Ontdek Voie des Vignes in de Bourgogne

Ontdek Voie des Vignes in de Bourgogne

De Franse Bourgognestreek staat bekend om zijn gastromische levenststijl, lekker eten met goede wijnen in prachtige chateaux. Het golvende landschap van de Bourgogne is minder gekend als fietsbestemming, op weg naar het zuiden laten we de streek vaak links liggen. Zonde, want er is genoeg te ontdekken: van de Tour de Bourgogne, de Voie Vert langs het Canal du Centre, de Voie des Etangs, tot het paradepaardje van het departement de Voie des Vignes.

Voie des Vignes
De vernieuwde Voie des Vignes loopt dwars door de wijngaarden en strekt zich uit tussen Santenay en Dijon. Het traject is opgedeeld in drie delen.

  • Santenay – Beaune (23 km)
  • Beaune – Nuits-Saint-Georges (25 km)
  • Nuits-Saint-Georges – Dijon (24 km)

De route slingert door de beroemde wijngaarden van de Bourgogne en is in beide richtingen bewegwijzerd. Het is een golvend parcours met prima asfalt over vooral autovrije wegen, al kom je onderweg wel af en toe een voertuig van de wijnboer tegen. De hoogteverschillen vallen mee met hier en daar een klimmetje, maar de route is zowel geschikt voor de racefiets als voor een familieritje.

De Voie des Vignes wint snel aan populariteit en zeker in de zomermaanden is het er wat drukker. Wil je de drukte vermijden, dan passeer je het beste in ’s ochtends of in de avonduren. De Voie des Vignes loopt heen en terug over dezelfde wegen en is dus geen ‘fietsrondje’, maar zo kun je wel dubbel genieten van het prachtige landschap.

Zelf geven we de voorkeur om de Voie des Vignes op te nemen in twee fietsrondes met een bezoek aan het rustige achterland, een gevarieerd landschap en een paar leuke klimmen. We bespreken ze beide hieronder.

Route 1:  Zuidelijke Voie des Vignes (55 km / 750 hm)
Santenay – Falaises de Saint Romain – Beaune – Voie des Vignes (z) – Santenay

We starten onze tocht in Santenay. Hier ligt het kasteel van voormalig hertog van Bourgondië en graaf van Vlaanderen, Filips de Stoute. Santenay is een charmant wijndorp met mooie huizen en het middeleeuwse kasteel. Centraal ligt een gezellig plein met een fontein, omringd door enkele hotels en goede restaurants. Het office de tourisme ligt net om de hoek en verderop maken de thermen van Santenay en het casino het toeristisch aanbod compleet.

In Santenay kun je alle kanten op, hier komen verschillende Voie Verts samen. Zo fiets je langs het Canal du Centre naar Changy en verder richting Chalon-sur-Sâone. In de andere richting gaat het langs het water naar St-Léger-sur-Dheune. Maar je kunt ook richting Beaune fietsen via de Voie des Vignes.

Een andere optie is de oude spoorweg naar Nolay, dit traject zal later doorgetrokken worden naar Autun. Het is hier dat we beginnen. Vanaf het brede autovrije fietspad hebben we al snel mooie uitzichten over de wijngaarden. Na enkele kilometers vlak voor de tunnel verlaten we de Voie Vert en na een heel klein stukje veldweg, klimmen we naar Dezize-lès-Maranges en verder richting Montagne de Sène (521m). De landelijke omgeving is een genot om te fietsen: rust, natuur en een uitgestrekt landschap.

Een mooie afdaling wacht op je. Na een klein stuk langs de doorgaande weg gefietst te hebben, doemt het kasteel van Rochepot op. Even later bereiken we al klimmend Orches, waar de huizen aan de rotswand lijken te plakken. De klim is in het dorp nog niet afgelopen. Pas wanneer je bovenop de Falaises de Saint-Romain staat, is de klim gedaan. Bovenop deze rotswand word je beloond met een prachtig zicht op de omgeving. Vanaf de Falaises begint een lange afdaling richting wijndorp Pommard.

In Pommard opgelet, hier nemen we de Voie des Vignes naar Beaune. In het centrum van Beaune parkeren we de fiets bij het Office de Tourisme van Beaune tegenover Hotel Dieu. Een bezoek aan Hotel Dieu is de moeite waard. In het gezellige centrum vind je genoeg restaurants voor de lunch of boulangers voor een broodje.

We fietsen een stukje terug via dezelfde weg door de wijngaarden en in Pommard stoppen we aan het Château de Pommard. Voor winetastings ben je hier aan het juiste adres, best vooraf reserveren. Ook bijvoorbeeld Château Meursault iets verder op de route biedt wijnproeverijen aan.

Via de Voie des Vignes gaat het verder door de zee van wijngaarden in zuidelijke richting. Al fietsend passeren we de oude kalkstenen huisjes van de wijnboeren, hier ook wel ‘Cadoles’ of ‘Cabottes’ genoemd. Aan de rechterkant, iets hogerop zien we de oude molen van Santenay. Nog een paar keer trappen en we zijn weer terug aan dat gezellige pleintje.

Tips
Fietsverhuur: Active Tours

Aan het pleintje, de Place du jet d’eau, ligt hotel L’Etape Santenay. De accommodatie is voorzien van het label Acceuil Velo. Het hotel beschikt over een veilige fietsenstalling en zeer gastvrij personeel. Voor de ingang staat een informatiebord van de Voie des Vignes.

Gastronomisch genieten? Dan kun je op het zelfde plein terecht bij Restaurant Le Terroir. Het restaurant met uitstekende service is populair bij de locals, maar steeds meer toeristen weten het nu ook te vinden. Tijdig reserveren is daarom aanbevolen.


Route 2: Noordelijke Voie des Vignes (85 km / 725 hm)
Dijon – Voie des Vignes (n) – Clos de Vougot – Nuits-Saint-Georges – La Bussière-sur-Ouche – Canal de Bourgogne – Dijon

Vanuit het historische centrum van Dijon fietsen we in zuidelijke richting en steken het riviertje Ouche over. Even later bereiken we het traject van de Voie des Vignes, we laten Dijon achter ons en fietsen naar het zuiden richting Nuits-Saint-Georges.

Na twintig kilometer bereiken we te midden van de wijngaarden het befaamde Clos de Vougeot. Dit beroemde chateau ken je wellicht van de toeristische borden langs de snelweg. Het Clos de Vougeot vormt het decor van de film “Jamais en Vain, Toujours en vin” over de geschiedenis van de Bourgogne. In de twaalfde eeuw werd hier door de monniken van Citeaux een abdij gesticht met wijngaarden die omringd werden door een lange muur. Nu wordt er geen wijn meer geproduceerd. Het chateau kan tegen betaling bezocht worden.

Na een stop bij het Chateau gaat het verder door de wijngaarden van de Grand Cru’s richting Nuits-Saint-Georges. In 2017 was hier de aankomst van een etappe in de Tour de France. De Duitser Marcel Kittel kwam toen als eerste over de streep. Op de plaats waar de Voie de Vignes de doorgaande weg (Rue Caumont Breon) kruist, gaan we even naar links en vullen de bidons bij de grote supermarkt. Vanaf nu zitten we niet meer op de Voie des Vignes.

We zetten koers richting Villars-Fontaine, het gaat langzaam omhoog en dat zal voorlopig zo blijven. Na een kilometer of vijf geleidelijk klimmen wordt het iets steiler. Het landschap wordt weidser en de natuur schoner. Op een enkele auto na zijn we alleen. Hier fietsen we in alle stilte langs zonnebloemvelden en door de kleine gehuchtjes. De laatste kilometers voor Detain-et-Bruant tikken we stijgingspercentages tot 15% aan. In totaal is het circa dertien klimmen tussen Nuits-Saint-Georges en Detain-et-Bruant. Na vervolgens een kilometer of vijf op de heuvelrug gefietst te hebben, gaat het bergaf naar de Ouche-vallei.

In La Bussiere-sur-Ouche fietsen we over de sluis en direct daarna slaan we rechtsaf het fietspad langs het kanaal op. We blijven de komende 25 kilometer op dit autovrije fietspad langs het Canal de Bourgogne. Dit kanaal is met zijn 242 kilometer (en 189 sluizen, deels nog met de hand bediend) het langste kanaal van Bourgogne-Franche-Comte. Vroeger in gebruik voor het vervoer van materiaal en goederen, nu vooral in gebruik door de pleziervaart.

Vanaf Pont-de-Pany wordt het fietspad breder. We volgen de Voie Vert verder tussen het kanaal en de Ouche, tot we stroomafwaarts Lac Kir bereiken. Deze recreatieplas ligt aan de rand van Dijon, het is nu nog maar enkele kilometers tot in het hartje van Dijon. Waar we tevreden terugkijken op een prachtige fietsrit door een gevarieerd landschap met geaccidenteerd terrein, autoluw en vooral niet te druk. Deze tocht is zeker aan te raden om op te nemen in de planning als extra dagactiviteit bij een meerdaagsbezoek aan Dijon.


Bezoek historisch centrum Dijon

Dijon is een prima uitvalsbasis voor fietstochten in de omgeving. Maar de stad heeft tegelijk ook een gezellig centrum boordevol bezienswaardigheden. We zitten enkele hoogtepunten op een rij:

  • Parcours de la Chouette (Uiltje). Wandeling langs 22 bezienswaardigheden in het historische centrum. Volg de markering van het uiltje door de stad. Je wandelt ongeveer éé uur, onderweg kun je een wens doen bij het uiltje van Dijon. Een routeboekje in het Nederlands is verkrijgbaar bij de Toeristische Dienst van Dijon.
  • Markthallen; proef de lokale specialiteiten.
  • Maison Millière; een middeleeuwspand met authentiek interieur en gezellige patio waar je iets kunt drinken.
  • Museum van Schone Kunsten in het oude Palais des Ducs, met graftombe van de Hertogen van Bourgogne (gratis toegang).
  • Sluit de dag af met een aperitief bovenop de Tour Philippe le Bon (reserveren via Toeristische Dienst noodzakelijk).
  • Dijon Velo Tour, ludieke fietstocht in september langs verrassende locaties.
  • Aan te bevelen is het restaurant L’epicerie & Cie, bekend voor zijn lokale specialiteiten en heerlijke keuken.

Tips
Fietsverhuur: BurgondyBike

Hotel des Halles*** is voorzien van Accueil Velo Label en beschikt over een beveiligde fietsenstalling. Het personeel is erg vriendelijk en behulpzaam. Onze restauranttip is Café Gourmand aan de Pl. de la Libération, met de beste Jambon Persillé van Dijon op een top locatie.

Meer fietsen in de Bourgogne? Dan is de Tour de Bourgogne met zijn achthonderd kilometer misschien iets voor jou.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.