Daag jezelf uit in de Tour de Bourgogne

Daag jezelf uit in de Tour de Bourgogne

De Franse overheid heeft de laatste jaren flink geïnvesteerd in fietsinfrastructuur. Oude spoorlijnen en jaagpaden langs kanalen werden geasfalteerd en onderdeel van zogenoemde Voie Verts of Voie Bleue. Autovrije fietspaden die vervolgens door de toeristische diensten opgenomen werden in langeafstands fietsroutes en snelle verbindingen. Het heuvelachtige landschap in de Bourgogne is rijk aan bossen en waterwegen. En dit kun je allemaal verkennen via een lange afstandsfietsroute van 664 kilometer: de Tour de Bourgogne.

De Tour de Bourgogne bestaat uit een combinatie lange afstandsfietspaden langs kanalen, over voormalige spoorwegen en dwars door de wijngaarden van Bourgondië. Tussen Dijon en Santenay volgt de Tour de Bourgogne het traject van de Voie des Vigens.

Volgens France Velo Tourisme is de Tour de Bourgogne voor 83% in beide richtingen geopend voor fietstoerisme. En je kunt de 664 km naar eigen wens in verschillende etappes verdelen of je volgt de etappe-suggesties van France Vélo Tourisme. Op de website van France Vélo Tourisme vind je meer informatie over de omgeving en de GPX-bestanden van de aparte etappes. Deze etappes zijn vaak maar twintig kilometer lang. Wil je meer kilometers op een dag fietsen? Combineer dan meerdere trajecten.

De Snelle Jelle van de Bourgogne
De kruidkoek van Dijon wordt zowel tussendoor als bij speciale gelegenheden gegeten. In het Engels wordt de koek ginger bread genoemd, in het Frans Pain d’épice. In de middeleeuwen namen hertogen van Bourgogne kruidkoeken mee uit Vlaanderen, sindsdien zijn er allerlei (smaak)varianten ontstaan. Neem je thuis altijd een Snelle Jelle of andere ontbijtkoek mee op de fiets, probeer dan zeker een van de Franse varianten. Je kunt kiezen uit honing, vruchten en noten. In de winkels van Mulot & Petitjean (o.m. Rue de la Chouette 1, Dijon) vind je een breed aanbod van kruidkoeken en andere lokale delicatessen.

Bourgogne du Sud Fietsroute (143 km)
Het zuiden van de Bourgogne nodigt eveneens uit voor een mooie fietstrip tussen Chalon-sur-Saône tot Mâcon. Hier loopt de Bourgogne du Sud-Route over de eerste Franse Voie Vert tussen Givry en Cluny. Nadat je vanaf deze Voie Verte hebt genoten van de uitzichten over de wijngaarden van de Côte Chalonnaise, fiets je terug via de Voie Bleue langs de oever van de Saône. Een route van 143 kilometer waarbij je onderweg verleid wordt door heerlijke streekgerechten, goede wijnen en historisch erfgoed. Er wordt nog gewerkt op dit traject, kijk voor de laatste informatie op de website van France Velo Tourisme. Op de website van Bourgondië Toerisme vind je dan weer alles over de bezienswaardigheden en accommodaties in de regio.

Meer fietsen in de Bourgogne? Dan zijn de Voie des Vignes of een tochtje langs het Canal de Bourgogne misschien iets voor jou.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.