‘Doorbraak in zaak-Pantani, kroongetuige weerspreekt zelfmoord’
donderdag 16 oktober 2014 om 18:19

‘Doorbraak in zaak-Pantani, kroongetuige weerspreekt zelfmoord’

Er lijkt een doorbraak aanstaande in de zaak rondom wijlen Marco Pantani. De Italiaanse topklimmer van weleer kwam tien jaar geleden in een hotel in Rimini om het leven. Er werd altijd aangenomen dat Il Pirata middels een overdosis cocaïne zelfmoord had gepleegd. Een aantal maanden terug werd de zaak echter heropend, omdat er aanwijzingen waren dat Pantani géén zelfmoord had gepleegd. La Gazzetta dello Sport wist de hand te leggen op de verklaring van een kroongetuige.

De onderzoekers die de zaak van Pantani analyseerden, kwamen tien jaar terug tot de conclusie dat de flamboyante Italiaan middels een overdosis drugs om het leven kwam. Pantani’s moeder hield echter voet bij stuk dat haar zoon was vermoord. Afgelopen jaar werd de zaak heropend, met waarschijnlijk een doorbraak tot gevolg. Er zijn nieuwe experts op de zaak gezet om de feiten nog eens nader te bekijken.

Wasbak
Waar het volgens de Italiaans sportkrant om draait, is een wasbak in de hotelkamer van Pantani. In het officiële rapport stond daarover vermeld dat Pantani in zijn drugsrazernij de wasbak ontvreemd zou hebben, zonder ook maar een krasje achter te laten. “Ik zal die scène nooit kunnen vergeten: ik was nog maar net in Pantani’s appartement binnengegaan, toen ik merkte dat er een wasbak in het midden van de kamer stond. Ongelooflijk toch? Pas daarna zag ik de rest en de arme Marco”, zou de verklaring van de kroongetuige luiden. Hij was eerder op het plaats delict dan de hulpdiensten. De wasbak zou later, zoals in het rapport ook staat omschreven en op beeldmateriaal van de Italiaanse justitie te zien is, ‘gewoon’ weer op haar oude plaats hebben gezeten.

“Niemand vroeg me ernaar”
Mocht de verklaring van de kroongetuige kloppen, dan is er mogelijk gesjoemeld met het plaats delict. Dat zou vervolgens kunnen duiden op de manipulatie van een misdaad. Opvallend is wel dat de getuige tien jaar geleden ook werd gehoord, maar hij destijds niet tot deze verklaring kwam. “Niemand had mij er toen naar gevraagd. Maar de wasbak stond in het midden van de kamer, hoe zou ik zoiets kunnen vergeten?”, bevestigde de kroongetuige onomwonden tegenover de rechter/procureur. De persoon in kwestie is zelf geen verdachte in het onderzoek en heeft bovendien een waterdicht alibi.

Pantani’s moeder heeft altijd al gezegd dat haar zoon om het leven is gebracht en dat het in de schoenen van drugsgebruik is geschoven. De politie heeft nu ook aanwijzingen dat Pantani de grote hoeveelheden drugs die in zijn lichaam zijn teruggevonden, gedwongen moest nemen. In dat geval is er sprake van moord. Met de nieuwe verklaring van de kroongetuige, lijkt er een doorbraak in de zaak te komen. Volgens eerdere onderzoeken was Pantani namelijk alleen op zijn kamer. Hij zou de wasbak daar dus zelf in het midden van de kamer gezet moeten hebben. Grote vraag is vervolgens: wie heeft er baat bij gehad om na de vondst van zijn lichaam de wasbak weer terug te zetten?

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.