18-jarige Julie De Wilde pakt knap brons op BK tijdrijden: “Mezelf verrast”
© Cor Vos
Nico Dick
donderdag 17 juni 2021 om 13:33

18-jarige Julie De Wilde pakt knap brons op BK tijdrijden: “Mezelf verrast”

Interview Nee, Julie De Wilde kreeg in onze voorbeschouwing op het BK tijdrijden geen ster. Geen schande, want zelf mikte de Oost-Vlaamse eerstejaarsbelofte gewoon op een toptienplaats. Anderzijds is haar bronzen plak nu ook weer niet de grootste verrassing, want De Wilde is een toptalent.

Voor wie Julie De Wilde nog niet kent, geven we graag mee dat ze als een van ’s lands grootste toptalenten in het dameswielrennen geldt. De Wilde, die aanvankelijk voetbalde, is nog maar aan haar vierde volwaardige seizoen op de fiets toe, maar behaalde de voorbije jaren wel al een aantal topresultaten in meerdere disciplines.

Zo werd ze al Belgisch tijdritkampioene als eerstejaars junioren en in datzelfde jaar (2019) pakte ze zilver op het WK in Harrogate. Tussendoor brak ze het juniorenrecord van Jolien D’hoore op de individuele achtervolging en dat na amper een half jaar training op de piste. Als extraatje kroonde ze zich in Antwerpen ook nog tot Belgisch kampioene in het veld.

Geen gemakkelijke overstap
Het leverde De Wilde een transfer op naar Alpecin-Fenix (in het veld) en Plantur-Pura (op de weg), de damesteams van de broers Roodhooft. Maar ook de coaches van Belgian Cycling volgen het Laarnse talent op de voet. Gisteren liet ze zich voor het eerst opmerken tussen de profs.

“Op de weg is de overstap van de junioren nar de belofte- en elitecategorie best moeilijk”, vertelde De Wilde in Ingelmunster na de podiumceremonie. “Ik koers nog niet zo lang, waardoor ik nog niet zo goed kan wringen in het peloton. Rap rijden, dat lukt me in principe wel, maar positioneren is voorlopig minder evident. Maar daar wordt hard aan gewerkt.”

Het damespodium in Ingelmunster – foto: © Nico Dick

En ook al weet De Wilde dat ze best wat vermogen kan trappen, toch verraste ze zichzelf, gisteren in de straten van Ingelmunster en Izegem. “Top tien zou mooi zijn, redeneerde ik vooraf. Al wat beter is, was mooi meegenomen. Maar op het podium eindigen? Dat verwondert me wel, ja.”

Tasten
“Weet je, dit was ook mijn allereerste tijdrit sinds mijn overstap. Dan is het nog wennen, is het tasten naar de juiste indeling. Ik had geen referentiewedstrijden. Maar al bij al is het vrij goed gegaan, denk ik. Heidi (Van De Vijver, ploegleidster, red) focuste onderweg niet op tussentijden, maar eerder op tijden van de concurrentie. Je bent zoveel sneller dan die. Je bent rapper dan die... Zo wist ik dat ik niet slecht bezig was.”

Dat ze zich in de toekomst wel verder wil bekwamen in deze discipline, gaf ze mee. “Nee, ik ben er zeker niet zo fanatiek mee bezig als bijvoorbeeld Victor Campenaerts de voorbije jaren. Maar ik vind het wel ontzettend leuk om doen. En het gaat ook goed, dus wil ik er wel verder in gaan, ja.”

Zondag rijdt De Wilde ook haar eerste BK op de weg tussen de eliterensters. “Onze tactiek? Topsecret”, lacht ze. “Nee, we hebben dat nog niet besproken, maar Heidi zal zeker wel iets verzinnen…”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.