‘Het Vesderdal is half uurtje verder dan Voerstreek, maar het hoogteverschil is vele malen groter’
foto: Raymond Kerckhoffs

‘Het Vesderdal is half uurtje verder dan Voerstreek, maar het hoogteverschil is vele malen groter’

Fietstoerisme In de nieuwe uitgave van RIDE Magazine staat een uitgebreide reportage over de Rue Sur Steppes, de favoriete trainingsklim van Tom Dumoulin. Tijdens de launchparty van RIDE vertelde Bram Tankink over de streek waarin die klim ligt. “Dat Vesderdal, daar zitten links en rechts van die heel steile beklimmingen.”

Op 24 november verschijnt de nieuwe winter-editie van RIDE Magazine. Mathieu van der Poel staat op de cover. In ons magazine lees je een uitgebreid verhaal van 10 pagina’s met dé smaakmaker van 2023. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

De Rue Sur Steppes ligt enkele kilometers buiten de agglomeratie Luik, in het dal van de rivier Vesder (La Vesdre). Die omgeving is onder wielrenners minder bekend dan de Voerstreek of het heuvelgebied van Zuid-Limburg, maar met de nodige hellingen is het een fraai gebied om te fietsen.

Tankink kent de streek goed van zijn eigen trainingen en ziet één groot voordeel: “Het is maar een half uurtje verder fietsen dan de Voerstreek, maar het hoogteverschil is er vele malen groter dan in de Voerstreek.”

Vanaf Maastricht is het ongeveer 45 kilometer naar de Sur Steppes, waarmee je dus ook gelijk in het hart van het Vesderdal bent. Als we op de kaart van MyCols kijken, zien we rond de beklimming de nodige andere hellingen waarvan meerdere bijna 200 hoogtemeters overbruggen, terwijl stijgingspercentages in de dubbele cijfers schering en inslag zijn.

De vele uitdagende beklimmingen maken het een ideaal gebied voor zware trainingsritten. “Dat Vesderdal, daar zitten links en rechts van die heel steile beklimmingen”, gaat Tankink verder. “Je maakt daar hoogtemeters joh, dat is niet normaal. Louis Delahaije heeft ons op trainingskamp een keer al die klimmetjes opgestuurd, dan ben je aan het eind van de dag helemaal klaar hoor”, stelde de voormalig profcoureur.


Luister hieronder de podcast van de Launch Party, met vanaf 38:57 het gesprek over de Sur Steppes en het Vesderdal

Om te reageren moet je ingelogd zijn.