Dumoulin: “Yates is een kandidaat-eindwinnaar”
foto: Sirotti
donderdag 10 mei 2018 om 18:44

Dumoulin: “Yates is een kandidaat-eindwinnaar”

Simon Yates was donderdagmiddag de enige renner die weg kon rijden in de groep met favorieten. De demarrage van de 25-jarige Brit van Mitchelton-Scott was indrukwekkend, vond ook Tom Dumoulin. “Yates stak er echt bovenuit, niemand kon op hem reageren”, vertelt de titelverdediger aan Sporza

Geen superbenen
De Sunweb-kopman zelf poogde op vijf kilometer van de meet een aanval, maar stelde al snel vast dat hij vandaag niet de benen had om het verschil te maken. “Ik was niet echt super en kon mijn aanval ook niet doortrekken. Het zorgde wel voor wat opschudding en demarrages, waarna het nog zwaarder werd. Of ik op schema zit voor de roze trui in Milaan? Dat weet ik niet hoor. Vorig jaar stak er niemand echt bovenuit, maar nu was Yates wel echt een klasse beter dan ik. Als de verhouding zo blijven, gaat het een moeilijk verhaal zijn”, legt de Nederlander de druk bij Yates.

‘Kan geen conclusies trekken’
Op het digitale thuis van Sunweb gaat Dumoulin verder in op zijn prestaties van vandaag. “Hoewel ik niet super was, zat ik er wel. Zonder superbenen kon ik er toch bijblijven. Ik sta er nog altijd goed voor in het klassement. De laatste klim was moeilijk, erg lang en uitdagend. Ik vind het daarom lastig om op basis van vandaag conclusies te trekken.”

RIDE Magazine
30 Reacties
Sorteer op:
10 mei 2018 18:47
Tom had in ieder geval wel goede darmen vandaag
10 mei 2018 18:54
Dumoulin zal het wel weten, hij ziet Yates de hele dag fietsen. Yates oogt ook wel erg sterk zeg. Maar goed, we gaan het zien. Nog twee weken genieten.
10 mei 2018 18:55
Ik geloof er geen barst van dat hij dit meent. Klinkt meer als 'bij hem moet je zijn'.
10 mei 2018 18:57
@Vainsteins Ik denk dat hij het wel meent, maar het komt hem ook wel mooi uit om wat druk bij hemzelf weg te halen.
10 mei 2018 18:58
Dumoulin had nog het geluk dat Chaves voorop reed of Yates had de boel al veel vroeger in brand gestoken.
10 mei 2018 18:58
Op schema zijn voor de roze trui in Milaan lijkt me niet echt aan de orde maar als hij hem in Rome mag aantrekken zou dat leuk zijn.
10 mei 2018 19:15
Misschien heeft Yates zijn piek te vroeg liggen en is hij nu op zijn sterkst, terwijl Dumoulin naarmate de Giro vordert sterker wordt. Kortom, te vroeg om al conclusies te trekken als je het mij vraagt.
10 mei 2018 19:21
We weten allemaal dat Yates en Chaves terug gaan vallen. Top 5 misschien en op het hoogst haalbare een 3e plaats maar ik verwacht dat dit zelfs de enige dergelijke explosie van Yates is die we gaan zien deze Giro.
10 mei 2018 19:21
Ter vergelijking met de Etna vandaag de stages 14, 18, 19 (darmentest) en 20 al wat bekeken ? Je reinste vlooiencircus.
Hoeveel tijd zal Tom kunnen pakken op de andere AK-ers in die tijdrit van 34 km ? Hopelijk minstens 1 op Froome en Pinot, tot 3 minuten op de klimgeitjes als Yates, Chavez en Pozzo.

Als Dumoulin deze loodzware giro weet te winnen, heeft hij zichzelf legendarisch overtroffen. Een succesvolle Tour daarna lijkt me een ondoenlijke missie.
Maar graag heb ik daarin ongelijk.

Eerstvolgende grote test van de klimbenen: Gran Sasso zondag. De slotklim met lang herstelstuk moet goed te doen zijn voor Dumoulin.
10 mei 2018 19:21
Tom is mentaal slim, en kan Yates gemakkelijk aan over 3 weken als hij zelf de benen heeft.
10 mei 2018 19:24
voorlopig heeft Yates het nog nooit echt serieus waargemaakt, ik geloof er nog niet zo in. Maar we gaan het zien. Dumoulin was gewoon prima op zo'n berg wat mij betreft.
10 mei 2018 19:27
Hoop niet dat dit de laatste stap is van de angelsaksische Yates naar het opvolger zijn van Armstrong en Froome en hun doodcontrolerende periodes..
10 mei 2018 19:32
Ach, we hebben Kruiswijk ook wel eens erg sterk zien rijden in de Giro. We weten allemaal hoe het is afgelopen. Parijs is nog ver, zou Zoetemelk zeggen. Nou Rome is ook nog ver zou ik zeggen.
10 mei 2018 19:36
Parijs, Rome, Waterloo...
10 mei 2018 19:55
Tom is inderdaad zeer gewiekst en steekt graag veren als deze bij rivalen, daarmee de kans vergrotend dat die lieden zichzelf op enig moment overmoedig opblazen.
10 mei 2018 20:05
Al is het nog ver, toch is het gevoel wat hij uitspreekt wel wat ik verwachtte. Niet tevreden (Ad sport) en hij gaat er nog een heel zware kluif aan krijgen. Hij is niet de sterkste van het moment en iemand als Froome wordt ook alleen maar beter en die speelt een beetje kiekeboe. Als Yates dit vol kan houden is hij zeker de topfavoriet en die oogt frisser dan fris. Het is een vraagteken maar dat was bij Dumoulin vorig jaar ook een vraagteken. Dus wie weet kan Yates het ook ineens drie weken lang. Kan Dumoulin wel genoeg winst pakken met de tijdritkm deze giro? Dan mag hij dit soort aankomsten niets verliezen want dan moet hij dat eerst nog terugpakken.
10 mei 2018 20:14
Zoals verwacht mooi uitgespeeld door mitchelton scott. Scheelt natuurlijk dat ze er ook de benen voor hadden. Nieve en kreuziger zijn ze na vandaag echter wel kwijt voor t klassement. Over 3 weken lijkt chaves me toch meer de belangrijkste man. Ze zullen de koers nu iig gaan dragen en dat jan ook met deze ploeg.
Wie durft aan te vallen en vooral hoe? Wachten tot de tijdrit lijkt me geen tactiek.
10 mei 2018 20:51
@grootverzet. Het is toch ook logisch dat dit een zware kluif is. Volgens mij is er niemand die gezegd heeft dat Dumoulin dit wel eventjes op zijn gemak gaat binnen halen. Inclusief Dumoulin zelf. Het worden drie zware weken zijn de woorden van Dumoulin zelf.
Dat er dan anderen zijn die zeggen dat Dumoulin hier een hele kluif aan gaat krijgen begrijp ik dan niet helemaal.
Volgens mij ligt hij overigens gewoon op schema. Geen rose op dit moment, maar toch op schoots afstand. Mooier kan eigenlijk niet.
Dat het niet vanzelf gaat lijkt me duidelijk. Maar dat geldt voor iedereen. En gelukkig maar. Anders was er niet veel aan. Zoals vandaag was toch prachtig om naar te kijken.
10 mei 2018 20:57
+1
10 mei 2018 21:03
Haha Dumoulin zijn piek ligt pas later in de giro, is goed op weg. Laat Yates maar spartelen, valt toch vanzelf wel terug.
10 mei 2018 21:04
Gewoon de druk bij de klimmertjes leggen is geen slecht plan. Het is aan Yates en Chavez nu. Ben benieuwd.
10 mei 2018 21:10
Yates pakt zijn kansen en in 2016 nog wat extra, Tom kan gerust zijn.
10 mei 2018 21:17
Zo vreemd is het toch niet dat Yates kandidaat-eindwinnaar is? Hij heeft misschien wel het beste seizoen van alle klassementsrenners hier. Het overgrote deel was toch een vraagteken pre-Giro. Daarnaast in het verleden al bewezen klassementen in grote rondes te kunnen rijden en zit nog in de juiste leeftijdshoek qua progressie. Alleen Lopez is volgens mij jonger.
10 mei 2018 22:07
Ben benieuwd hoe de Michelton mannen het gaan aanpakken nu ze roze hebben. Vooraf had ik gedacht dat de strategie tegen Froome & Dumoulin (& Dennis) zou zijn om vooral veel aan te vallen en te versnellen. Maar roze roept meestal treintjesgedrag op.
10 mei 2018 22:49
Fijn om te lezen dit. Doet me denken aan de momenten dat een Mollema, Ten Dam en Kruiswijk goed reden in grote rondes, en de topfavorieten dat erkenden en ze zogenaamd zagen als kandidaat winnaars, the tables have turned.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.