Brides-les-Bains: een ideale verblijfplaats in een opkomend fietsparadijs
foto: Brides-les-Bains Tourisme

Brides-les-Bains: een ideale verblijfplaats in een opkomend fietsparadijs

Genesteld tussen de bergen van het nationaal park Vanoise, ligt Brides-les-Bains. Dit dorp is niet alleen een fijn kuuroord vanwege de thermale baden, maar ook een ideale uitvalsbasis voor een fietsvakantie in de Alpen. Temidden de skipistes van les Trois Vallées lijken de nieuwe fietspaden als paddestoelen uit de grond te schieten en tref je de nodige uitdagende beklimmingen. 

Wintersportoorden zijn allang niet meer alleen winterbestemmingen. Het winterseizoen wordt korter en fietstoerisme wordt alsmaar populairder. Dat hebben ze in les Trois Vallées goed door, want daar wordt – letterlijk en figuurlijk – hard aan de weg getimmerd om de streek in een fietshotspot te veranderen. Fietspaden, nieuwe faciliteiten en evenementen moeten wielrenners en mountainbikers warm maken voor een zomers bezoek aan de Alpen.

De steile stroken van de Col de la Loze – foto: Valentin Vion

Na de Col de la Loze challenge verbleven we nog een paar dagen in Brides-les-Bains, wat aan de voet van een van ’s werelds grootste en populairste skigebieden ligt: les Trois Vallées. Gelegen in het hart van de Alpen, maar op ‘slechts’ 556 meter hoogte, is het een fantastische uitvalsbasis voor wie houdt van stevig klimmen.

Fietspadennetwerk
Het verhaal van de Col de la Loze is ondertussen redelijk bekend. De enkel voor fietsers toegankelijke klim vormt de verbinding tussen Méribel en Courchevel. In 2020 leerde het grote publiek kennismaken met dit nieuwe Alpenmonster, tijdens de Tour de France. Sindsdien is de loodzware klim onder wielertoeristen gelijk populaire bestemming gebleken. Echter, de nieuwe fietscol is slechts één spil in een uitgebreid netwerk fietspaden die les Trois Vallées een aantrekkelijke fietsbestemming moeten maken.

Enkele jaren geleden ontstond in de regio het plan om de drie valleien waar de streek naar vernoemd is te verbinden middels fietspaden. De Col de la Loze was de eerste stap in de uitvoering van dat plan, aan deel twee wordt druk gewerkt: de verbinding tussen Méribel en les Menuires. De eerste helft van die col ligt er ondertussen, want vanaf les Menuires kan je ondertussen omhoog naar de Tougnète. Net als de Col de la Loze is dit een klim die enkel toegankelijk is voor fietsers en krijg je enkele loeisteile stroken voorgeschoteld.

Maar naast de nieuwe cols, worden er ook fietspaden aangelegd om als fietser de drukke wegen te kunnen mijden. Zo ligt er sinds kort een fietspad tussen les Menuires en Val Thorens, waardoor je een deel van de D117 kan overslaan. Weet wel: net als de andere nieuwe beklimmingen moet je een paar keer flink aanzetten om geen voetje aan de grond te zetten. Je krijgt wel loon naar werken, want het uitzicht en de stilte op de grote hoogte is indrukwekkend. Klim je naar de Tougnete of Val Thorens vanuit les Menuires? Kies dan het eerste deel voor de rustige D96. Hierdoor rijd je de eerste helft van de klim (tot Les Belleville) over een rustige, vaak beschutte weg, in plaats van over de drukke toegangsweg naar Val Thorens.

Klimmen in de luwte
Bovenstaande beklimmingen zijn vanuit Brides-les-Bains wel serieuze Alpenreuzen, omdat je van 556 naar 2300 à 2400 meter hoogte klimt. Gelukkig zijn er ook mildere beklimmingen die evengoed een bezoek waard zijn. Zo kan je direct vanuit Brides-les-Bains omhoog naar het kleine dorpje Montagny over een klim die je hemelsbreed parallel aan de vallei waarin Brides-les-Bains ligt omhoog voert. Verkeer is er amper en de weg loopt aan relatief vriendelijke stijgingspercentages omhoog, terwijl het uitzicht met iedere hoogtemeter die je vordert steeds mooier wordt.

Hautecour, met in de achtergrond de pieken die de Tarentaisevallei omringen – foto: Ties Wijntjes

Dat is de strekking voor meerdere beklimmingen streek. Hoewel het in de vallei erg druk is, verandert dat enorm wanneer je de grote weg verlaat en één van de bergweggetjes indraait. Nog zo’n beklimming is die naar Hautecour. Vanuit Moûtiers draai je een weg op die je door de buitenwijken van de stad voert. Vanaf hier loopt het omhoog, eerst door bebouwing maar niet veel later door een bos.

Steady loopt de weg omhoog en overwin je ongeveer 700 hoogtemeters, via een vijftiental haarspeldbochten. Je passeert een paar kleine dorpjes, maar het merendeel van de klim is weer enorm rustig. Ook de afdaling, richting Centron, is door die rust een genot. Ander verkeer is er amper en het bos opent zich regelmatig voor een mooi uitzicht op de vallei van de Isère. De terugweg naar Brides-les-Bains voert weer deels over fietspaden en zelfs door een tunnel van een ruime kilometer speciaal voor fietsers.

Thermale baden
Lange dag erop zitten en toe aan wat ontspanning? Dan kan je de spa van Brides-les-Bains bezoeken. Het thermale water wat door de baden stroomt, wordt heilzame kwaliteiten toegedicht. Met tal van andere verzorgingsfaciliteiten is het de ideale plek voor een dagje herstel, om de batterij weer goed op te laden.

Na een paar dagen in Brides-les-Bains zijn we zeker dat les Trois Vallées hard op weg is om een waar fietswalhalla te worden. De nieuwe fietspaden, de vele uitdagende beklimmingen en het indrukwekkende berggeweld van het nationaal park van de Vanoise zijn de perfecte ingrediënten voor een heerlijke fietsvakantie. Makkelijk is het fietsen in de streek niet, maar des te mooier is het wel.


Verantwoording:
Brides-les-Bains is partner van WielerFlits en ondersteunt op deze manier ons platform. Een redacteur van onze site verbleef op uitnodiging in Brides-les-Bains en schreef aan de hand van zijn ervaringen dit verhaal.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.