Cavendish overtuigend de snelste in Qatar
foto: ©QCF/Paumer/Kåre Dehlie Thorstad
maandag 8 februari 2016 om 13:29

Cavendish overtuigend de snelste in Qatar

De openingsetappe van de Tour of Qatar is gewonnen door Mark Cavendish. De sprinter van Dimension Data was overtuigend de snelste in de eindsprint van een uitgedunde kopgroep.

Na de start trok het peloton de gashendel direct open. Belgisch kampioen Preben Van Hecke probeerde als eerste in de aanval te trekken, maar kon vanwege de hoge snelheid geen voorsprong pakken. In het eerste wedstrijduur werd 52,5 kilometer afgelegd. Voor een dertigtal renners was dat te hard. Zij raakten al vroeg in de rit achterop en zij zouden niet de enige blijven.

Sprinters in de kopgroep
De voorste groep werd afwisselend geleid door de mannen van Katusha, Dimension Data en BMC. Ook in het tweede wedstrijduur werd meer dan vijftig kilometer afgelegd (52,1). Door het snoeiharde tempo en de straffe wind dunde de groep langzaam uit, waardoor een kopgroep ontstond van een twintigtal renners. Tom Stamsnijder was daarin de enige Nederlander. Hij deelde de voorste groep met onder andere Kristoff, Cavendish, Boasson Hagen, Van Avermaet en Modolo.

In de strijd om de bonificatieseconden wist Kristoff de eerste tussensprint te winnen vóór Cavendish en Modolo. Het peloton, onder leiding van LottoNL-Jumbo, reed op dat moment op een achterstand van vijftig seconden. Bij de tweede tussensprint gingen de meeste punten en seconden naar Cavendish. De Brit won nipt voor Kuzetsov (Katusha) en Van Avermaet.

In de laatste vijftien kilometer ging de snelheid nog verder omhoog. Het peloton bungelde op dat moment op een achterstand van om en nabij de anderhalve minuut. Met nog minder dan tien kilometer te rijden draaide de voorste groep als een geoliede machine. Ook Cavendish en Kristoff deden hun kopbeurten.

Finale
Voorbij het bord van de vijf kilometer begon het gelonk voor de eindsprint. In de kont van de vijftien man tellende kopgroep formeerde Kristoff zijn sprinttrein. De Noor beschikte over vier ploeggenoten, terwijl Cavendish alleen Boasson Hagen bij zich had. Twee kilometer later nam Kristoff met zijn mannen de spits over.

De weg naar de laatste rechte lijn verliep voor Katusha volgens het boekje. Kristoff werd, met Cavendish in het wiel, op tweehonderd meter van de streep afgezet. Toen de Noor de sprint aanging was direct zichtbaar dat hij tekort kwam. Cavendish nam de leiding en stond die niet meer af. Met een fietslengte verschil verwees hij Sacha Modolo naar de tweede plek. Andrea Guardini eindigde als derde. Kristoff finishte achter Sam Bennett pas als vijfde.

flag-qa Tour of Qatar 2016 (2.HC)
Uitslag etappe 1: Dukhan – Al Khor Corniche (176 km)
1. flag-gb Mark Cavendish (Dimension Data) in 3u28m46s
2. flag-it Sacha Modolo (Lampre-Merida) allen z.t.
3. flag-it Andrea Guardini (Astana)
4. flag-ie Sam Bennett (Bora-Argon 18)
5. flag-no Alexander Kristoff (Katusha)
6. flag-no Edvald Boasson Hagen (Dimension Data)
7. flag-be Greg Van Avermaet (BMC)
8. flag-it Manuel Quinziato (BMC)
9. flag-fr Arnaud Gerard (Fortuneo-Vital Concept)
10. flag-dk Soren Kragh Andersen (Giant-Alpecin)

Algemeen klassement na etappe 1
1. flag-gb Mark Cavendish (Dimension Data) 3u28m46s
2. flag-it Sacha Modolo (Lampre-Merida)
3. flag-it Andrea Guardini (Astana)
4. flag-no Alexander Kristoff (Katusha)
5. flag-ru Alexander Kuznetsov (Katusha)
6. flag-be Greg Van Avermaet (BMC)
7. flag-ie Sam Bennett (Bora-Argon 18)
8. flag-no Edvald Boasson Hagen (Dimension Data)
9. flag-it Manuel Quinziato (BMC)
10. flag-fr Arnaud Gerard (Fortuneo-Vital Concept)

RIDE Magazine
52 Reacties
Sorteer op:
8 februari 2016 13:30
Kristoff lang niet...
8 februari 2016 13:31
Goeie sprint van Cavendish. Guardini zat klem en sprintte ook sterk. Kristoff viel me eerlijkgezegd letterlijk 'zwaar' tegen.
8 februari 2016 13:31
Cavendish kan veel meer uit de wind zitten in zo'n klein groepje denk ik.
8 februari 2016 13:31
Mooi heel sterk!
8 februari 2016 13:32
Hofland? 2e in pelotonsprint

Kristoff toch wel de tegenvaller hier..
8 februari 2016 13:32
1Cavendish, 2Modolo, 3Guardini, 4Bennett, 5Kristoff, 6Boasson Hagen, 7Van Avermaet, 8Quinziato
8 februari 2016 13:33
Toch opvallend hoe makkelijk Kristoff erop wordt gelegd. Die was vorig jaar erg sterk in Qatar, maar misschien dat hij nu zijn conditie wat anders heeft getimed (of gewoon een mindere winter heeft gehad).
8 februari 2016 13:36
dacht ook bennet 4e
8 februari 2016 13:39
afgang lotto-jumbo ploeg. het gebeurt te vaak dat ze in waaieretappes de slag volledig missen. Vorig jaar in de touretappe naar zeeland ook al. kwestie van niet goed opletten of gebrek aan kwaliteit voor dit soort wedstrijden??
8 februari 2016 13:45
@flye: tel even tot 10 en laat wat minder de emotie spreken
8 februari 2016 13:45
@flyellus42 ik ben met je eens dat vandaag gewoon slecht was, dit mag deze ploeg nooit gebeuren, maar het verhaal in de tour lag toch wel even anders. Daar waren vooral valpartijen de oorzaak waarom de ploeg niet mee was, en de foute inschatting om met teveel mannen bij de gevallen Wilco te blijven. Maar vandaag was gewoon erg teleurstellend.
8 februari 2016 13:45
cav is best of the rest na kittel.. benieuwd als greipel zijn superseizoen kan overdoen
8 februari 2016 13:48
@flyellus42

Nee. Je vergeet namelijk voor de handigheid de wedstrijden dat ze er wel bij zaten.
8 februari 2016 13:49
Renners reden vol tegen de wind in, Kristoff draaide nog geregeld mee, Cavendish niet. Slim gedaan door Cav en een knappe sprint ook.
8 februari 2016 13:52
Het zou leuk zijn als Cavendish dit jaar in Parijs-Nice start en we de eerste ontmoeting met Kittel en Greipel krijgen. Ze lijken alle drie weer eens een sterke start aan het seizoen te hebben.

Conclusies over Kristoff nog wat vroeg. Eerste koersdag van het seizoen.
8 februari 2016 14:10
Kristoff is gewoon 'lekker' aan het trainen. Zal er weer staan in de keiklassiekers. Benieuwd of 'ie dat dit jaar weet te combineren met een goede Tour. Vorig jaar leek dat namelijk nergens op.
8 februari 2016 14:13
Kan iemand uitleggen hoe de puntentelling werkt? Hoe kan Renshaw eerste staan in de klassement? En hoe kan Palini vierde staan? Ze hebben niet eens meegedaan met de eindsprint. Of zijn er louter punten te pakken onderweg?
8 februari 2016 14:23
DNF Mouris en Bohli. Daar gaan de twee sterrenvangers van WF;).

Kristoff met zijn tijdrit nu ook een grote kanshebber voor de eindzege.

Cav, Greipel en Kittel in topvorm op de Champs Ellysees.... Dat moet een heerlijk sprintje worden.
8 februari 2016 14:23
DNF Jens Mouris

Daar staat WF dan met die 1 ster notering
8 februari 2016 14:35
Kristoff met zijn tijdrit? Vorig jaar verloor hij 44 seconden op Terpstra in een vergelijkbare tijdrit. Ja, hij reed toen een goede tijdrit in de Panne, maar toen was hij in fenomenale vorm.
Van de mannen in de eerste groep mag je van Quinziato, GVA, Andersen en EBH meer verwachten in de tijdrit.
8 februari 2016 14:35
Pfoe, soren kragh andersen laat zich hier toch ook wel meteen zien. Attent mee in de eerste groep blijkbaar, benieuwd hoe veelzijdig hij echt blijkt te zijn!
8 februari 2016 15:05
Edit: waarvan akte
8 februari 2016 15:11
Zo zeg , wat een afgang van Lotto-Jumbo , ze komen hier om "hun treintje" te testen schijnbaar hebben ze een oud boemeltreintje meegenomen in plaats van een TGV , compleet weggereden ( ja ja het gaat om de sprinttrein ;) ) .
8 februari 2016 15:29
https://www.youtube.com/watch?v=tTR945lQsDA
8 februari 2016 15:37
Niets gezien nog, maar aan get verslag te lezen was het toch weer een heerlijke wedstrijd.
Qatar is een unieke koers wat dat betreft. Je moet goed in de wind kunnen rijden en ook een goede ploeg daarvoor hebben. Logisch ook dat quickstep het de afgelopen jaren domineerde.
Benieuwd hoe het zonder hun ontwikkeld. Cav is altijd goed in de wind geweest.
Mooie voorbereidingskoers. Vooral omdat deze uniek in zn soort is.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.