Fietsen tussen de toppen van de Jura en het meer van Genève in Nyon

Fietsen tussen de toppen van de Jura en het meer van Genève in Nyon

Fietstoerisme Wie denkt aan fietsen in Zwitserland, zal wellicht niet gelijk denken aan het kanton Vaud. Toch is er een hoop te beleven in de streek, die als ongekend divers te boek staat. Hooggebergte, glooiende heuvels én uiteraard het Meer van Genève zijn highlights in Vaud. Een fraaie bestemming in Vaud is Nyon, waar de Jura en het Meer van Genève elkaar ontmoeten. WielerFlits zet enkele highlights en routes in deze streek op een rijtje.

In het spoor van Kuifje
Een van de vele avonturen van het bekende stripfiguur Kuifje speelt zich af in Nyon: de zaak-zonnebloem. Vandaag de dag kan je nog altijd in de sporen van Kuifje treden, om de inspiratie achter dit verhaal te leren kennen. Bij de lokale VVV kan je middels een flyer ophalen waarin de verschillende bezienswaardigheden staan aangeduid.

foto: Nyon Region Tourisme

In het stripverhaal zijn verschillende plekken in Nyon te herkennen: de route naar de stad, Professor Topolino’s huis en nog tal van andere zaken. Auguste Piccard was de Zwitserse wetenschapper die de inspiratie voor professor Topolino vormde, aan wie twee ruimte zijn gewijd in het Musée du Léman in Nyon. In het bijzonder een aanrader als je van stripverhalen houdt dus, maar hoe dan ook een creatieve manier om de omgeving van Lyon te leren kennen.

Door de wijngaarden van La Côte
In Vaud liggen meerdere wijnappelaties, waaronder La Côte, die je perfect te fiets kan ontdekken. Deze route voert je door wijngaarden met uitzicht op het Meer van Genève, de Alpen en de Mont Blanc. Onderweg openen wijnbouwers en boeren, maar ook ambachtslieden en kunstenaars hun deuren om het lokale culturele erfgoed te presenteren.

Het wijngebied La Côte, het grootste in het kanton Vaud, strekt zich uit over ruim 1.900 hectare aan de westelijke oever van het Meer van Genève. Dit is de bakermat van de Chasselas. Langs deze route kan je gelijk het nodige leren over de streek en haar wijnen. Met het middeleeuwse centrum, de oude haven en het levendige voetgangersgebied is Morges het ideale startpunt voor deze route.

Le Vieux Château
In Saint Cergue stond eeuwenlang een groot kasteel. Gedurende de Bourgondische oorlog is dat verwoest, dus tegenwoordig is de weide waar het kasteel stond een uitzicht- en rustpunt met een panoramisch uitzicht op het meer van Genève en de Alpen. Onder anderen de filosofen Jean-Jacques Rousseau, de wetenschaper Johann Wolfgang von Goethe en de dichter Alphonse de Lamartine trokken hier naartoe voor inspiratie: dan moet het wel een bijzonder uitzicht zijn.

La Dôle
De top van La Dôle biedt met zijn top op 1.677 meter hoogte een prachtig panorama over het hele Meer van Genève en de Alpen. Het is, na de Mont Tendre, de tweede hoogste berg van de Zwitserse Jura. De top geldt tevens als een centraal punt van het natuurlijke erfgoed van de Jura en is een herkenningspunt dat zichtbaar is vanuit het hele grootstedelijk gebied van Genève en La Côte.

De top van La Dôle – foto: Peter Colberg

La Dôle flirt met de Franse grens en biedt een adembenemend uitzicht. Het panorama omvat aan de ene kant de Alpen, het Meer van Genève en zijn enorme fontein, en aan de andere kant de Monts-Jura en het Lac des Rousses. Daar is op een goede dag zelfs de Mont Blanc te bewonderen.

Mountainbiken rond La Barillette
Als je alle highlights rondom Nyon in één rit wil meepakken, is de mountainbikeroute rondom La Barillette een aanrader. Deze route voert je door het bos de hoogte in, waarna je al beloond wordt met vergezichten over het meer van Genève en de Alpen. Later volgen technische singletrack en verschillende bezienswaardigheden zoals het oude kasteel van Saint Cergue en La Dôle.

Oude fortificaties
Van de oevers van het meer van Genève tot in de bergen van de Jura loopt een tientallen kilometer lange route fortificaties: de zogenaamde Toblerone-route. En nee, dat heeft niks met de bekende chocoladereep te maken. De naam verwijst naar een uitgebreid stelsel anti-tank verdedigingswerken, die tussen 1939 en 1945 zijn gebouwd en ‘Toblerones’ heten.

De zogenaamde Toblerones – foto: Peter Colberg

Route: La Montée du Mollard
Info aanvragen

foto: Alexandre Bryand

Route: L’Échappee Jurasienne
L’Échappée Jurasienne is een rit waarin je de vrijwel de gehele Jura doorkruist. Of nouja, meerdere ritten: de volledige afstand van de route is maar liefst 294 kilometer, met maar liefst 7.131 hoogtemeters. Eentje voor de fanatiekelingen dus.

Onderweg passeer je de mooiste plekken van de Jura, doorkruis je de rijke natuur en tref je tevens de nodige culturele bezienswaardigheden. Het wordt aangeraden ongeveer 30 tot 50 kilometer per dag te rijden, al verschilt het per dag hoe technisch de route is en dus ook hoe snel de route verloopt. Of je er nou in sneltreinvaart overheen dendert of het wat rustiger aan doet: je leert de Jura Vaudois gegarandeerd op zijn best kennen met deze route.


Meer info over Vaud vind je op de site van Vaud Toerisme


Bereikbaarheid:
Het Zwitserse kanton Vaud is zeer goed bereikbaar voor vakantiegangers en fietsliefhebbers. Vaud ligt namelijk in het noordwesten, tegen de grens van Frankrijk aan. Hoofdstad Lausanne ligt op ruim 800 kilometer van Utrecht, op acht à negen uur rijden.Zwitserland zet erg in op fietstoerisme en duurzaamheid, waardoor reizen via de trein naar Lausanne ook aangeraden wordt. Dat kan over het algemeen binnen 10 uur vanuit Utrecht. Vliegen naar het hart van Vaud kan via Genève, dat op een uur rijden van Lausanne ligt.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.