Edmondson gebruikte injectienaalden en Tramadol in Sky-tijd
Edmondson tijdens de Ronde van Polen 2014 - foto: Sirotti
vrijdag 17 maart 2017 om 09:23

Edmondson gebruikte injectienaalden en Tramadol in Sky-tijd

Josh Edmondson heeft in gesprek met de BBC bekend de no needle policy te hebben overtreden. De Brit zegt bij zichzelf vitaminecocktails geïnjecteerd te hebben in de periode dat hij bij Sky onder contract stond. Daarnaast kampte Edmondson met een serieuze depressie door het gebruik van de controversiële pijnstiller Tramadol.

Hoge druk
Edmondson voelde druk om in zijn tweede jaar een grote wedstrijd te rijden. Die druk zorgde ervoor dat hij een maand lang “twee tot drie keer per week” een injectie toediende bij zichzelf. Edmondson trainde destijds in Nice, maar reisde naar Italië om vitamines te halen. Die vitamines zijn niet verboden, maar sinds enkele jaren hanteert de UCI de no needle-policy, waarbij elk gebruik van een naald verboden is voor wielrenners.

Edmondson neigde naar doping, maar koos voor de vitaminecocktails. “Het is een alternatief voor doping, maar niet hetzelfde. Dit is het opfrissen van iets wat normaal op natuurlijke manier gebeurt”, legt hij uit. Terwijl Edmondson de Ronde van Polen 2014 reed, vond een ploeggenoot bij hem thuis de gekochte vitamines en bijbehorende naald. Het management van Sky werd ingelicht, maar Edmondson ontkende het gebruik ervan en Sky besloot om geen melding te maken bij de autoriteiten.

Dekmantel
Nu zegt Edmondson dat hij destijds wel degelijk verteld heeft dat hij zichzelf injecteerde, maar dat er een dekmantel was bij de ploeg. “Ze hadden dan publiekelijk moeten zeggen dat een renner zichzelf injecteerde. Injecteren is slecht. Het waren geen verboden middelen, maar injecteren is tegen de regels”, zegt Edmondson. Steve Peters, in die periode ploegdokter bij Sky, ontkent dat: “Er was geen dekmantel. Als je dat woord gebruikt, zeg je dat de intentie er was om het te verbergen en dat was nooit het geval.”

Tramadol
De pijnstiller Tramadol is al vaker in opspraak geweest. Voormalig Sky-renner Michael Barry kaartte al aan dat het een probleem was in de eerste jaren van de ploeg. Ook Edmondson luidt de noodklok. “Het gevaarlijke is dat je niet weet wanneer je aan je limiet bent. Het is geen prestatiebevorderende drug, het maakt je niet beter, je krijgt er niets meer van in je lichaam, je bent je gewoon nog verder aan het pushen“, zegt Edmondson, die buiten de ploeg om te werk ging met het middel en het ook in koers gebruikte.

“Toen ik stopte met Tramadol voelde ik mij depressief. Het voelt als een kater, dus je moet erdoorheen en ik denk dat toen ik daarmee stopte… Het voelde alsof iemand mij een paar dagen lang van de trap had geduwd. Ik zag die depressie als stress van het koersen en de lastige trainingen. Ik zou nooit hebben erkend dat Tramadol dat was”, aldus de inmiddels 24-jarige coureur. “Het was een serieus probleem, zeker richting het einde van 2014. Ik ben mijn huis twee maanden niet uit geweest. Veel erger gaat het niet worden.”

RIDE Magazine
34 Reacties
Sorteer op:
17 maart 2017 09:38
Eerlijk relaas zo op het eerste oog, die Tramadol en Ketonen moeten per direct de dopinglijst op want anders blijf je hebben dat al die #cleanridinginto2018 - stakkers ondertussen zichzelf gewoon vol blijven proppen met deze rommel.
17 maart 2017 09:55
Begint ondertussen een vies ploegje te worden , in hoeverre ze het al niet zijn
17 maart 2017 09:58
Zal wel weer niet de laatste zijn en ook zeker niet de enige ploeg waar dit gebeurt. Zo'n depressie kun je verwachten inderdaad na je lichaam zo te pushen maar ook als je zoveel vitamines injecteert en daar vervolgens mee stopt ga je dat echt wel voelen. Wat verwacht ie zelf als je zo gaat lopen rommelen.
17 maart 2017 10:01
Toch heb ik het gevoel dat het net zich langzaam begint te sluiten rond deze ploeg. Al hoop ik natuurlijk van niet. Het blijft bizar wat renners zichzelf aandoen om de top te bereiken!
17 maart 2017 10:03
Dit is stemmingmakerij. Vitamines injecteren, wat een onzin, daar voel je je echt niet veel beter door. Bij Sky letten alle jongens op hun voeding en worden er zeer waarschijnlijk ook nog extra vitamines gebruikt. Allemaal placebo.

Tramadol is dan weer geen placebo, maar zou gewoon onder de Opiumwet moeten vallen, een euforiant en pijnstiller. Vind je het gek dat je depressief wordt als je het niet meer gebruikt. Edmondson is een lul dat hij probeert een slaatje te slaan uit de wankele positie van Sky.
17 maart 2017 10:04
Ik denk eigenlijk dat dit een halve waarheid is. Waarom zou je het risico nemen voor alleen maar vitamines? En het is ook erg toevallig dat hij helemaal alleen handelde. Zijn belangen zijn nog te groot, maar dat komt binnen bepaalde tijd wel uit.
17 maart 2017 10:04
En dat zeg jij Romans????
Dit verhaal doet mij een beetje denken aan de ontboezeming van Willy Voet!
17 maart 2017 10:12
In las in een engels artikel hierover dat hij de tramadol zelf via een externe arts regelde.
17 maart 2017 10:21
@Lalsacien,
Willy Voet openbaarde heel veel meer. Dit valt op het eerste gezicht mee. Ik ben benieuwd waarom hij naar Italie ging voor vitaminen. Team Sky komt hier redelijk netjes naar voren, maar hun idee van een heel schone en transparante ploeg is natuurlijk onzin.
17 maart 2017 10:26
Fifty shades of grey daar bij Sky
17 maart 2017 10:38
Als je in het oorspronkelijke artikel het verhaal van de Sky-dokter leest, dan lijkt Sky eigenlijk redelijk ethisch gehandeld te hebben wat betreft de gevonden voorwerpen bij Edmondson.
17 maart 2017 10:43
Laat ze Sky maar opruimen, dan is de tour eindelijk is voor Mollema.
17 maart 2017 10:47
Aan de ene kant lijken ze het beste voor te hebben met de renner, aan de andere kant is het een Brits talent dat vanuit de ploeg zo weinig begeleiding kreeg dat hij via een arts buiten de ploeg tramadol kreeg, depressief werd en zichzelf injecties toediende zonder dat ze iets doorhadden. Ongeacht of wat hij deed de grens over ging (No needle policy is UCI, niet WADA), is dat niet de manier om met je talenten om te gaan.
17 maart 2017 11:07
Duidelijk dat Sky een zwarte piet zoekt wie de schuld op zich moet nemen. Want als je het hele verhaal leest, lijkt Sky hier nog sterk uit te komen. Een andere Sky renner zou het hebben gezien en een foto hebben getrokken en deze aan de ploegleiding hebben laten zien. Dit lijkt me weer een verhaaltje van Sky om aan de wereld duidelijk te maken dat ze wel een schone ploeg zijn.
17 maart 2017 11:14
@Huilema De Tour zal nooit voor Mollema zijn.
17 maart 2017 11:38
Ik vraag me af of die anonieme renner eerst met Edmondson zelf gesproken heeft.
Zou hij naar de Vuelta van 2014 zijn gegaan? De sky-ploeg maakte ruim een week na de ronde van Polen de selectie bekend.
17 maart 2017 11:53
De zoveelste reden om aan de integriteit van SKY te twijfelen.
17 maart 2017 11:56
Er is wel een heksenjacht gaande mbt SKY. Maar eigenlijk niet zo vreemd, als na US postal (en Gewiss), ineens weer een ploeg zo het peloton domineert. De tour is nu al saai, met een quintana die de giro gaat rijden en contador met een veel zwakkere ploeg aan de start staat.
17 maart 2017 12:14
'Een andere Sky renner zou het hebben gezien en een foto hebben getrokken en deze aan de ploegleiding hebben laten zien.'

Niks zeggen, Geraint toch ?
17 maart 2017 12:16
@RV: mij viel vooral op hoe stil het rondom ketonen is na 1/1/16. Toevallig ook de datum van verschijnen van de nieuwe WADA lijst, met daarop...tadaa...een stofje dat precies hetgeen doet wat Sky toeschreef aan "ketonen", maar feitelijk gewoon een verbouwde test-precursor is waarvan de androgene werking is weggefabriekt.
Nu zitten ze, net als de rest van het peleton, gewoon aan de schildklierhormonen. WADA vond het blijkbaar niet nodig díe op de lijst te zetten. Het is immers slechts een geweldig herstelmiddel na zeer zware inspanning.
17 maart 2017 12:31
@Romans Vainsteins,
Geraint Thomas zat toen thuis, zie deze tweet: https://twitter.com/GeraintThomas86/status/498385469085073408
Deelden Thomas en Edmondson een huis?
17 maart 2017 13:08
Als het echt zo is dat je door Tramadol niet meer voelt wanneer je aan je limiet zit, zou dat weleens kunnen verklaren waarom Froome zo obsessief rijdt op zijn metertjes. Want dan voel je dus niks, maar zie je aan je hartmeter wanneer het gevaarlijk wordt. Hoe dan ook, niet goed voor Sky dat dit soort verhalen naar buiten komen. Het laat zien dat ze een stuk minder schoon zijn, dan ze beweren.
17 maart 2017 13:30
Ik ben over het algemeen zeer kritisch op Sky, maar dit verhaal draagt daar niet aan bij. Ik raad iedereen aan om het volledige verhaal bij de BBC te lezen. Wat mij misschien nog wel het meest opvalt, is dat een collega renner dus actief melding heeft gemaakt van de aangetroffen naalden en vitamines. Dat is een zeer positief teken, en iets wat enkele jaren geleden hoogstwaarschijnlijk niet was gebeurd.
17 maart 2017 13:48
'Wat mij misschien nog wel het meest opvalt, is dat een collega renner dus actief melding heeft gemaakt van de aangetroffen naalden en vitamines'

Een soort omgekeerde ten Dam dus.
17 maart 2017 13:54
Wat heeft Ten Dam dan gedaan?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.