBekijk overzicht van Vuelta a España - 2022