Annemiek van Vleuten wint Giro d’Italia Donne voor de vierde keer, slotrit voor Consonni
foto: Cor Vos
zondag 9 juli 2023 om 14:59

Annemiek van Vleuten wint Giro d’Italia Donne voor de vierde keer, slotrit voor Consonni

Annemiek van Vleuten heeft twee weken voor de start van de Tour de France Femmes met overmacht de Giro d’Italia voor vrouwen gewonnen. De wereldkampioene van Movistar had een indrukwekkende voorsprong en die kwam in de slotrit naar Olbia niet meer in gevaar. De slotrit werd na 126 kilometer gewonnen door Chiara Consonni, die Marianne Vos nipt voorbleef.

De organisatie van de Giro Donne had gekozen voor de snelste route tussen Sassari en de Sardijnse langs oostkust van Sardinië. Onderweg lagen de klimmetjes naar Osilo (4,8 km à 5,2%) en Tempio Pausania (8,6 km à 4,4%), maar na die laatste klim was het nog vijftig kilometer naar de finish in Olbia. En dat ging voornamelijk in licht dalende lijn.

Vlak voor de start van de rit werd stilgestaan bij het afscheid van Marta Bastianelli, die na deze Giro Donne een punt zette achter haar actieve carrière. Op haar palmares prijken onder meer een wereldtitel in 2007, een Europese titel en Gent-Wevelgem in 2018 en winst in de Ronde van Vlaanderen 2019.

Het peloton gaf een erehaag aan Marta Bastianelli – foto: Cor Vos

Leidende positie Van Vleuten niet meer in gevaar
Voor Annemiek van Vleuten was er geen vuiltje aan de lucht. De wereldkampioene had na acht etappes de leiding stevig in handen, want nummer twee Juliette Labous (Team dsm-firmenich) volgde op 3.56 minuut. Gaia Realini (Lidl-Trek) verdedigde haar derde plaats, met 4.23 minuut achterstand op de roze trui van Van Vleuten.

Er werd slag om slinger gedemarreerd, maar een vroege vlucht kwam er niet en ook op de klim naar Tempio Pausania reed het peloton in groep naar boven. De uitloper liep ook nog stevig omhoog en daar probeerde Liane Lippert weg te rijden. Van Vleuten had haar ploeggenotes van Movistar namelijk de vrijgeleide gegeven om voor de ritzege te gaan. Lippert kon echter geen groot gat slaan en werd snel teruggepakt.

De laatste dertig kilometer gingen in dalende lijn, waardoor het peloton compact bleef. Alessia Vigilia (Top Girls Fassa Bortolo) probeerde een sprint nog te ontlopen, maar dat lukte haar niet. In de massasprint die volgde was Marianne Vos dicht bij ritwinst, maar ze raakte even ingesloten en werd nipt verslagen door de Italiaanse Chiara Consonni.

Kwartetten met Giro-eindzeges
Annemiek van Vleuten kwam zonder problemen over de finish en stelde zo de eindzege veilig in de Giro d’Italia Donne. Dat deed ze alweer voor de vierde (en laatste) keer in haar carrière. Eerder won ze ook al de edities van 2018, 2019 en 2022. Over twee weken is Van Vleuten ook een van de topfavorieten voor de Tour de France Femmes.

Marianne Vos strandt op de tweede plaats – foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.