Cannondale, Sky, Radioshack en BMC voor San-Remo
donderdag 14 maart 2013 om 11:28

Cannondale, Sky, Radioshack en BMC voor San-Remo

Sagan

foto: Sirotti

De selecties voor La Primavera druppelen langzaam binnen. Na de bekendmaking van de Nederlandse ploegen Blanco, Argos en het Belgische Omega-Pharma Quickstep hebben nu ook Cannondale, Sky, Radioshack en BMC hun acht renners op papier gezet voor de Italiaanse klassieker.

Cannondale komt met de absolute topfavoriet aan de start. De Slowaakse alleskunner Peter Sagen liet zijn goede vorm al zien met twee etappezeges in Tirreno-Adriatico. Sagan won niet alleen in de sprint van wereldtoppers als Mark Cavendish en André Greipel, maar zegevierde ook in de verschrikkelijke rit naar Porto Sant’Elpidio, waar hij simpel afrekende met Nibali en Rodriguez. Als Sagan faalt, kunnen Moreno Moser (winnaar van de Strade Bianchi) en sprinter Elia Viviani het gat opvullen. Deze drie renners zullen worden bijgestaan door Damiano Caruso, Maciej Bodnar, Alessandro de Marchi, Kristijan Koren en Paolo Longo Borghini.

Ploegleider Mario Scirea is hoopvol, maar waakt voor teveel optimisme. ”We moeten absoluut voor de overwinning gaan met een renner als Sagan. Er zal echter naar ons gekeken worden en dan is het noodzaak om een hecht team te vormen. Het zal een hele interessante editie worden. We hebben in ieder geval de renners met de beste conditie geselecteerd.”

Team Sky koos voor een bijzondere aanpak in aanloop naar Milaan-San-Remo. Enkele belangrijke renners besloten om zowel Parijs-Nice als Tirreno-Adriatico links te laten liggen en opteerden een stage in Tenerife. Daar bleek een strakke wind en slecht weer niet bevorderlijk voor het aanscherpen van de conditie, en het is daarom ook de vraag wat Sky kan laten zien.

Het kopmanschap van de Britse ploeg ligt in handen van Edvald Boasson Hagen. De Noorse klasbak kan op meerdere manieren zegevieren, maar het is de vraag in welke conditie hij aan de start verschijnt. Het verleden spreekt niet in zijn voordeel, want in vier eerdere deelnames is een 25e stek het beste resultaat. De overige zeven renners zijn Geraint Thomas, Bernard Eisel, Vasili Kyrienka, Salvatore Puccio, Gabriel Rasch, Kanstantin Siutsou en Ian Stannard.

Edvald Boasson Hagen

foto: Wat kan de broze Edvald-Boasson Hagen?(Jan de Waard)

Radioshack-Leopard komt ook met een favoriet voor de zege aan de start. Fabian Cancellara, vorig jaar tweede achter Simon Gerrans, is gebrand om na 2008 voor de tweede keer te zegevieren. De Zwitser liet in Tirreno al een behoorlijk niveau zien met een derde plaats in de slottijdrit en werd ook al vierde in de Strade Bianchi. Een andere interessante pion binnen het team is de jonge sprinter Giacomo Nizzolo. Als de Italiaan er nog bij is in de finale, moet er zeker rekening met hem worden gehouden. De overige zes plaatsen worden ingevuld door Maxime Monfort, Danilo Hondo, Jesse Sergent, Hayden Roulston, Yaroslav Popovych en Grégory Rast.

Fabian Cancellara

foto: Fabian Cancellara is gebrand op een tweede zege (Sirotti)

Tot slot is ook de selectie van BMC-Racing Team bekend gemaakt. De Zwitserse ploeg staat met een uitermate sterke selectie aan de start. De ploeg kent drie vooruitgeschoven pionnen in de persoon van Philippe Gilbert, Thor Hushovd en Greg van Avermaet. Alle drie de renners lieten al zien goed in vorm te zijn en met de ploeg dient daarom ook serieus rekening gehouden te worden. Daniel Oss, Taylor Phinney, Manuel Quinziato, Michael Schär en Klaas Lodewyck zijn de overige namen.

Philippe Gilbert

foto: Wereldkampioen Philippe Gilbert hoort altijd bij de favorieten(Sirotti)

Gilbert denkt niet dat hij de topfavoriet is voor zondag. ”Ik zal automatisch bij de favorieten horen omdat ik wereldkampioen ben, maar ik zal niet de topfavoriet zijn. Ik heb een goed vormpeil maar ik heb nog niet gewonnen of een indrukwekkende solo afgeleverd. Daarom denk ik dat bepaalde renners een streepje voor op me hebben.”

Selectie Cannondale Cycling Team
Peter Sagan, Moreno Moser, Elia Viviani, Damiano Caruso, Paolo Longo Borghini, Alessandro de Marchi, Maciej Bodnar en Kristijan Koren

Selectie Team Sky
Edvald-Boasson Hagen, Salvatore Puccio, Geraint Thomas, Bernard Eisel, Vasili Kyrienka, Gabriel Rasch, Kanstantin Siutsou en Ian Stannard

Selectie Radioshack-Leopard
Fabian Cancellara, Giacomo Nizzolo, Grégory Rast, Danilo Hondo, Maxime Monfort, Hayden Roulston, Jesse Sergent en Yaroslav Popovych

Selectie BMC-Racing Team
Philippe Gilbert, Thor Hushovd, Greg van Avermaet, Taylor Phinney, Manuel Quinziato, Daniel Oss, Michael Schär en Klaas Lodewyck

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.