Argos-Shimano tekent dopingformulier KNWU niet (update)
maandag 14 januari 2013 om 12:06

Argos-Shimano tekent dopingformulier KNWU niet (update)

Argos Shimano

foto: Sirotti

Argos-Shimano staat niet in de lijst met Nederlandse profploegen die samen met de Nederlandse dopingautoriteiten en de KNWU willen bouwen aan de geloofwaardigheid en vertrouwen in de professionele wielersport. Iwan Spekenbrink, manager van Argos-Shimano, noemt het plan goed, maar onvolledig. “Er wordt te weinig gekeken naar de toekomst”, verklaart hij tegen WielerFlits.

Tot gisteravond laat was Spekenbrink in gesprek met de andere partijen. De manager van Argos-Shimano staat erop dat in het plan beter naar de toekomst moet worden gekeken. “De andere partijen zijn het daar mee eens, maar ‘het kon niet meer mee’, de tijd is op. Ze willen met dit plan nu grote impact creëren.”

In het voorstel dat Blanco Pro Cycling, Vacansoleil-DCM, de KNWU en de Nederlandse dopingautoriteiten hebben getekend, staat: “Naast de huidige inspanningen in de strijd tegen doping zullen ook nieuwe maatregelen genomen moeten worden voor de toekomst.”

Laatstgenoemde partijen zijn het eens dat openheid en eerlijkheid noodzakelijk zijn voor een cultuurverandering. “Nederland zal nadrukkelijk het voortouw nemen om de kans die ontstaan is met het USADA-rapport optimaal te gebruiken voor de toekomst van het professionele wielrennen”, schrijft de KNWU in het persbericht.

Het houdt in dat gezocht is naar een balans van enerzijds sancties, en anderzijds rekening houdt met het belang voor betrokkenen. Voor 1 april 2013 wordt aan alle werknemers van de ploegen een vragenlijst voorgelegd die naar waarheid moet worden ingevuld, een zogenaamde ‘verklaring van gedrag’.

Bij dopingsituaties die zich hebben voorgedaan ná 1 januari 2008 zal de renner per direct worden ontslagen. Renners die vóór die tijd hebben gezondigd, krijgen een lichtere straf. De kans bestaat zij hun baan kunnen behouden, met een op non-actiefstelling van een half jaar en een inhouding van salaris van drie maanden.

Voor renners en ander personeel dat bereid is alle kaarten op tafel te leggen, bestaat de mogelijkheid te schikken met de dopingautoriteiten. Een deel van de straf zou kunnen komen te vervallen. Echter, als achteraf blijkt dat renners de ‘verklaring van gedrag’ niet naar waarheid hebben ingevuld, zal dat leiden tot ontslag op staande voet.

Argos-Shimano is het eens met de plannen, maar zal dit op eigen houtje uitvoeren. “Vanuit de ploeg hebben we heel duidelijk een lijn getrokken. In plaats van alleen maar terugkijken, zou de focus op de toekomst moeten zijn. De dopingproblematiek is een cultuur probleem. Dat moet je anders aanpakken. Verander de omgeving. Ploegen zijn tegenwoordig meer en meer een huis voor de wielrenners.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.