Wout van Aert rijdt Milaan-San Remo met enkel voorblad
foto: Cor Vos
vrijdag 17 maart 2023 om 23:02

Wout van Aert rijdt Milaan-San Remo met enkel voorblad

Materiaalzone Een unicum, zo lijkt het; Wout van Aert gaat Milaan-San Remo rijden met een 1-by setup (een enkel voorblad). De Vlaamse klassiekercoureur deelde op Instagram een foto van zijn fiets met één voorblad.

In een story op Instagram toont Wout van Aert zijn Cervélo S5 met een enkel SRAM red eTap voorblad waarmee hij La Primavera gaat betwisten. “Een veldrit-setup voor de langste wielerwedstrijd van het jaar” stelt de 28-jarige coureur. Ook tijdens de ploegenpresentatie was Van Aert te zien met zijn fiets met een enkel voorblad. Bikeradar weet te melden dat het een 52-tands voorblad betreft, gecombineerd met een 28-10 cassette.

Dat Jumbo-Visma dit seizoen mogelijk ten strijde zou gaan trekken met een 1-by setup is geen nieuws, gezien ze eerder al beelden deelden van een 1-by afgemonteerde tijdritfiets. Dat ze ook tijdens ‘reguliere’ wegwedstrijden voor die setup kiezen is daarentegen wel een noviteit.

De bewuste story op Instagram van Wout van Aert

De voordelen van een 1-by setup zijn tweeledig. Zo levert het gebruik van één voorblad een aerodynamisch voordeel op, omdat het gebruik van een enkel voorblad minder turbulentie oplevert door de absentie van een voorderailleur en een binnenblad. Daarnaast levert de afwezigheid van de voorderailleur en een tweede blad ook enige winst op het gebied van gewicht op.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.