De leukste plekken om te bezoeken tijdens een fietstrip naar Girona
foto: Cannondale/Brazo de Hierro

De leukste plekken om te bezoeken tijdens een fietstrip naar Girona

Fietstoerisme Voor wie in het voorjaar even aan het slechte weer in de Lage Landen wil ontsnappen, behoort Girona tot een van de populairste bestemmingen. De mooie beklimmingen, het aangename klimaat en de fraaie binnenstad maken het een ideale plek voor een winters trainingskamp. Maar, grote kans dat je – tenzij je een prof bent – ook nog wel wat anders wil doen dan fietsen. WielerFlits zet een paar tips op een rij.

Hors Catégorie
Hors Catégorie doet zijn naam eer aan, want dit is een bijzonder leuk fietscafé in het centrum van Girona. In een diner-style setting kan je voor je ritje een goede kop koffie drinken, of ’s avonds de energievoorraad weer bijvullen met een stevige maaltijd. Het is geen toeval dat hier compleet naar wielrenners gecaterd wordt, want Robert Gesink is eigenaar van Hors Categorie.

foto: Cannondale/Brazo de Hierro

Tijdens de koffie of je maaltijd heb je een hoop om naar te kijken, want de hele zaak staat vol met prachtige (retro) fietsen, (leiders)truitjes en andere fietsgerelateerde relikwieën. Zo tref je er een roze leiderstrui uit de Giro d’Italia van Tao Geoaghen Hart aan, met een persoonlijke boodschap voor Gesink, of de Look tijdritfiets die Erik Breukink in de Tour van 1994 gebruikte.

Stadsmuur Girona
Dit heeft niks met fietsen te maken, maar is evengoed een bezoek waard. De stadsmuur van Girona, die ook wel de Muralles genoemd worden, sluiten het historische centrum van de stad af van het hoogste punt van de stad. De oudste delen stammen uit de vierde eeuw na Christus, al zijn grote delen in de negentiende eeuw en de laatste decennia opgeknapt.

De Muralles rondom Girona bieden een fraai uitzicht over de stad en de omgeving – foto: Yearofthedragon

Tegenwoordig kan je een wandeling maken over de stadsmuren, waarbij je een erg fraai uitzicht over de verschillende delen van de stad hebt. Daarnaast kan je enkele oude torens beklimmen via een smal wenteltrappetje, van waaruit je een nog mooier uitzicht over de wijde omgeving krijgt.

Eat Sleep Cycle
Deze driedelige fietsenzaak straalt precies uit wat de naam belooft: hier ademen ze fietsen. In feite bestaat het bedrijf uit drie verschillende panden die stuk voor stuk een bezoek waard. In de fietsenwinkel kijk je je ogen uit bij een diversiteit aan fietsen of kan je een fiets huren. Ook handig: ze hebben hier een hoop verschillende merken sportvoeding, dus als je door je voorraad heen bent kan je hier nog wat extra gelletjes of reepjes scoren.

Naast de fietsenwinkel, waar je ook fietsen kan huren, hebben ze nog een tweede winkel waar je veelal kleding en accessoires vindt. De derde locatie is – niet geheel verrassend – een café waar je voor een lekkere kop koffie of een flink stuk taart terecht kan.

Oniria Cafè
Dit is misschien geen specifiek wielercafé, maar deze kleine koffiebar is vooral voor de koffiefanatici een bezoek waard. Gezien de liefhebberij van veel (ex-)profs, is dit ook de voorkeursbar van de nodige coureurs en is er een significante kans dat je hier een prof treft die van een kop koffie zit te genieten.

Naast een reguliere cappuccino of espresso, kan je hier voor veel verschillende soorten alternatieve koffie terecht, want ze branden hun eigen bonen en ze experimenteren daarbij graag. Zo staan er altijd verschillende soorten koffie op het menu, de ene met een smaak nog unieker dan de ander.

Service Course
Schuin tegenover Oniria Cafè, vind je Service Course. Ongeacht of je iets nodig hebt is het een fraaie zaak om even te bezoeken want voor de materiaalliefhebbers is dit een ware snoepwinkel. Je treft hier vooral wat minder mainstream producten, dus grote kans dat je ook nog wat nieuwe merken leert kennen.

foto: The Service Course

Zoals Argonaut, een kleine fietsproducent uit het Amerikaanse Oregon die op maat gemaakte carbon fietsen produceert, die hier worden verkocht. Tevens zit er achterin de zaak een kleine werkplaats, dus kun je hier terecht als je tijdens je trip een reparatie of iets dergelijks nodig hebt.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.