Aigle biedt als kloppend hart van de wielersport ook veel moois voor de amateurfietser
foto: Cor Vos

Aigle biedt als kloppend hart van de wielersport ook veel moois voor de amateurfietser

Fietstoerisme De Zwitserse gemeente Aigle lijkt, met nog geen achtduizend inwoners, geen onderwerp om een artikel over te schrijven. Toch bieden meerdere doorkomstpassages in de Ronde van Romandië van deze week, een mooie aanleiding om dat wel te doen. En dat het stadje weldegelijk benoemenswaardig is, blijkt wel uit het feit dat de gemeente het antwoord is op de vraag waar in 2022 het Afghaanse nationale kampioenschap op de weg voor vrouwen werd verreden.

Het Romandische Aigle ligt ten oosten van Lac Leman, ook wel bekend als het Meer van Genève en is onderdeel van, het aan Frankrijk grenzende kanton, Vaud. De gemeente is met recht het epicentrum van het internationale wielrennen te noemen. Naast het hoofdkantoor van de Union Cycliste Internationale, kortweg UCI, ligt namelijk ook het World Cycling Center in de kleine Zwitserse stad.

De BMX-baan buiten het hoofdkantoor van de UCI – foto: Alain Rumpf

Hier worden atleten die in hun thuislanden minder trainingsfaciliteiten hebben, opgeleid tot internationale toppers. In het wegwielrennen bracht dit uitgebreide complex al renners als Biniam Girmay en Chris Froome naar de top. Maar ook in andere fietsdisciplines hebben atleten de mogelijkheid om zich te ontwikkelen op Zwitserse bodem. Er bevinden zich namelijk ook een Olympisch BMX-parcours en een overdekt velodroom op het terrein van de UCI.

Gastheer van grote wedstrijden
De Zwitserse gemeente is vaak passagestad in grote wielerkoersen. In 2022 startte de negende etappe van de Tour de France nog in de stad. Bob Jungels wist die dag zege te vieren vanuit de vroege vlucht. Verder trekt de Tour de Romandië vaak door Aigle. Zo wist Aleksander Vlasov in hetzelfde jaar als de Tour-ritzege van Jungels nog te winnen in een individuele klimtijdrit vanuit de stad.

Maar de meest opvallende koers uit de regio Aigle, was zonder twijfel het Afghaanse nationale kampioenschap op de weg voor vrouwen. Drie maanden nadat de gemeente gastheer was geweest voor de grootste wielerkoers ter wereld. Omdat de Taliban een vrouwenkampioenschap in eigen land niet toestond, zochten tientallen ontvluchte wielrensters hun kans in hun nationale kampioenschap op Zwitserse bodem.

Bob Jungels wist de negende rit vanuit Aigle in de Tour de France 2022 te winnen – foto: Cor Vos

Een bezoekje waard?
Naast het feit dat Aigle de wielerhoofdstad van de wereld is, staat de gemeente ook bekend om het middeleeuwse kasteel Château d’Aigle. In de twaalfde eeuw werden de eerste stenen geplaatst voor een kleinschalig fort. Een eeuw later kreeg de Franstalige plaats stadsrechten en werd het bouwwerk grotendeels her- en uitgebouwd. De vesting diende in de eeuwen daarop onder meer als gevangenis tijdens diverse oorlogen. Tegenwoordig gaat het kasteel door het leven als wijnmuseum.

Maar ook als niet-wijnliefhebbende fietser kom je in Aigle aan je trekken. Met de unieke locatie naast het Meer van Genève zijn er genoeg fietstochten met prachtige uitzichten over het water te bedenken. Bovendien biedt de variatie aan onverharde en verharde wegen in Vaud de perfecte uitdaging voor de gravelbike. Zoek je het nog een tikje extremer op? Dan zijn de zes verschillende downhill-routes in het aangrenzende skiplaatsje Leysin wellicht wat voor jou.

foto: Alain Rumpf

Om te reageren moet je ingelogd zijn.