Alexey Lutsenko troeft overmacht UAE Emirates af in koninginnenrit Giro d’Abruzzo
foto: Cor Vos
donderdag 11 april 2024 om 15:13

Alexey Lutsenko troeft overmacht UAE Emirates af in koninginnenrit Giro d’Abruzzo

Alexey Lutsenko heeft de koninginnenrit van de Giro d’Abruzzo op zijn naam geschreven. De Kazach moest het op de slotklim naar Prati di Tivo opnemen tegen een hele rits renners van UAE Emirates, maar slaagde er toch in om als eerste over de streep te komen. Diego Ulissi werd tweede, Adam Yates derde. Lutsenko nam ook de leiderstrui over van Jan Christen.

Dag drie van de Giro d’Abruzzo was D-Day voor de klassementsrenners. De 163 kilometer lange etappe finishte namelijk op Prati di Tivo (14 km aan 7%), ook wel bekend uit Tirreno-Adriatico. Jan Christen van UAE Emirates begon de dag als leider, maar onder meer Alexey Lutsenko (Astana Qazaqstan) en zijn eigen ploeggenoot Adam Yates stonden nog binnen de halve minuut. Er kon, kortom, nog alles gebeuren in deze bergrit.

Kopgroep van zes
In het eerste deel van de rit moest ook al aardig geklommen worden, maar hier ging het nog relatief rustig. Het peloton – aangevoerd door UAE – controleerde een vroege vlucht van zes. Marco Tizza (Bingoal WB), Filippo Fiorelli (VF Group – Bardiani CSF – Faizanè), Manuel Peñalver (Polti Kometa), Matteo Malucelli (JCL Team UKYO), Dennis Lock en Tomasso Nencini (beiden Zalf Euromobil Fior) kregen een maximale voorsprong van drieënhalve minuut.

Op de voorlaatste beklimming van de dag, de Croce Abbio (8 km à 4.7%), dunde de kopgroep uit. Tizza, Fiorelli en Lock bleven met zijn drieën. In de afdaling moest de leeggereden Lock passen, maar ook voor Tizza en Fiorelli zat het avontuur er bijna op. Nog voor de voet de Prati di Tivo rekende het peloton hen in. In de eerste kilometers van de beklimming zagen we vervolgens de troepen van Astana Qazaqstan gasgeven. Zij dunden het pak al snel uit.

Overmacht UAE
Twaalf kilometer voor de top nam UAE Emirates het commando over. Nu ging het pas écht hard. Nadat Pablo Torres de kop had afgegeven, was er nog een groepje van negen renners over. Daarbij maar liefst vier renners van UAE: Christen, Yates, Diego Ulissi en Pavel Sivakov. Zij hadden het gezelschap van Lutsenko, George Bennett (Israel-Premier Tech), Paul Double (Polti Kometa), Yannis Voisard en Marco Brenner (Tudor Pro Cycling).

Door het hoge tempo van Ulissi moest klassementsleider Yates op zeven kilometer van de streep passen. Een kilometer later trok Sivakov door. Lutsenko en Voisard reageerden direct, waarna ook Yates en Bennett overstaken. Yates demarreerde daarop direct, maar de Brit kwam niet weg. De volgende aanval van Sivakov had meer impact. Lutsenko wist – met Yates en Voisard in zijn spoor – de bres echter te dichten.

Sprint met drie
Nu was het weer de beurt aan Yates. Met een slepende versnelling wist hij Voisard te breken, terwijl ook Sivakov in de problemen kwam. De taaie Lutsenko kon zijn karretje echter aanhaken. Het tempo stokte wat, waardoor Sivakov weer aansloot. De Fransman zette zich op kop, totdat Yates nog maar eens op de pedalen ging staan. Weer had Lutsenko een antwoord op deze demarrage. Omdat de twee wat naar elkaar begonnen kijken, kon vanuit de achterhoede… Diego Ulissi terugkeren.

De Italiaan zette zich daarna op kop, waardoor we geen nieuwe uitvalspogingen meer zouden zien. Het zou een sprint worden. In die sprint stond geen maat op Lutsenko, die van ver aanging en met groot verschil als eerste over de streep kwam. Hij smeerde het duo van UAE Emirates daarmee nog een twee seconden extra aan de broek. Ulissi, die de hele slotkilometer op kop had gereden, werd tweede. Yates eindigde als derde.

Lutsenko nieuwe leider
Lutsenko is na vandaag ook de leider in het algemeen klassement. Hij heeft een voorsprong van veertien seconden op Yates. Voisard, die nog vierde werd in de rit, is gestegen naar plek drie. De Zwitser staat al op 37 seconden van de leider. Zaterdag volgt de laatste etappe van de Giro d’Abruzzo. De slotrit kent geen finish bergop, maar moet niet onderschat worden. Het gaat de hele dag op en af, met de beklimmingen naar Forca di Penne en Castel del Monte als voornaamste obstakels. Ook loopt de aankomst in L’Aquila op, wat kansen biedt voor de puncheurs.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.