Deze toertochten staan in mei op het programma in Nederland en België
foto: VisitBrabant

Deze toertochten staan in mei op het programma in Nederland en België

Beter weer lijkt in aantocht, en dus wordt de maand mei een heerlijke maand om weer eens een toertocht te gaan rijden. Er staan er veel op het programma, dus wij lichten er een paar voor je uit in België en Nederland.

Special Brains gravel toertocht – zondag 7 mei
Op zondag 7 mei vindt de ‘Specialized Super Sunday’ plaats. Rondom het kantoor van Specialized in Arnhem Buiten vinden verschillende evenementen plaats, waaronder een toertocht om geld op te halen voor ADHD-belangenvereniging Impuls & Woortblind.

Hoofdmoot van de dag is de Special Brains graveltoertocht. De gehele opbrengst van die toertocht gaat naar Impuls & Woortblind, een belangenvereniging voor mensen met ADD, ADHD, Dyslexie en Dyscalculie. Met een deel van de opbrengst organiseert Impuls & Woortblind later dit jaar, samen met Oudervereniging Balans, een evenement voor kinderen met ADHD en hun ouders. Er zijn twee routes, van 45 en 55 kilometer, die ook nog gecombineerd kunnen worden tot een route van 100 kilometer.

Classico Boretti – zaterdag 13 mei
Een klassieker op de Veluwe: de Classico Boretti. Zaterdag 13 mei staat alweer de 15de editie van deze toertochten op de agenda. Je fietst over paden die ooit onderdeel uitmaakten van de Giro d’Italia.

De afstanden die je kunt rijden variëren van 65 tot 200 kilometer, dus voor ieder is er wat wils. Het parcours gaat naast de Veluwe over de Utrechtse Heuvelrug en kent een aantal uitdagende beklimmingen, zoals de Posbank, de Amerongse Berg en de Grebbeberg. Een pluspunt: een portie authentieke pasta van Boretti zit inbegrepen bij het startbewijs.

Gran Fondo Amsterdam – zondag 14 mei
Een toertocht in de hoofdstad, hoe vaak maak je nu zoiets mee? Zet 14 mei maar in de agenda voor de Gran Fondo Amsterdam van NL Tour Rides. In de Gran Fondo zitten allerlei type landschappen: van stad, tot dijk, polder, duinen en bossen.

De route gaat namelijk via de polders bij Amstelveen richting Haarlem, waar je langs de kustlijn rijdt naar Zandvoort en via de duinen weer terugrijdt. Ook het Kopje van Bloemendaal zit in het parcours. Je kunt kiezen tussen de afstanden 65, 85 en 115 kilometer.

Waalse Pijl – zaterdag 20 mei
Op zaterdag 20 mei staat met de Waalse Pijl de volgende toertocht van de Proximus Cycling Challenge op het programma. Anders dan de naam doet vermoeden, zitten de bekende beklimmingen als de Muur van Hoei niet in het parcours.

Bekende Waalse beklimmingen als de Stockeu, Wanneranval en de Rosier zijn in het parcours opgenomen en je kunt kiezen tussen de afstanden 92, 122 en 194 kilometer. “De ultieme fietsuitdaging van Wallonië”, noemt deze toertocht zichzelf. Wat niet gek is met dik 1800 hoogtemeters bij de 92-kilometerversie en meer dan 3000 hoogtemeters bij de 194 kilometer.

Gran Fondo Rosa – zondag 21 mei 
Weer een Italiaans getinte toertocht in deze lijst: De Gran Fondo Rosa op zondag 21 mei. Het past perfect bij deze Giro-maand. De Gran Fondo Rosa volgt het parcours van de Giro in 2016, die in Gelderland werden verreden.

Leuke, maar pittige, klimmetjes als de Italiaanseweg, Holleweg, Berg en Dal, Menthenberg en de Posbank moeten in ieder geval worden bedwongen, aan jou de keuze of je er 80, 120 of 170 kilometer over doet.

Best of Limburg – zondag 28 mei
Een nieuwe toertocht op de kalender van de Proximus Cycling Challenge: de Best of Limburg, die je niet door Nederlands Limburg voert, maar door het Belgische deel. Het is een omgeving die bij wielerliefhebbers misschien iets minder bekend is, maar daardoor juist extra leuk is.

Schitterende beelden uit de Ronde van Limburg – foto: Cor Vos

Je kunt kiezen tussen de afstanden 13, 25, 48, 77, 110 of 150 kilometer, die allemaal over het parcours van de Ronde van Limburg gaan. Pittige kasseistroken en beklimmingen staan je dus op te wachten, zoals de Maastrichterallee, Keiberg, Manshoven en Bosstraat.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.