Mont Ventoux meest populaire klim van 2020

Mont Ventoux meest populaire klim van 2020

In 2020 heeft de Mont Ventoux de Passo dello Stelvio van de eerste plaats verdrongen als meest populaire fietsklim. Dit blijkt uit de gegevens van de myCols app. De kale berg (bijnaam de Reus van de Provence) in Zuid-Frankrijk werd op de bekende fietsapp het vaakst opgezocht.

In 2019 was de Stelvio nog het meest populair. Deze klim zakt, hoewel er in oktober een heroïsche strijd in de Giro d’Italia plaats vond, in de top-tien van meest opgezochte fietsklimmen naar de tweede plek.

De Mont Ventoux is voor vele wielrenners een mythische beklimming die je minimaal keer in je leven gefietst moet hebben. De Tour de France beklom de Mont Ventoux voor het eerst in 1951 (vanuit Malaucène), maar pas in 1958 werd er voor het eerst op de top gefinisht. Het is niet verwonderlijk dat de uiteindelijke winnaar van die Tour de France, Charly Gaul, deze koninginne-etappe won.

De kale berg. Foto: Cor Vos

Fataal
Een van de meest bekende en tragische momenten in de geschiedenis van de Tour de France vond hier ook plaats. De klim werd de oud-wereldkampioen en winnaar van Milaan-Sanremo en Ronde van Vlaanderen, Tom Simpson in 1967 fataal door een combinatie van amfetamine, alcohol en de verzengende hitte.

Drie jaar later had Eddy Merckx, op weg naar een zege, nog de tegenwoordigheid van geest om zijn petje af te nemen bij het passeren van het monument dat ter nagedachtenis aan Simpson is neergezet. Boven op de top bleek de klim zoveel van Eddy Merckx gevraagd te hebben dat hij aan het zuurstof moest.

De laatste keer dat de Mont Ventoux beklommen werd in de Ronde van Frankrijk was in 2016. Het werd een legendarische beklimming waarbij Chris Froome rennend zijn weg vervolgde nadat het frame van zijn fiets brak. De viervoudige Tour de France-winnaar was betrokken bij een valpartij nadat Richie Porte, Bauke Mollema en hij in de ongekende drukte tegen een gevallen motor ten val waren gekomen.

Chris Froome rennend op de Mont Ventoux in de Tour van 2016. Foto: Cor Vos

Tweemaal

In 2021 wordt de Mont Ventoux tweemaal beklommen in de elfde etappe van de Tour naar Maucelene. De eerste keer beklimmen ze hem vanuit Sault (de makkelijkste van de drie versies) en in de ‘grande finale’ gaan ze via de beruchte Bedoin-kant omhoog. Het is overigens pas de tweede keer dat de Tour de France via de Sault-kant naar de top van de Mont Ventoux gaat. De eerste keer was in 1972.

De eerste officieel getimede beklimming vond plaats op 12 juli 1908, tijdens de Ventouxmarathon. De fietser Gabriel Jacques beklom de 21,6 kilometer in 2 uur en 29 minuten. De snelste vijftien geregistreerde keren voor een Mont Ventoux-klim zijn allemaal voor het opleggen van het biologisch paspoort door de UCI in 2008. De lezer kan zijn eigen conclusies trekken. De snelste bekende beklimming was door Iban Mayo in 2004 in de Dauphiné Libéré. Hij deed de beklimming van de Bédoin in 55min 51sec. Charly Gaul’s tijd in 1958 was 1 uur 2min.

De Stelvio zakt ondanks hoofdrol in de Giro naar plek twee. Foto: Cor Vos

De tien meest populaire beklimmingen in de myCols top 10 van 2020 zijn allen grote namen in de geschiedenis van de wielersport. Opvallend is de stijging van de Col de la Madeleine en de vermelding van de Grand Colombier in de lijst van dit jaar. Ze zaten allebei in het parcours van de Tour de France van 2020. Dat zou de reden kunnen zijn voor hun stijging in het myCols-klassement.

De myCols top 10 van 2020:

2020 2019
Mont Ventoux 1 2 +1
Stelvio 2 1 -1
Alpe d’Huez 3 3
Col du Galibier 4 5 +1
Col de la Madeleine 5 10 +5
Col du Tourmalet 6 8 +2
Col du Grand Ballon 7 7
Cauberg 8 6 -2
Mortirolo 9 5 -5
Col du Grand Colombier 10 nieuw

Om te reageren moet je ingelogd zijn.