Rond de Mont Ventoux op een e-bike

Rond de Mont Ventoux op een e-bike

Met zijn iconisch maanlandschap en zijn legendarische wielergeschiedenis trekt de Mont-Ventoux wielerliefhebbers van over de hele wereld. Iedere zichzelf respecterende en enigszins sportieve fietser wil De Reus van de Provence minimaal één keer beklommen hebben, het liefst van meerdere kanten. Maar er is ook een prachtig parcours rondom de Mont-Ventoux. Minder druk en met interessante stops onderweg en dat kan prima, eventueel in etappes, op een e-bike. Of je nu voor een race-, mtb- of hybride e-bike kiest, het rijdt net iets makkelijker en comfortabeler. Dankzij de elektrische ondersteuning is deze omgeving ook interessant voor familieritjes of een ontspannen tocht met je partner.

Parc Naturel Régional du Mont-Ventoux

In plaats van de drukke verkeerswegen naar de top van de Ventoux gaat de route rondom de berg over rustigere wegen door het Parc Naturel Régional du Mont-Ventoux. Het natuurpark kent een rijke biodiversiteit, er leven onder meer zeldzame vlinders, herten, reeën, gemzen tot zelfs beren en sinds enkele jaren ook wolven. De doelstellingen van het natuurpark zijn onder meer het faciliteren van ecotoerisme, bescherming van fauna en flora – en de promotie van lokale producten.

E-bikes zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld, ook op vakantie in het buitenland gaat de e-bike mee in de trein of achterop de wagen. De levensduur van de batterijen is meestal ruim voldoende voor lange dagtochten, maar zeker bij fietsritten door geaccidenteerd is het fijn om te weten of er oplaadpunten in de buurt zijn. Het departement Vaucluse neemt een voortrekkersrol in op gebied van e-bikefaciliteiten. In samenwerking met Bosch is een oplaadpuntennetwerk met fastchargers en powerstations uitgerold over het hele departement. Zo kun jij tijdens je (lunch)pauze je e-bike opladen in een van de 63 oplaadpunten.

Autour de Ventoux (120 km, 1700 hoogtemeters)

Via vooral rustige B-wegen passeert de route door een gevarieerd landschap. Zo is de Vallée de Toulourenc erg bosrijk, en kijk je uit op de ‘achterkant’ van de Mont-Ventoux. In de Toulourenc-vallei vind je pittoreske dorpjes als Aurel en Brantes met zijn eigen microbrouwerij ‘La Géante de Provence’. Hier wordt biologisch bier gebrouwen met bronwater van de Mont-Ventoux. In St Léger du Ventoux vind niet ver van de Côte de la Montagne De Bluye de Jardin Singulier. In een voormalige boswachterswoning is hier een boekencafé ingericht vanwaar je korte thema-wandelingen kunt maken door het bos. Laat je verrassen door de creativiteit van de eigenaresse!

Net buiten Sault vind je van eind juni tot midden augustus prachtige lavendelvelden, de geuren en kleuren komen je tegemoet tijdens je tocht door de velden. In de lavendel-distilleerderij leer je alles over het verwerkingsproces van oogst tot verwerking en eindproducten als lavendeloliën etc.

Lavendelvelden – foto: Vaucluse Provence Attractivité – A. Hocquel

Hotel Le Nesk in Sault met vintage fietsmuseum

In Sault waar de langste klim naar de top start is het oude hospice getransformeerd tot een gloednieuw hotel met wellness-faciliteiten: Le Nesk. Vanuit hun kamer genieten gasten van een adembenemende panoramazicht over de lavendelvelden en de Mont-Ventoux.

In dit 18e-eeuws gebouw dat het dorpszicht van Sault domineert gaat het hart van fietsliefhebbers gegarandeerd sneller kloppen. Directeur Michel Navarro is een echte fietsliefhebber en heeft met zijn equipe een uitzonderlijk resultaat neergezet bij de realisatie van dit hotel (open sinds juni 2021). Zo is er niet alleen een bewaakte fietsenstalling, een Bosch e-bike oplaadpunt, en fiets-reparatiemateriaal, maar ook vintage fietsdecoratie in de kamers. Kers op de taart is echter het vintage fietsmuseum en de hotelkapel.

Het omvat de collectie van Lino Lazzerini (voormalig wielermuseum in Bedoin), met originele wielerfietsen van onder meer Poulidor, Thévenet, Merckx en Bobet. Maar ook shirts van Anquetil, een TI-Raleigh shirt van Jan Raas en nog veel meer. Als hotelgast is dit je indrukwekkende decor in de ontspanningsruimte. Breng zeker ook een bezoek aan de oude kapel in het hotel, hier wacht nog meer wielerhistorie op je, waaronder een model met de eerste derailleur.

Hotel Le Nesk – foto: L. Van Loo

Gorges de la Nesque

Niet ver van Sault begint ook de bekende Gorges de la Nesque, een gelijkmatige afdaling van 22 km met panoramische uitzichten over de kloof. Samen met de Mont-Ventoux een must-visit in deze fietsstreek. Begin juni 2021 is de volledige asfaltlaag van de Gorges vernieuwd ivm de doorkomst van de Tour de France, profiteer van dit fonkelnieuw wegdek als je in de buurt bent!

Vanuit Villes-sur-Auzan gaat de route via Flassan naar de fietshoofdstad van de streek: Bedoin. Hier merk je meteen de populariteit van de Mont-Ventoux. Van hier vertrekken de meeste fietsers naar de top en vind je dan ook voldoende fietsverhuur en horeca-gelegenheden.

Ten westen van Bedoin is het rustig fietsen door een heuvelachtig landschap met olijfbomen en wijnraken. Via rustige wegen en kleine dorpjes gaat het naar Suzette dat bovenop een heuvel ligt. Hier kun je bij Domaine MathiFlo genieten van wijnen uit eigen wijngaard. Vanaf het terras heb je een adembenemend zicht op de omgeving.

Malaucène is niet ver en de route vervolgt richting Vaison-la-Romaine, voordat we deze oude romeinse nederzetting bereiken slaat de route rechtsaf en volgt de rivier de Ouvèze over een oude spoorwegbedding. Vlak voor Mollans-sur-Ouvèze gaat het omhoog richting Côte de la Montagne De Bluye en is de cirkel rond als de route de Toulourenc-vallei bereikt.

Gorges de la Nesque

Centre International de Séjours Cyclistes

In Vaison-la-Romaine ligt het Centre International de Séjours Cyclistes, gericht met eigen (groeps) accommodatie gericht op fietstoerisme. Het CISC beschikt over een (video)bewaakte fietsenstalling, reparatie- en schoonmaakfaciliteiten als ook oplaadpunten voor elektrische fietsen. Het Astana Pro Team was al te gast en ook vinden steeds meer opleidingsteams de weg naar CISC, het centrum is dan ook prima gelegen voor verschillende trainingsritten.

Meer informatie over deze route vind je op deze website.

Rond de Ventoux – foto: L. Van Loo

Fietstips in de buurt

Dentelles de Montmirail
De Dentelles de Montmirail, een bergketen ten westen van de Mont-Ventoux staat bekend om zijn rechtopstaande rotsen die hoog boven de streek uitsteken. Grofweg gelegen tussen Malaucène, Séguret en Vacqueyras. Prachtige natuur, rustige wegen en historische dorpjes. Deze streek staat ook bekend om zijn topwijnen, wijndomeinen als Domaine de Cabasse heten fietsers van harte welkom en beschikken over speciale fietsvoorzieningen.

Loriol du Comtat – Pernes-les-Fontaine – Isle-sur-Sorgue (60 km; 270 hoogtemeters)
Deze vlakke route starten we aan het oude stationnetje van Loriol du Comtat. In het station is een horecagelegenheid gevestigd, vanaf het terras kijk je uit op de Voie Vert Via Venaissia die over de oude spoorbedding tot in het centrum van Carpentras voert. Hier gaat het verder over gravelwegen langs het Canal de Carpentras naar Pernes-les-Fontaines.

Vanaf Pernes-les-Fontaine begint de bewegwijzerde route van 35km. Over de oude brug rijd je door een van de stadspoorten en loopt de route door de oude straatjes van het Pernes-les-Fontaines met zijn 41 fonteinen. Interessante highlights zijn de Tour d’Horloge, La Tour Ferrande en het fietsmuseum Comtadin du Cycle, waar je gratis de collectie oude fietsen van 1880 tot 2008 kunt bezichtigen.

Na een ritje door het groene landschap komt de route aan in het charmante L’Isle-sur-la-Sorgue. Hier vind je 350 antiekwinkels, kanalen en riviertjes en een veelvoud aan historische watermolens waar de plaats om bekend is. Winkelen, lunchen of gewoon wat rondstruinen… neem de tijd voor een korte ontdekkingstocht – het is zeker de moeite waard!

Voor racefietsen is de ondergrond soms nog iets aan de ruwe kant (gravel met af en toe wat stenen). Deze route is redelijk vlak en dan ook prima te doen op (elektrische) stadsfietsen. In L’Isle-sur-la-Sorgue vind je op de route, net achter de kerk de Office du Tourisme, hier kun je de fiets parkeren en te voet de rest van de plaats verkennen.

Isle sur la Sorgue – foto: L. Van Loo

Fietsverhuur voor deze route via Trujibike
Accommodatietip in Mazan is Chateau de Mazan, een historisch decor met prachtige tuin en gastronomische keuken. Fietsen staan veilig in de ruime fietsenstalling.
Liever verblijven in een Gites van Accueil Vélo, dan vind je in Rasteau de Gite Côte Cour van de Vlaamse Monique Krynen.
Centre Départemental de Rasteau
Voor wielerteams en wielergroepen is er een groepsaccommodatie net buiten Rasteau, inclusief mogelijkheid tot (groeps)fietsverhuur met gps. Centre Départemental de Rasteau heeft onder meer Fred Roche in dienst, de grondlegger van de Grande Traversée de Vaucluse per mountainbike. Een uitdagende route van 495 km met onderweg 11.600 hoogtemeters.

Via Rhôna

De Via Rhôna verbindt Genève met de Middellandse zee en in de Vaucluse loopt de route tussen Orange en Avignon. Een aanrader voor cultuurliefhebbers. In Orange is er natuurlijk de link met het Nederlandse koningshuis en het romeinse erfgoed in de vorm van de Arc de Triomphe en het indrukwekkende romeinse theater. Orange is zeker een bezoek waard, meer inspiratie vind je op de website van Orange Tourisme.

Iets zuidelijker fiets je door de prestigieuze wijnvelden van Châteauneuf-du-Pape. Onderweg wijnen degusteren of iets meer weten over de historie van Châteauneuf-du-Pape, breng dan een bezoek aan wijnmuseum Maison Brotte.

Avignon wacht nog iets verder zuidelijk, in deze stad een ongekend cultuur-historisch aanbod met het enorme Palais du Papes, de bekende ‘pont d’Avignon’ en zijn gezellige centrum is dit de perfecte afsluiter van deze Via Rhôna-etappe.

Deze en meer routes vind je op de website van Provence à Velo.
Uitgebreide toeristische informatie over de Vaucluse vind je op deze website.

Vallee du Rhone – foto: M. Grondelaers

Lees meer over fietsen in de Vaucluse:

Fietstoerisme in de Vaucluse
Inspirerende fietsroutes in de Luberon

Om te reageren moet je ingelogd zijn.