Dit zeiden de favorieten en outsiders voor de Amstel Gold Race 2024
foto: Cor Vos
zondag 14 april 2024 om 10:55

Dit zeiden de favorieten en outsiders voor de Amstel Gold Race 2024

De Amstel Gold Race is elk jaar een hoogtepunt in het klassieke voorjaar, omdat het de eerste van de drie echte heuvelklassiekers is. Dit jaar zijn alle ogen gericht op wereldkampioen Mathieu van der Poel, maar zeker niet iedereen neemt genoegen met een overwinning van de Ronde- en Roubaix-winnaar. WielerFlits zet de belangrijkste uitspraken van de favorieten en outsiders voor de ‘Gold Race’ op een rij.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

flag-nl Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck): “Ik heb nog niet naar de startlijst gekeken (zei hij vrijdag, red.). Het klinkt cliché, maar ik ga vooral van mijn eigen kracht uit en dat van het team. We hebben de voorbije weken bewezen dat we als team de controle kunnen pakken als dat nodig is. Ook zondag zal ik goed omringd zijn, met jongens die allemaal bewezen hebben dat ze in goede vorm zijn. Daarnaast zitten we in de goede flow. Ja, ik denk dat we naar Maastricht af kunnen reizen met vertrouwen.”

“Vooral mijn zege in 2019 is eentje die ik nooit zal vergeten. Dat zijn herinneringen die je koestert. Dat ik vierde werd in 2022, laat zien dat de wedstrijd in de heuvels van Nederlands Limburg me goed ligt. Het is een soort mini-Ronde van Vlaanderen, met veel bochten en steile hellingen, maar zonder kasseistroken.” (persbericht)

flag-gb Tom Pidcock (INEOS Grenadiers): “Mijn handen doen nog steeds pijn na Parijs-Roubaix. Normaal heb ik daar geen problemen mee, maar ik heb nog niet gemountainbiket of andere kasseienkoersen gereden, dus mijn handen waren niet voorbereid op Roubaix. De Amstel Gold Race is een geweldige koers. Ik vind het leuk om daar te koersen en ik hoop het nog beter te doen. De Ardennenkoersen zijn een groot doel voor mij, al vanaf het begin van het jaar. Dit is altijd een mooie periode van het seizoen.” (persbericht)


flag-au Michael Matthews (Jayco AlUla): “Het is altijd een wedstrijd geweest die goed bij mij past, maar ik heb er nog niet kunnen winnen. Ik heb wel liefde en passie voor deze beklimmingen in de Ardennen. Ik heb hier in de buurt ook nog gewoond in mijn tijd als prof bij Rabobank, dus het voelt nog een beetje als thuis. Ik ken bijna alle beklimmingen, en de Cauberg is toch mijn favoriet. Wie dit jaar gaat winnen? Ik!” (NOS)


flag-be Maxim Van Gils (Lotto Dstny): “We moesten vroeg op en ik ben normaal geen ochtendmens, maar vandaag had ik er geen moeite mee. De Amstel is een van mijn favoriete koersen samen met Strade Bianche. Hoe Mathieu te verslaan is? Het is een koers dus, er kan van alles gebeuren. We hebben gezien dat hij in vorm is de laatste weken, maar we hopen met de ploeg goed te zijn in de finale.” (L1)


flag-dk Mattias Skjelmose (Lidl-Trek): “Misschien past de Waalse Pijl mij beter, maar ik vind deze koers heel leuk. Het was superlastig vorig jaar. We moeten anticiperen, want als Mathieu van der Poel zich net zo voelt als in Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix, kunnen maar weinigen hem volgen. Als je niet anticipeert, ga je er achteraan moeten rijden.” (WielerFlits)

flag-be Dylan Teuns (Israel-Premier Tech): “Laten we hopen dat ik vandaag op het podium sta. De koerssituatie moet daarvoor wel goed zijn. Het liefst rijd ik met een kleine groep naar finish. Maar het zal een nerveuze start worden. De Amstel Gold Race is altijd al een nerveuze wedstrijd, maar nu al helemaal omdat Mathieu van der Poel start. Hij is absoluut de te kloppen man.” (L1)


flag-us Matteo Jorgenson (Visma | Lease a Bike): “Ik kijk uit naar mijn eerste Amstel, Ik wil alles geven, want het is mijn laatste wedstrijd van dit voorjaar. Ik wil ervan genieten en eindigen zonder iets over in de benen. Vandaag is een mooie kans om in ons thuisland te winnen met de ploeg. We hebben een goede kans daarop met Tiesj Benoot en mezelf. Ik hoop dat teams echt tegen Van der Poel gaan koersen, met veel aanvallen in de finale. Zo kunnen we van hem af komen.” (WielerFlits)


flag-es Juan Ayuso (UAE Emirates): “Persoonlijk voel ik mij goed en neem ik een goede vorm mee uit de Ronde van het Baskenland. Voor de Amstel Gold Race denk ik dat we meerdere kanshebbers hebben. We weten dat deze wedstrijd goed past bij iemand als Marc Hirschi en ik hoop ook een rol te spelen in de finale, dus we gaan onze kaarten uitspelen die dag. Het is voor mij de eerste keer dat ik in vorm begin aan deze wedstrijden en ik ben heel gemotiveerd.” (persbericht)

flag-nl Marijn van den Berg (EF Education-EasyPost): “Ik ken alle beklimmingen en wegen. Dat gaat deze koers heel speciaal maken. Het wordt een zware koers, maar dat is denk ik perfect voor Ben Healy. Ik wil erbij zitten als alles terugkomt, zodat we kunnen sprinten in een kleiner groepje. Maar de Amstel is een moeilijke koers om te voorspellen.” (persbericht)


flag-ie Ben Healy (EF Education-EasyPost): “Ik denk niet dat het aan ons is om vanaf het begin de koers te maken. Hopelijk ontstaat er een uitgedunde groep met mij, Richard Carapaz en Marijn van den Berg. Als hij erbij zit, kan Marijn de blijf-zitten-en-wacht-op-de-sprint-rol pakken, terwijl Richie en ik agressief kunnen koersen.” (persbericht)


flag-be Jenno Berckmoes (Lotto Dstny): “Luik-Bastenaken-Luik is momenteel nog iets te zwaar voor mij, daarom ga ik er ook niet starten. Ik rijd de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl, en dan neem ik even rust. Er wachten nog twee mooie kansen in heel mooie koersen. Maxim van Gils komt er ook nog bij, als ploeg kunnen we echt iets doen. Sowieso heb ik hoge verwachtingen van de komende week. Met Maxim, maar ook een Andreas Kron op niveau kan daar aan tippen. We moeten gewoon op de hoogste plaatsen mikken, en dan zien we wel waar we uitkomen.” (WielerFlits)


flag-be Louis Vervaeke (Soudal Quick-Step): “Het was raar dat we kopmannen Remco Evenepoel en Mikel Landa plots zijn verloren door redelijk zware valpartijen. Bij mij heeft dat mentaal in mijn hoofd gespeeld richting het einde van het Baskenland. De heuvelklassiekers zijn vier mooie kansen. Zonder uitgesproken kopman krijgt iedereen wat meer vrijheid en een eigen kans. Ik wil die kans ook benutten in de wedstrijden die me liggen. Ik voelde me nog heel fris aan het einde van het Baskenland.” (WielerFlits)


flag-pl Michal Kwiatkowski (INEOS Grenadiers): “Ik heb geen spijt van mijn keuze voor de heuvelklassiekers. Van der Poel is unreal. Het is mooi dat hij hier is. Koersen tegen hem is niet heel leuk, maar het is mooi om tegen de besten ter wereld te kunnen strijden. Hopelijk kunnen we hem wel aan en bestrijden. Amstel Gold Race is altijd hectisch, met veel valpartijen, maar hopelijk kunnen we tegen Mathieu vechten.” (WielerFlits)

flag-nl Bas Tietema (ploegleider Tour de Tietema-Unibet): “Het is de bedoeling dat Lander Loockx in de buurt blijft bij Jelle Johannink en Adam Toupalik, die moeten zich zo veel mogelijk sparen richting de finale. Hartthijs de Vries en Tomáš Kopecky willen we proberen zo ver mogelijk in de wedstrijd af te zetten via de vroege vlucht. Zeb Kyffin en Owen Geleijn zijn in het ideale scenario de tweede en/of derde man in de vroege vlucht, die daarin het meeste werk gaan doen.” (WielerFlits)


flag-nl Frans Maassen (ploegleider Visma | Lease a Bike): “Ik verwacht toch dat we kunnen strijden met de besten. Matteo Jorgenson is ziek geweest, maar nu weer fit. Hij moet er in de finale altijd bij zijn. Tiesj Benoot heeft vorig jaar nog laten zien hier podium te kunnen rijden. Dus ik verwacht wel dat zij mee kunnen. Het is moeilijk te voorspellen hoe wij de koers moeten winnen. We moeten eerst in de finale komen en daar moeten de benen spreken. Dan zien we het wel.” (WielerFlits)


flag-nl Roy Curvers (ploegleider dsm-firmenich PostNL): “Het wordt een speciale wedstrijd. En dan vooral voor ons, als team met Nederlandse roots. We koersen bovendien in het gebied waar dsm-firmenich is opgericht en waar PostNL langs de deuren gaat. Dit geeft ons extra motivatie. We willen graag offensief koersen, om zo te kunnen anticiperen op vroege aanvallen. Met Oscar Onley, Kevin Vermaerke en Warren Barguil hebben we drie sterke troeven om uit te spelen.” (persbericht)


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.