Dit is de Belgische selectie voor het WK veldrijden in Fayetteville

maandag 10 januari 2022 om 15:34
Dit is de Belgische selectie voor het WK veldrijden in Fayetteville

Thibau Nys lijkt dan toch te kunnen deelnemen aan het WK - foto: Cor Vos

De Belgische bondscoach Sven Vanthourenhout heeft bekendgemaakt welke crossers later deze maand aan de start verschijnen van het WK veldrijden in het Amerikaanse Fayetteville. Opvallend: Thibau Nys, die gisteren nog zwaar ten val kwam op het Belgisch kampioenschap veldrijden voor beloften, maakt deel uit van de U23-kern.

Bij de mannen elite zien we geen grote verrassingen. Vanthourenhout rekent in de Verenigde-Staten op de vertrouwde namen: Wereldbekerwinnaar Eli Iserbyt, Toon Aerts (al goed voor drie bronzen WK-medailles), Quinten Hermans, Michael Vanthourenhout en Laurens Sweeck. Ook Jens Adams, Vincent Baestaens en Daan Soete zijn van de partij in Fayetteville. Toon Vandebosch is aangewezen als eerste reserve.

Bondscoach Vanthourenhout neemt verder maar twee vrouwelijke eliteveldrijders mee naar Fayetteville. Sanne Cant, die afgelopen zaterdag voor de dertiende keer Belgisch kampioene in het veld werd, mag uiteraard een ticket boeken naar de Verenigde-Staten. Ook Alicia Frank mag eind deze maand de Belgische eer verdedigen in de WK-wedstrijd voor elitevrouwen.

Drievoudig wereldkampioene Sanne Cant is er uiteraard bij in Fayetteville – foto: Cor Vos

Voor veldrijdsters als Laura Verdonschot en oudgediende Ellen Van Loy is er dus slecht nieuws. Vanthourenhout legt uit. “Vanuit de Wielerbond stellen we enkele criteria voorop. We hebben de vrouwen de voorbije weken en maanden voldoende kansen gegeven om zich in de Wereldbeker en op het EK te bewijzen. Daar reden we telkens met voltallige selecties. Uiteindelijk hebben ze minder voldaan aan de vooropgestelde criteria.”

Als we kijken naar de jeugdselecties, dan zien we een goed gestoffeerde U23-selectie bij de mannen, met Gerben Kuypers, Jente Michels, Niels Vandeputte, kersvers Belgisch kampioen Emiel Verstrynge, Joran Wyseure en Thibau Nys. Die laatste lijkt straks toch op tijd fit voor de mondiale titelstrijd, ondanks een stevige valpartij op het BK voor beloften. Vanthourenhout: “Thibau krijgt op 18 januari uitsluitsel, maar het ziet er goed uit.”

De selectie bij de junior-mannen bestaat uit Yordi Corsus, Kenay De Moyer, Aaron Dockx, Wies Nuyens, Ferre Urkens en Viktor Vandenberghe. Kiona Crabbé is de enige geselecteerde renster voor de U23-wedstrijd bij de vrouwen, Fleur Moors en Xaydee Van Sinaey mogen zich dan weer opmaken voor de WK-cross voor junior-vrouwen.

Selecties voor het WK veldrijden in Fayetteville (28-30 januari)
Mannenselectie
Jens Adams
Toon Aerts
Vincent Baestaens
Quinten Hermans
Eli Iserbyt
Daan Soete
Laurens Sweeck
Michael Vanthourenhout

Vrouwenselectie
Sanne Cant
Alicia Franck

Selectie U23-mannen
Gerben Kuypers
Jente Michels
Thibau Nys
Niels Vandeputte
Emiel Verstrynge
Joran Wyseure

Selectie U23-vrouwen
Kiona Crabbé

Selectie junior-mannen
Yordi Corsus
Kenay De Moyer
Aaron Dockx
Wies Nuyens
Ferre Urkens
Viktor Vandenberghe

Selectie junior-vrouwen
Fleur Moors
Xaydee Van Sinaey

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.